Foto arhiv

Arhiv vabil - april 2012

Zaključek APRILSKIH TURNIRJEV v namiznih športnih igrah

sreda, 25. april 2012, ob 14. uri, klub Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22

Zadnji četrtek v mesecu aprilu bomo izvedli še zadnji turnir. Tokrat smo za vse natančne pripravili turnir v PIKADU »MASTER OUT«. Ker je igra zelo zanimiva, vabimo tako redne obiskovalce MCJ kluba kot ostale, da se nam pridružite.

Najboljše tri ponovno čakajo zanimive praktične nagrade! Prijavite se lahko od ponedeljka do četrtka dopoldne med 10-14.00 uro v MCJ Klubu ali na dan turnirja do 14.15 ure. Vabljeni!

»MEDNARODNI DNEVI V MCJ«
- druženje z EVS prostovoljci iz Belgije, Slovaške in Madžarske

v sodelovanju s Kriznim centrom za mlade Kresnička in Zavodom Manipura
četrtek, 26. april, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

V četrtek imate še zadnjo priložnost, da o načinu življenja, o EVS-u in o vsem, kar vas zanima, povprašate mlade prostovoljke in prostovoljce iz Slovaške, Madžarske in Belgije. Spet bo na vrsti kakšna zanimiva družabna in klubska igra. Atmosfera bo kot vsakič sproščena in polna pozitivne energije. Ker so bila druženja v aprilu izjemno dobro sprejeta, si zaključni dogodek zasluži prav posebno presenečenje. Naj vam izdamo le, da gre za nastop v ritmih hip-hopa.

»PERSPEKTIVA«, predavanje Brede Sturm, arhitektke in ilustratorke

v sodelovanju s Slikarsko šolo BRINA TORKAR
torek, 24. april 2012, od 16.30 do 18. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Na zadnji aprilski torek se bo udeležencem slikarske šole Brina Torkar pridružila še Breda Sturm, priznana arhitektka in ilustratorka, ki bo dodatno osvetlila pojem PERSPEKTIVA v slikarstvu ter na sploh.

Brezplačno predavanje je namenjeno vsem zainteresiranim, tudi tistim, ki sicer niste obiskovalci Brinine slikarske šole. Vljudno vabljeni!

Dan za spremembe 2012

V okviru evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, pozivamo vse zainteresirane k vključitvi v različne aktivnosti. Na ta dan bomo na različnih lokacijah v občini izvajali številne prostovoljske akcije, katerih namen je premagovanje osamljenosti, saj veliko pokazateljev kaže, da je v bogati, materialistično usmerjeni družbi tudi veliko osamljenih ljudi.

Z aktivnostmi pričnemo v ponedeljek 16.4. dopoldan na lokaciji mladinske točke v Centru II, Titova 41, kjer bodo mladi ustvarjalci z glasbenimi motivi pričeli s poslikavo notranjega zidu.

V četrtek 19.4. ob 10h bomo skupaj z mladimi obiskovalci naših prostorov v sklopu »SPOMLADANSKE GENERALKE« očistili namizne igre in notranje prostore t.i. »MCJ kluba«.

Povezali smo se tudi s Srednjo šolo Jesenice. Z dijaki bomo v petek 20.4.2012 ob 10h, pričeli z ureditvijo makadamskega parkirišča in travnato površino okoli centra.

Zaključek celotne akcij sledi v soboto 21.4.2012 ob 11h v Mladinski točki v CENTRU II, Titova 41.Pod sloganom »NAJ STENA ZAŽIVI« bomo izvajali različne spretnostne igre na prostem, očistili izložbena okna in še kaj in s tem naredili drug drugemu veliko dobrega.

Pridruži se lahko vsak, ki želi v našo družbo in svoje okolje vnesti pozitivne spremembe. Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti.

»ROMUNSKI TEMPO« - avanturistično-dokumentarni komični film Marka Kumra Murča in Perice Jerkovića

Mladinski center Jesenice v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov
petek, 20. april, ob 20. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Kaj nastane, če se odpraviš na tisoč kilometrov dolgo kolesarsko (avan)turo brez kondicije in z najboljšim prijateljem, ki ima čisto drugačen pogled na pot? Odgovor vam skupaj s Klubom jeseniških študentov ponujamo v petek, sestavljen pa je iz smeha, dobre volje in dobre družbe!

Komika, prijatelja in predvsem neizkušena kolesarja se odpravita na dolgo pot čez Romunijo. Vendar ne le, da na kondicijsko pripravljenost pozabita, temveč že po prvem dnevu potovanja ugotovita, da sta si pot različno predstavljala (eden po slovensko, drugi po bosansko). So njuni prepiri, počene gume in druge nevšečnosti skrhale prijateljstvo in končale potovanje, ali pa jima je vendarle uspelo opraviti turo skozi 22 milijonsko postkomunistično deželo in nenazadnje do nepričakovanega pogleda na razgaljeno oprsje predrzne Romunke, ki se je, kot toliko drugih zanimivosti, naslikala naravnost pred objektivom kamere.

Oba avtorja bosta na dogodku navzoča in na voljo za vprašanja in pojasnila.

Mi bomo poskrbeli, da bo dvorana pokala od smeha, vi pa poskrbite, da bo pokala tudi po šivih!

»NAJ STENA ZAŽIVI« - ZAKLJUČEK AKCIJE NA Dan za spremembe 2012

sobota, 21. aprila ob 11h, Mladinska točka Center II, (pri A banki), Titova 41, Jesenice

V soboto bomo zaključili tedensko akcijo in se skupaj pozabavali v različnih spretnostnih igrah na prostem, kjer je zaželeno da sodelujejo vsaj tri generacije. Pripravili bomo tekmovanje otrok, staršev in starih staršev. Seveda ne bomo pozabili tudi na notranjost mladinske točke, na okna in izložbe, saj jih bomo s pridnimi rokami in dobro voljo očistili. Vabljeni, da se nam pridružite!

Dan za spremembe 2012 - »SPOMLADANSKA GENERALKA«

četrtek, 19. aprila ob 10h, prostori »MCJ kluba«, Kejžarjeva 22, Jesenice

Tudi ti se pridruži skupni akciji in s svojo pozitivno energijo pomagaj polepšati namizne športne rekvizite in prostore »mcj kluba«. Ob urejanju si bomo ogledali različen aktualni informativni material, ki je namenjen prav vsem mladim ne glede na starost. Za zaključek si bomo privoščili zabavo ob igranju očiščenih namiznih iger in debato.
Dobra dela ne potrebujejo reklame. dobra dela potrebujejo vas.

»MEDNARODNI DNEVI V MCJ«
- druženje z EVS prostovoljci iz Slovaške, Madžarske in Belgije

v sodelovanju s Kriznim centrom za mlade Kresnička in Zavodom Manipura
četrtek, 19. april, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Prvo aprilsko mednarodno druženje se je izkazalo za ravno pravšnjo mešanico zabave, pozitivnih poznanstev, novih informacij o prostovoljstvu v tujini ter obnavljanju angleščine, skratka vsi skupaj smo se imeli prav super. Zato vas vabimo, da se z EVSovci ponovno podružite že naslednji četrtek - tudi tisti, ki prvič še niste zbrali poguma. Mladi prostovoljci in prostovoljke iz Slovaške, Madžarske in Belgije so namreč ne le družabni, temveč imajo v rokavu tudi kar nekaj zabavnih animacijskih iger, ob katerih se skupaj dodobra nasmejemo. Večji del druženja pa bo ponovno namenjen sklepanju novih prijateljstev, igranju klubskih iger (biljard, namizni tenis in nogomet) in sproščenemu vzdušju.

NESKONČNE MOŽNOSTI INTERNETA,
brezplačne delavnice za učinkovito rabo Interneta

v okviru Evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti
vsak torek, od 16. do 18. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22 (1. nadstropje)

Po uspešnem izvajanju marčevskih delavnic le te podaljšujemo v mesec april. pridružite se nam, nič ni prepozno, saj je vsaka delavnica zaključena celota. Pri raziskovanju neskončnih možnosti interneta niso pomembne ne vaše predznanje in ne leta, zato nas kar pogumno!

K sodelovanju vabimo tudi mlade, ki bi želeli sodelovati pri izvajanju delavnic!

»EkO MeDo« - medgeneracijske delavnice šivanja plišastih medvedkov

v okviru Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami
vsak četrtek, od 15.30 do 18. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov pripravljamo zabavne, ekološko obarvane delavnice šivanja, na katerih bomo s skupnimi močmi sešili čim več medvedkov in jim z zanimivimi zgodbami vdahnili življenje. Šivalni stroji bodo švigali kot namazani in izdelovali unikatne, mehke in prijetne živalce, ki jih ima rad vsak otrok - tudi tisti, malo večji!

17. maja pa bomo male kosmatinčke licitirali na prireditvi Festival Tedna vseživljenjskega učenja, izkupiček pa podarili v dobrodelne namene!

Skratka - otroci, mladi, starši, stari starši,... skupaj ali posamezno - če so tudi vam medvedki pri srcu, če ste radi v nasmejani družbi in želite svoj smeh deliti z drugimi, je EkO MeDo kot nalašč za vas! Če pa imate v omari na zalogi še kakšno mehko tkanino (blago, odejo, puloverje – oprano in v dobrem stanju), jo bomo z veseljem uporabili!

Prijave na delavnice niso potrebne, so pa zaželene (5884 680/681).

Klepet staršev z Zinko Ručigaj:
»NAGRADA IN KAZEN - ali ju potrebujemo pri vzgoji?«

ponedeljek, 16. april 2012 ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Starši svoje otroke nagrajujejo na različne načine: bodisi s sladkarijo, z igračami, morda celo z žepnino… Nekateri starši kazen večkrat 'le' obljubljajo, spet drugi jo (pre)hitro uresničijo: nekateri z zmanjšanjem pozornosti do otroka, drugi s prepovedjo igranja igric ali gledanja TV, nekateri starši pa se še vedno zatekajo k telesni kazni.

Zinka Ručigaj pa nam iz svojih dolgoletnih izkušenj pove: »Kazen in nagrada nista potrebni, kadar vzgajamo otroke s SPODBUDNO VZGOJO. Pri spodbudni vzgoji starši vzgajamo s pohvalo, spodbudo, iskanjem dobrega v otroku ter s postavljanjem meja. Spodbudno vzgojo opisujem v knjigi 'Otroško srce je zaklad', tokrat pa vas prisrčno vabim, da na omenjeno temo poklepetamo skupaj in izmenjamo izkušnje.

ZA JURETA 2012, kolesarski izlet v spomin na Jureta Robiča

sobota, 14. april 2012, start ob 11. uri, Športna dvorana Podmežakla

Start: Dvorana Podmežakla Jesenice; Cilj: Pokopališče Kranjska Gora
Startnina: 5 € ali več. Celoten izkupiček se nameni izgradnji spominskega obeležja.
Informacije: 051 685 240 ali zsj.programi@siol.net

Trasa izleta poteka po lokalnih cestah do Hrušice, nato po regionalni cesti do Mojstrane kjer se priključi kolesarski stezi Jureta Robiča do Kranjske Gore. Vmes se bomo ustavili tudi v Gozd Martuljku pri obeležju, ki ga je postavila občina Kranjska Gora in označuje kolesarsko stezo Jure Robič. Prekolesarili bomo 25 km, za prevoz na startno mesto poskrbi vsak sam, ker se izlet zaključi v Kranjski Gori.
vabilo »

»MEDNARODNI DNEVI V MCJ«
- druženje z EVS prostovoljci iz Slovaške, Madžarske in Belgije

Mladinski center Jesenice v sodelovanju s Kriznim centrom za mlade Kresnička in Zavodom Manipura
četrtek, 12. april, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Tudi aprilski četrtki bodo mednarodno obarvani. Tokrat se bomo družili z mladimi prostovoljci iz Slovaške, Madžarske in Belgije. Lahko boste izvedeli vse o mednarodnih izmenjavah, o evropski prostovoljni službi in izkušnjah v tujini (in to iz prve roke!), še bolj poglobili ali obnovili svoje znanje angleščine ter spoznali podobnosti in razlike med življenjskimi stili v različnih evropskih državah. Večji del druženja pa bo namenjen sklepanju novih prijateljstev, igranju klubskih iger (biljard, namizni tenis in nogomet) - rdeča nit večera bo sproščeno vzdušje!

OB SVETOVNEM DNEVU ZDRAVJA: »BI BIL RAK LAHKO OZDRAVLJIV?«, projekcija dokumentarnega filma »Cancer Is Serious Business« in diskusija

petek, 6. april, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Zdravje je naše največje bogastvo. Dandanes vse bolj drži tudi, da si brez bogastva zdravja ne moremo privoščiti. Bogastvo farmacevtskih korporacij pa žal mnogokrat določa tudi smer razvoja medicinske znanosti.

In ravno o tem bomo razmišljali in spregovorili na predvečer svetovnega dneva zdravja. Ogledali si bomo pretresljiv dokumentarni film z naslovom Burzynski, the Movie: Cancer Is Serious Business (podnapisi v angleščini!).

Film spremlja zgodbo dr. Stanislawa Burzynskega in njegovo metodo za gensko zdravljenje več vrst raka pri človeku (že od 80. let prejšnjega stoletja dalje). Zgodba se osredotoča predvsem na njegov več let trajajoč pravni spor z Ameriško zvezno upravo za zdravila in hrano. Za njegovo inovativno in uspešno metodo zdravljenja namreč ni bilo posluha, njegovo delo so skušali celo preprečiti.

Po končani projekciji boste lahko izrazili svoje vtise in mnenja o filmu, o farmacevtski industriji danes, o stanju zdravstva v Sloveniji…

Vljudno vabljeni vsi, ki vas omenjena tematika zanima!

Marčevske Eurodesk novice: Nezaposlenost in zaposljivost mladih

Eurodesk v letu 2012  nadaljuje s tematskimi številkami novic, ki bodo izhajale na vsaka dva meseca. Prva številka je namenjena zelo aktualni temi nezaposlenost in zaposljivost mladih.

Novice si lahko ogledate tukaj.

Javni sklad ponovno organizira delavnico za prijavo na 128. javni razpis za štipendije za študij Slovencev v tujini

Delavnica za prijavo na razpis za študij v tujini: Javni sklad ponovno organizira delavnico za prijavo na 128. javni razpis za štipendije za študij Slovencev v tujini. Delavnica bo izvedena v sredo 28. marca in v sredo 4. aprila 2012 ob 15h. Potrebna je vnaprejšnja prijava po elektronski pošti.
Delavnica bo potekala v sredo, 28. 3. 2012 in v sredo 4. 4. 2012 od 15.00 do 16.00 ure v prostorih stavbe Slovenijales, Dunajska 22 (6. nadstropje).

Prijave kandidatov za udeležbo na delavnici sprejemajo na elektronski naslov ad-futura@sklad-kadri.si.
Vir: sklad-kadri.si

MOBIN išče prostovoljce za pisanje člankov za mlade

MOBIN, zavod za mobilnost in informiranje mladih v okviru programa Evropskih mladinskih kartic v Sloveniji, imenovanega Ej!Kartica, išče prostovoljce za pisanje člankov za mlade na Ej!KA KULT info portalu. S sodelovanjem na portalu Ej!KA KULT lahko pridobiš veliko praktičnih izkušenj na področju priprave in urejanja spletnih vsebin in objave prispevkov ter reference za bodočo zaposlitev.

Prijave s kratkim življenjepisom zbirajo na info@EJKArtica.si, do 2. aprila 2012! Več o tem.

Video natečaj Generation 92

Evropska okoljska agencija k vabi vse mlade, rojene med 1. januarjem 1991 in 31. decembrom 1993 k sodelovanju na video natečaju. Ustvarijo naj video posnetek, ki prikazuje njihovo vizijo trajnostne prihodnosti in se potegujejo za sodelovanje na dogodku na temo trajnostnega sodelovanja in denarno nagrado. Video posnetki naj bodo dolgi od 30 sekund do dve minuti, prikazujejo pa naj avtorjevo osebno vizijo trajnostnega razvoja. Avtorji lahko izberejo novinarski žanr ali fikcijo, igrani film ali animacijo, intervjuje ali slike. Posnetki morajo biti v angleškem jeziku ali podnaslovljeni z angleškimi podnapisi.

Rok za oddajo posnetkov je 2. april 2012. Več informacij.
Vir: Eurodesk

Že 10ič iščemo Naj prostovoljce in Naj projekt

Mladinski svet Slovenije letos že desetič zapovrstjo razpisuje natečaj Prostovoljec leta, v okviru katerega bomo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, mladinskega voditelja oz. voditeljico in mladinski projekt.
K prijavi v natečaj Prostovoljec leta 2011 vabimo vse nevladne organizacije, javne institucije, neformalne skupine in posameznike; skratka vse, ki ste v svoje dejavnosti v letu 2011 vključevali prostovoljstvo. Edini pogoj za prijavo je ustrezno izpolnjena prijavnica za posameznike, če prijavljate posameznega prostovoljca ali prostovoljko, oz. prijavnica za projekt, če prijavljate projekt.
Pri posameznikih bomo izbirali najboljše v 6 kategorijah: Naj prostovoljko in Naj prostovoljca v starostnih skupinah do 19 let, od 20 do 30 let in nad 30 let.
Vsi prijavljeni prostovoljci in prijavitelji oz. predstavniki prijaviteljev boste po zaključku natečaja povabljeni na zaključno prireditev, ki bo predvidoma v juniju 2012.
Dr. Danilo Türk, predsednik RS, še naprej ostaja pokrovitelj projekta.

Prijave naslovite na prostovoljec@mss.si oz. Mladinski svet Slovenije, Erjavčeva cesta 4, 1000 Ljubljana.
Kliknite za: besedilo natečaja, prijavnica za posameznike, prijavnica za projekte
Rok za prijavo je 6. april 2012!
Vir: Aktiven državljan

Izšel je razpis na natečaj ŠOUROCK '12

ŠOUM želi s projektom ŠOUROCK mladim, še neuveljavljenim glasbenim skupinam pomagati pri grajenju njihove glasbene kariere.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je izdala razpis za izbor najboljše študentske/dijaške glasbene rock skupine »ŠOUROCK '12«. Na ta način želi pomagati mladim glasbenikom na njihovi glasbeni poti in jih hkrati nagraditi za ustvarjalnost. ŠOUM bo zmagovalni skupini natečaja, ki jo bo izbrala strokovna žirija, zagotovila snemanje singla, promocijski material po izbiri zmagovalcev, prav tako pa nastop na Lampiončkih, Škisovi tržnici v Mariboru 2012, na prireditvi ŠOUOFF in na Mladininem odru v okviru Festivala Lent 2012.

Razpis je objavljen na spletni strani www.sourock.si.

V okviru ŠOUROCK-a se je v osmih izvedbah predstavilo že okoli 200 mladih talentiranih glasbenikov, kar jim je pomagalo pri uveljavljanju njihove kariere.

Foto natečaj - Tukaj sem našel svoje ¦

Vse do 10.4. lahko pošljete svoje najlepše utrinke, ki ste jih ujeli na fotoaparat.
Naj bo klop, travnik, reka, drevo ali kamen. Lahko je tudi hiša, lahko je omara. Ni mej, ni meril, ko začutiš pač začutiš. Si se kdaj znašel na kraju, kjer ti je zaigralo srce? Si kdaj začutil da se enostavno ne moreš premakniti iz tistega kraja ali pa se moraš nujno vrniti tja? Pošlji nam sliko svojega ljubega kotička ali celo predmeta, in se poteguj za dve mesti na izlet v Gardaland. Po koncu natečaja se bodo izbrane slike razstavljene na Štuku. Kaj je boljšega, kot piti kavico in hkrati gledati fotografijo svojega najljubšega kraja?

Rok za pošiljanje fotografij je 10. 4. 2012.
Fotografije pošljite na soumfotonatecaj@gmail.com.

Natečaj za kratek film Asia – Europe

Fundacija Asia - Europe vabi mlade filmske profesionalce, študente in navdušence k sodelovanju na natečaju kratkega filma Asia - Europe.
Udeleženci bodo morali ustvariti kratke, največ tri minute dolge filme kateregakoli tipa: animacije, dokumentarni film, izmišljeni film, video posnet z mobilnim telefonom, filmi pa morajo odražati povezave med Azijo in Evropo v prihodnosti, kulturno raznolikost in zanimive izzive, interakcije med regijami, in povezave med posamezniki.
Pet zmagovalcev bo izbranih s strani mednarodne ekipe in spletnega glasovanja. Zmagovalci bodo povabljeni v Singapur, kjer bodo sodelovali na podelitvi nagrad in na dvodnevni filmski delavnici, ki bo potekala v priznani umetniški šoli. Zmagovalec bo prejel tudi denarno nagrado v višini 5000 SGD.

Rok za oddajo video posnetkov je 9. april 2012!
Več informacij je na voljo na: http://www.asef.org/index.php/shorts
Vir: Eurodesk

Fotografski natečaj Cedefop-Photomuseum

Tema fotografskega natečaja Cedefop je »učimo se za življenja, delamo za rast«. Katerikoli fotograf ali umetnik, ki uporablja fotografski medij, ne glede na spol, starost ali nacionalnost, lahko sodeluje na tem natečaju.

Mednarodna žirija bo izbrala zmagovalni prispevek, ki bo nagrajen z denarno nagrado v višini 5000 evrov. Prispevki morajo biti sestavljeni iz:
- 10 - 20 natisnjenih fotografij ali shranjenih v CD-ROM oblik
- Kratke biografije
- Kratkega opisa projekta/dela
- Izpolnjene prijavnice

Rok za prijavo je 11. april 2012!

Vse podrobnosti so na voljo na: http://photobiennale-greece.gr/en

Prosta delovna mesta na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči

Na spletni strani EADI najdete seznam prostih delovnih mest na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Razpisi vključujejo akademsko delo, prosta delovna mesta v humanitarnih in razvojnih NVO, pripravništva idr.

Več informacij tukaj.
Vir: Infopentlja

Območna razstava fotografij 2012

OI JSKD Jesenice in Fotoklub Jesenice pod pokroviteljstvom FZS razpisujeta 2. Območno razstavo fotografij 2012. K sodelovanju vabijo vse fotografe, ki imajo stalno bivališče na področju občin Kranjska Gora, Jesenice in Žirovnica. Temi natečaja: A prosta, B Gorenjska arhitektura

Rok za oddajo del je 14. april 2012. Odprtje razstave in podelitev priznanj bo 17. maja 2012 ob 18.uri v Kosovi graščini na Jesenicah. več »

Evropska komisija je objavila razpis za sodelovanje v ekspertni skupini za socialno podjetništvo

Socialna podjetja, s svojimi visokimi družbenimi, socialnimi in okoljskimi cilji, bolj kot k čim višjemu dobičku stremijo k zadovoljevanju interesov skupnosti. Namen je prispevati k ustvarjanju ugodnega okolja za razvoj socialnega podjetništva v Evropi in za razvoj socialne ekonomije nasploh. Glavna naloga ekspertne skupine bo spremljanje implementacije pobude.

Rok za prijavo je 9. april 2012! Razpis je na voljo na: http://ec.europa.eu/.
Več o pobudi za socialna podjetja na: http://europa.eu/rapid/.
Vir: Eurodesk

Generation Change – pozabi na apatijo, razmišljaj o akciji

Ali si nekdo ali poznaš koga, ki dela velike ali majhne stvari z namenom spremeniti tvojo skupnost, tvoje mesto, tvojo državo ali celo svet? Objavi svojo zgodbo na spodnjem blogu in sodeluj na brezplačnem forumu. Mladi iz vsega sveta ustvarjajo spremembe: ti si na vrsti, da se te sliši!

Kako lahko sodeluješ, izveš na: http://blogs.dw.de/generationchange
Vir: Eurodesk

E-publikacija Mreže MaMa o prihodnosti programa Mladi v akciji

Mreža MaMa je izdala posebno e-publikacijo z naslovom »Kakšna prihodnost, če, čaka program Mladi v akciji (MvA)«. E-publikacija je nastala z namenom povzeti in predstaviti vse dosedanje aktivnosti, ki sta jih skupaj izvedla Mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije, da bi bila njihova argumentirana in z dejstvi podkrepljena prizadevanja upoštevana pri oblikovanju stališča države. Publikacijo si lahko ogledate tukaj.

»Why I Want To Visit South Africa«

Popotniško združenje Slovenije v sodelovanju z Južno Afriško Hostelling organizacijo objavlja natečaj »Whay I Want To Visit South Africa«, in sicer z namenom promocije mobilnosti mladih in predvsem potovanj s kulturno, zgodovinsko, domoznansko in drugo izobraževalno vsebino. Popotniško združenje Slovenije podari fotoaparat, s katerim boste lahko slikali nepozabne dogodivščine.
Natečaj poteka na spletni strani www.youth-hostel.si do 15.04.2012.

Dodatne informacije:
Popotniško združenje Slovenije, Igor JURIŠIČ, predsednik
G: 041 738 094, E-mail: info@youth-hostel.si

Vabilo na natečaj za videospot Aktivendržavljan.si

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) kot partner mreže s področja razvijanja aktivnega državljanstva mladih AKTIVENDRŽAVLJAN.SI, razpisuje javni natečaj za videospot na temo aktivnega državljanstva mladih.

Več informacij o natečaju:
http://www.aktivendrzavljan.si/

Fotografski natečaj za mlade fotografe

Zavod Lokal Patriot vabi k sodelovanju pri projektu Fotografska izkušnja, ki se že 15. leto zapored izvaja tudi v Sloveniji. Fotografska izkušnja je vseevropski projekt, ki ga koordinira Generalitat de Catalunya, Departement de Cultura (Katalonija, Španija). Slovenski organizator Fotografske izkušnje zavod LokalPatriot iz Novega mesta. Vabimo vse mlade fotografe do 21. let k sodelovanju pri projektu.

Več si lahko preberete na http://www.lokalpatriot.si/objave/2011/mar/21/fotografska-izkusnja-2011/
Vir: Aktiven državljan

Kanadska šola izgradnje miru 2012

Od 18. – 22. in od 25. – 29. junija 2012 bo v Kanadi (Winnipeg) potekala že 4. Kanadska šola izgradnje miru (Canadian School of Peacebuilding - CSOP). Usposabljanje vključuje vrsto tečajev, ki jih bodo izvedli lokalni in mednarodni strokovnjaki.

Za brezplačno udeležbo se je potrebno prijaviti do 1. aprila 2012.
Več informacij na http://csop.cmu.ca/
Vir: Sloga

Poletna šola o oblikovanju evropskih politik

Bi se udeležil/a poletne šole o oblikovanju evropske politike? Intenzivna dvotedenska poletna šola poteka en teden na Dunaju in en teden v Bruslju. Za udeležbo prejmeš tudi kreditne točke. V okviru poletne šole se boste udeležili predavanj, študijskih obiskov in simulacijskih iger. Program je namenjen predvsem študentom in mladim strokovnjakom, ki bi si radi razširili svoje obzorje na teme evropskih institucij, evropskega prava in evropskega odločevalskega procesa na splošno. Poleg tega, da študenti v okviru poletne šole pridobijo uporabna znanja na splošno, se je izkazalo, da je udeležba na programu velika pomoč pri pripravi na preizkuse za kasnejšo zaposlitev v evropskih institucijah.

Rok za prijavo je 15. april 2012!

Izbrani kandidati bodo obveščeni do 3. maja.

Več informacij je na voljo na: summerschool@ies.be, www.ies.be/summerschool/introduction

Globalno glasbeno tekmovanje za mlade Rio+20

Globalno glasbeno tekmovanje za mlade Rio+20 (Global Youth Music Contest, GYMC) je globalno tekmovanje za mlade, organizirano ob Konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju (Rio+20 Earth Summit, www.uncsd2012.org), ki bo potekalo junija 2012 v Braziliji. GYMC spodbuja mladino, da bi skozi glasbo izrazili svoja upanja, skrbi in misli o prihodnosti našega planeta. Prvonagrajeni avtorji vsake kategorije bodo nagrajeni s potovanjem v Rio de Janeiro, kjer bodo sodelovali na konferenci Rio+20 Earth Summit junija 2012 in z javnim nastopom poskrbeli, da bo glas svetovne mladine slišan in sporočilo mladih posredovano.

Več informacij je na voljo na: www.uncsd2012.org
Vir: Društvo za Združene narode za Slovenijo

Nagradni natečaj za kratke filme na temo miru za mlade med 15. in 18. letom

Društvo za Združene narode za Slovenijo vabi vse mlade med 15. in 18. letom k sodelovanju na natečaju za kratek film na temo miru. Si kreativen? Te zanima dogajanje doma in po svetu? Bi želel svoje ideje uloviti in predstaviti v kratkem filmu? Potem je to enkratna priložnost zate! Namen natečaja je spodbuditi mlade k razmisleku o miru. Zaželeni so kreativni prispevki, ki bodo odražali vaše dojemanje sveta okoli nas in prizadevanj za mir.
Trije najboljši kratki filmi bodo prejeli denarne nagrade, in sicer: prvonagrajen film bo prejel 100 evrov, drugonagrajen 60 evrov in tretjenagrajen 40 evrov. Komisija bo izbrala še do deset dodatnih kratkih filmov, ki bodo objavljeni na spletnih straneh društva. Kratke filme skupaj z izpolnjeno prijavnico sprejemajo do 30. aprila 2012 na e-mail naslov info@unaslovenia.org s pripisom »Natečaj za kratke filme«.

Več informacij je na voljo na spletni strani http://www.unaslovenia.org/node/1728.

Comenius, Grundtvig in Erasmus Mundus razpisni roki

30. aprila je rok za oddajo prijavnic za Comenius in Grundtvig nadaljnja izobraževanja in usposabljanja ter Grundtvig obiske in izmenjave. Na ta dan je ravno tako rok za Erasmus Mundus skupne programe. Razpis koordinira EACEA v Bruslju.

Več informacij na tukaj.
Vir: Infopentlja

Razpis za svetovanje za študij v tujini

Zavod Študentska Svetovalnica išče nove svetovalce za področje svetovanja za študij v tujini. Ker Zavod deluje po principu, da študent pomaga študentu, je v začetni fazi (uvajalno) delo prostovoljno, potem pa poteka preko študentskega servisa. Iščejo študente z izkušnjo študija/prakse ali drugega udejstvovanja v tujini.

Razpis traja do 20.4.2012. Več informacij je dostopnih tukaj.
Vir: Infopentlja

Razpis za financiranje štipendij za dodiplomske študije v tujini za (po)ustvarjalce na področju umetnosti

Razpis je namenjen nadarjenim posameznikom, ki se izobražujejo na dodiplomskem študiju v tujini in delujejo kot ustvarjalci in poustvarjalci na področjih umetnosti. Razpis je namenjen za financiranje štipendij s pričetkom v šolskem letu 2012/2013.

Rok prijave: 30. 4. 2012
Več informacij: razpis
Vir: Aktiven državljan

Priložnost za tvojo idejo

GZS Zbornica osrednjeslovenske regije vabi mlade in kreativne posameznike ali skupine, da predstavijo svoje zamisli ali rešitve na razpisu »I3 ideja, invencija, inovacija«. Vaše zamisli bodo izbirali strokovnjaki s področja znanosti, družboslovja in gospodarstva ter najbolj izvirne in zanimive predstavili na razstavi Izzivi gospodarskega razvoja 24. in 25. maja 2012, kjer bodo podeljene tudi nagrade in priznanja.
Vabijo Vas, da se najkasneje do 23. aprila 2012 prijavite na razpis »I3 ideja, invencija, inovacija«. Prijavijo se lahko študentska/mladinska društva ali mladi posamezniki (stari največ 27 let) s svojimi inovativnimi idejami, vendar lahko vsako formalno/neformalno društvo ali posameznik kot nosilec pošlje le eno prijavo, lahko pa sodeluje kot soavtor pri največ treh prijavah. Prijavite lahko zamisel za nov izdelek, postopek ali storitev, bistveno izboljšan izdelek, postopek ali storitev, ki rešuje določen problem v okolju (družbeno, gospodarsko, kulturno, naravno, ...) ali kakšno drugo inovativno in kreativno zamisel.

Prijavnico pošljite na elektronski naslov mojca.pavlic(a)gzs.si s pripisom »I3 ideja, invencija, inovacija«.
Dodatne informacije so Vam na voljo na spletni strani: www.ozljubljana.si ali preko elektronskega naslova i3@mpm.si.
Vir: Aktiven državljan

Natečaj “Art for Peace 2012”

Mladi, stari med 5 in 17 let so vabljeni, da se pridružijo temu natečaju. Ogledali si bodo kratek film in si zamislili svet brez jedrskega orožja. Na podlagi svoje domišljije bodo oddali likovni izdelek v katerikoli tehniki, s katerim bodo prikazali svet brez jedrskega orožja.

Rok za oddajo prispevkov je 30. april 2012!
Več podrobnosti je na voljo na: www.unartforpeace.org
Vir: Eurodesk

Javni ciljni razpis za financiranje štipendij za podiplomski študij

Javni ciljni razpis za financiranje štipendij za podiplomski študij in izpopolnjevanje s pričetkom v šolskem letu 2012/2013 - za ustvarjalce in poustvarjalce na področju umetnosti in nekatere poklice v umetnosti, ki jih je treba posebej podpirati. Razpis je namenjen nadarjenim posameznikom, ki delujejo na področjih umetnosti in AV kulture, ki se bodo izobraževali na podiplomskem študiju v tujini ali v RS in posameznikom, ki se želijo usposobiti za nekatere poklice v umetnosti, ki jih jetreba posebej podpirati. Razpis je namenjen podiplomskim študentom. Področja umetnosti, na katerih bodo kandidati za štipendijo delovali po končanem izobraževanju kot ustvarjalci ali poustvarjalci, so: glasbene, intermedijske, uprizoritvene, vizualne umetnosti in arhitektura, oblikovanje in fotografija ter AV kultura.

Rok prijave: 30.04.2012
Več na: http://www.mizks.gov.si/si/okroznice_razpisi_in_javna_narocila/
Vir: Aktiven državljan

Natečaj za celostno grafično podobo

Društvo Center za pomoč mladim razpisuje natečaj za celostno grafično podobo društva. Sprejmi izziv, se prijavi in ne pozabi vpisati v Nefiks! Predmet natečaja je oblikovanje idejne zasnove CGP CPM.

Rok za prijavo: Natečaj je odprt od 30. marca 2012 do 24. aprila 2012.
Med vsemi prispelimi predlogi bo ocenjevalna komisija izbrala enega prijavitelja, s katerim bo sklenila pogodbo o sodelovanju za izdelavo celostne grafične podobe v višini 1.800,00€ (bruto) in rezultate objavila na spletni strani CPM-ja.
Več na: http://www.cpm-drustvo.si/index.php?sv_path=624%2C271770
Vir: Aktiven državljan

Youth on the Move natečaj ob 25. obletnici programa Erasmus

Deli svojo Erasmus izkušnjo in zadeni fantastične nagrade. Moraš biti državljan ali prebivalec ene izmed sedemindvajsetih držav članic, Norveške, Islendije, Lihtenštajna, Hrvaške, Turčije ali Švice in sodelovati v Erasmus programu. Oddaj svojo zgodbo v angleščini kot tekst, fotografijo, kolaž ali mešanico teh na strani dogodka. Uporabniki Facebooka bodo od 1. do 9. maja med desetimi najboljšimi prispevki izbrali tri zmagovalce.

Rok za oddajo zgodb je 30. april 2012. Zmagovalci bodo objavljeni 9. maja.
Za več informacij obiščite naslednjo spletno stran:
http://ec.europa.eu/youthonthemove/news/2012/02120229-facebook-contest_en.htm
Vir: Aktiven državljan

Vabilo k sodelovanju v študiji "Women and Media in the European Union"

European Institute for Gender Equality vabi k sodelovanju v študiji »Women and Media in the European Union«. Študija se bo osredotočila na sodelovanje žensk in na dostop do položajev odločanja v medijskih organizacijah v vseh 27. državah članicah EU in na Hrvaškem.

Vse zainteresirane za sodelovanje prosijo, da svojo namero pošljejo na e-mail najkasneje do 23. aprila 2012.
Več informacij tukaj.
Vir: Infopentlja

Natečaj: Človek in kovina

Pogoji udeležbe: Pravico do sodelovanja imajo vsi fotografi iz Slovenije in Slovenci iz zamejstva in tujine. Temi natečaja sta A) ČLOVEK IN KOVINA ter B) PROSTA. Pristojbina je 10 € za obe temi in je namenjena delnemu pokritju stroškov natečaja in stroškov pošiljanja kataloga. Nagrajene fotografije bodo izdelane za razstavo v Fotogaleriji na Jesenicah.

Rok prijave je 25. 4. 2012.
Več informacij na http://www.fd-jesenice.si/.

Literarni natečaj študentske literarno-jezikoslovne revije Liter jezika

Literarni natečaj študentske literarno-jezikoslovne revije Liter jezika za mlade pisce proze in dramskih besedil. Sodelujejo lahko dijaki, študentje in ostali mladi avtorji, rojeni po letu 1980 (vključno z navedeno letnico). Najboljši trije avtorji bodo prejeli strokovne knjižne nagrade, ki jih podarja Knjigarna Filozofske fakultete Maribor, njihova besedila pa bodo objavljena v 5. številki revije Liter jezika, namenjeni mladi slovenski prozi in dramatiki.

Besedila pošljite do 1. maja 2012 na e-mail.
Vir: Infopentlja

Natečaj festivala Anabdi 2012: Besede

Festival Anabdi razpisuje literarni, likovni in fotografski natečaj na temo BESEDE. Prispevke pošljite v večji zaprti ovojnici, označeni s šifro, vanjo vstavite navadno ovojnico (označeno z enako šifro), v njej naj bodo na listu izpisani vaši podatki: ime in priimek, naslov, telefon, e-mail naslov, starost, razred in ime šole, ki jo obiskujete, ali poklic, ki ga opravljate, do 26. aprila 2012 na naslov: Središče Rotunda (natečaj BESEDE), Destradijev trg 11, 6000 Koper.

Rok prijave: 26. 4. 2012
Več informacij v razpisu natečaja: tukaj.

Išče se…naj projekt za mlade!

Tudi letos zavod MOBIN vabi k sodelovanju na natečaju Naj projekt za mlade. Za naziv Naj projekt za mlade 2011 se lahko potegujejo projekti: ki so bili zaključeni v letu 2011, ki so bili namenjeni primarno mladim med 15. in 30. letom in kjer so mladi imeli največjo korist od projekta.

Rok oddaje prijav: 24. april 2012. Več o natečaju Naj projekt 2011 si lahko prebereš na tukaj.

Štipendije Latvije za leto 2012/13

Štipendije Latvije za leto 2012/13 so na voljo za študij, raziskovanje in za 3 poletne šole, ki potekajo julija in avgusta 2012. Na podlagi dvostranskih dogovorov Latvija nudi štipendije za študente, raziskovalce in učno osebje za študij, raziskovanje in udeležbo na poletnih šolah na latvijskih visokošolskih ustanovah v študijskem letu 2012/2013. Štipendijo je možno pridobiti za 3 poletne šole, ki potekajo od konca julija do začetka avgusta 2012 (približno 2 tedna). Za katerokoli štipendijo je potrebno prijavo z dokazili poslati latvijski nacionalni agenciji za izobraževanje (VIAA) do 1. 5. 2012.

Podrobnosti so na voljo v predstavitvenem dokumentu.
Vir: sklad-kadri.si

"Poletne univerze" AEGEE

Mednarodna organizacija AEGEE ponovno odpira seznam lokacij izobraževanj, ki se jih lahko študentje udeležite čez poletje.

Rok za prijavo je 24. april 2012!
Več: http://www.projects.aegee.org/suct/su2012/su_list.php
Vir: Eurodesk