Foto arhiv

Arhiv vabil - september 2012

SLIKARSKA ŠOLA BRINA TORKAR ponovno vabi!

torki popoldne, 3 šolske ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Slikarska šola je primerna za vse, ki vas zanima slikanje, risanje, modno in grafično oblikovanje, strip…, kakor tudi kot priprava na sprejemni izpit na umetniških srednjih šolah (smer fotograf, modno oblikovanje, grafično, industrijsko oblikovanje) in umetniških gimnazijah ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, slikarstvo, oblikovanje, restavratorstvo, NTF, arhitekturo.

Vabljeni mladi in starejši! Program se izvaja izključno individualno, zato razlika v letih ni ovira, temveč je zaželena. Spodnja meja starosti pa je vsaj 8 let!

Prijave do zasedbe prostih mest na Brina Torkar, tel. 041 644 475 ali 5884 680 (MCJ).

Več informacij…. Facebook: Slikarska šola Brina Torkar.

POTOPISNO PREDAVANJE: POTOVANJE K TOMAŽU, obisk poslednjega doma prijatelja alpinista Tomaža Humarja v Nepalu

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov
petek, 28. september, ob 19. uri, mala dvorana Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22

Svetovni popotnik Miro Koder bo v potopisnem predavanju opisal svoje raznolike vtise in izkušnje iz popotovanja po Nepalu. Med drugim bo spregovoril o obisku poslednjega doma svojega prijatelja, alpinista Tomaža Humarja.

Miro je v Nepal prispel konec februarja, ogledal pa si je raznovrstne zanimivosti, kot je Lumbini (rojstni kraj Bude), Kathmandu, šel je na treking Langtang Himal, Gosainkunda, Helambu, v baznem taboru pod Langtang Lirungom pa je dvakrat prižgal svečo v spomin Tomažu Humarju. Po povratku je nekaj dni spet preživel v Kathmandu in se nato odpravil pod Makalu, kar pa je že druga zgodba. Spet nazaj v Kathmandu in po pol leta nazaj domov. Kot vedno si z Mirom Kodrom tudi tokrat obetamo zanimiv dogodek. Vstopnine seveda ni, vabljeni pa ste prav vsi!

ZDRAVO NA ZABAVO - Koroška Bela

četrtek, 27. september, od 16. ure dalje, igrišče za Osnovno šolo na Koroški Beli

V mesecu septembru nam volje, moči in razigranosti ne primanjkuje, zato nadaljujemo z športnimi popoldnevi. Vse mlade vabimo, da se nam pridružite in skupaj z nami uživate v zabavnih, družabnih, športnih in ustvarjalnih dejavnostih. Izvedli bomo:

 • nogometni turnir za mlade +15 - 29 let, (4 igralci+vratar- 2x10 minut; lock out sistem)
 • dobre stare igre za zmigat (risan tanc, gumitvist, … )
 • kegljanje po naše
 • namizne igre, poker s kockami!
 • ustvarjalnice: zabavni origami

Vsi zainteresirani za nogomet se morate kot ekipa prijaviti najkasneje do torka, 25. septembra, do 14.00 ure, na elektronski naslov mcj-info@siol.net ali gsm 040 666 936. Ob prijavi je potrebno navesti ime ekipe, vodjo ekipe in kontaktno gsm številko. Za izvedbo turnirja morajo biti prijavljene vsaj 4 ekipe, v nasprotnem primeru nogometni turnir ne bo izvedljiv. Vabljeni!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - druženje z EVS prostovoljci

v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 27. september, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Ker se s septembrom konča poletje, začne šola in shladi ozračje, bomo v MCJ poskrbeli za so(n)čno popestritev ob četrtkih. Prav ste uganili - spet so z nami EVS prostovoljci iz tujine in spet se nam obeta zabavno medsebojno druženje! Prostovoljci tokrat prihajajo iz Estonije in Španije, prvo srečanje pa bo namenjeno medsebojnemu spoznavanju, izmenjavi izkušenj in igranju namiznih klubskih iger (biljarda, namiznega tenisa, namiznega nogometa). Pa še OIV ure lahko pridobite, zato nikar ne zamudite!

ZDRAVO NA ZABAVO - Blejska Dobrava

četrtek, 20. september, od 16. ure dalje, igrišče za Osnovno šolo na Blejski Dobravi, v primeru dežja v dvorani Kulturnega in Gasilskega doma

V mesecu septembru nadaljujemo z športnimi popoldnevi pod naslovom Zdravo na zabavo. Vse mlade seveda vabimo, da se nam pridružite in skupaj z nami uživate v t.i. »MIX-u« zabavnih, družabnih, športnih in ustvarjalnih dejavnosti.
Izvedli bomo:

 • dobre stare igre za zmigat (risan tanc, gumitvist, … )
 • štafeta, kot je še ni bilo
 • kegljanje po naše
 • ustvarjalnice: šatulje s papir tehniko, zabavni origami
 • namizne igre + zanimiv poker s kockami!

Vabljeni!

Literarni večer POEZIJA KOT NAŠE DUŠE HRANA s predstavitvijo pesniške zbirke NESKONČNE POLJANE DIGITALNIH MISLI avtorja Jerneja Kusterle

organizator: Neoparnasovci, neformalna skupina mladih, pod okriljem Športnega društva Zvezde
petek, 21. september 2012, ob 18. uri, Kulturni dom DPD Svoboda, Javornik - Koroška Bela

Za več informacij pišite na locky.aka.lox@gmail.com

Da so med mladimi tudi taki, ki jim je blizu poezija in ki željio s svojimi dejanji k pisanju spodbuditi tudi druge mlade, dokazuje skupna mladih, ki so si nadeli ime Neoparnasovci. Po literarnem natečaju, na katerega so se odzvali mladi iz različnih koncev Slovenije, se torej približuje še finalni večer, na katerem bo svojo pesniško zbirko predstavil mladi Jeseničan, Jernej Kusterle.

Projekt je financiran preko 'Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih programov/projektov v letu 2012' razpisovalca Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice, sredstva je zagotovila Občina Jesenice.

Klepet staršev z Zinko Ručigaj: VZGOJA KOT DREVO V ZDRAVI RASTI

ponedeljek, 17. september 2012 ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Komaj smo zaključili s pomladnimi klepeti, že je tu september. In tako hitro, kot beži čas, tako hitro odraščajo tudi naši otroci. Da bo to odraščanje čim bolj prijetno tako za otroke kot starše, vam lahko pomaga strokovnjakinja s področja vzgoje, Zinka Ručigaj.

Zinka Ručigaj meni: »Vzgoje otrok naj ne razumemo kot reševanje problemov. Vzgoja naj bi bila namenjena temu, da med starši in otrokom ne prihaja do nesoglasij.«

Če se tudi vi sprašujete, ali je to sploh možno, in tudi, kaj storiti, ko do nekaterih nesoglasij že pride, dobrodošli na prvem in vseh ostalih jesenskih klepetih o vzgoji!

ODMEV 2012 - koncert

organizator: neformalna skupina mladih pod okriljem Kluba jeseniških študentov

sobota, 15. september 2012, od 19. uri, Hala na Stari Savi, Jesenice
(ob Gornjesavskem muzeju oziroma blizu Špara)

Letos bo nastopilo kar pet nastopajočih, ki bodo zadovoljili vsaka ušesa, saj vsak nastopajoč izvaja drugačno zvrst rock glasbe:

 • 19:00 - Divine
 • 20:00 - Talking Stone
 • 21:00 - Arthem
 • 22:00 - Parni Valjak Tribute
 • 23:30 - MIT + gosta: Chorchyp & Joe Joe

Poglej še na: https://www.facebook.com/pages/Odmev-2012/300187300015447

Projekt je financiran preko 'Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih programov / projektov v letu 2012' razpisovalca Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice, sredstva je zagotovila Občina Jesenice.

Dijaki in dijakinje, dobrodošli nazaj!

Vroče poletje je hitro minilo in začenja se novo šolsko leto. Nekateri ste pouk komaj čakali, spet drugi bi raje še malo podaljšali počitnice. Tako za ene kot za druge pa je tu še vedno Mladinski center Jesenice. Na naše raznolike aktivnosti zato vabimo vse dijake in dijakinje, ki želite svoj prosti čas tudi med šolskim letom preživeti na zabaven, aktiven, atraktiven in kreativen način.

Šolsko leto 2012/13 pa naj vam prinese čim več pozitivnih izkušenj in čim manj negativnih ocen, trajna prijateljstva, nove zmage, veliko smeha, še več ustvarjalnosti ter ravno prav učenja.

Se vidimo ponovno na MCJ INFO TOČKAH na vaši šoli in pa seveda vabljeni v »mladinca«!

ZDRAVO NA ZABAVO - Hrušica

četrtek, 13. september, od 16. ure dalje, Hrušica, na »placu«
Zaradi slabega vremena in mokrega terena dogodek prestavljen na prijaznejše vreme!

Četrtkova poletna druženja na Hrušici so se izkazala za prijetna, koristna, živahna in zabavna. Zato vas vabimo, da z nami igrivo in aktivno vkorakate tudi v jesen. Tokrat bo dogajanje »na placu« še posebej razgibano, saj za mlade in mlajše pripravljamo SUPER MIX zabavnih, družabnih, športnih in ustvarjalnih dejavnosti:

 • Hoja po vrvi - Slackline
 • Dobre stare igre za zmigat (risan tanc, gumitvist, … )
 • Štafeta, kot je še ni bilo!
 • Kegljanje po naše
 • Ustvarjalnice: poletni mozaiki, šatulje s papir tehniko, zabavni origami
 • Namizne igre + poker s kockami!
 • Bonus aktivnost - nagradni kviz! (namig: tema kviza bodo poletne četrtkove aktivnosti na Hrušici).

Več nas bo, bolj bo veselo, zato se nam le pridružite!

MLADI AKTIVNI IN KREATIVNI

organizator: neformalna skupina mladih Mladi-Aktivni-Kreativni pod okriljem Športne zveze Jesenice
sobota, 8. september 2012, od 11. do 19. ure, Trg Toneta Čufarja Jesenice

V imenu mladih aktivnih in kreativnih naj velja povabilo vsem, ki si želite prvo septembrsko soboto obarvati kreativno, glasbeno, športno…, skratka aktivno!

 • predstavitvene stojnice umetnikov
 • vpogled v delo umetnikov
 • glasbene skupine
 • delavnice ročnih spretnosti
 • atraktivne točke
 • športne aktivnosti, delavnice
 • FOTO NATEČAJ - Tema: Dogajanja na Aktivni - Kreativni. Razstava 10ih naj slik bo v prostorih MCJ. Denarna nagrada za najboljšo sliko!

Več informacij na https://www.facebook.com/MladiAktivniKreativni
Projekt je financiran preko 'Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih programov/projektov v letu 2012' razpisovalca Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice, sredstva je zagotovila Občina Jesenice.

VESELA SREDA - spretnostne, zabavne in ustvarjalne igre za osnovnošolce

sreda, 5. september 2012, ob 16. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (zraven A-banke)

Za vse zabave željne smo pripravili »mix« zabave, spretnosti, razmišljanja in ustvarjanja. V spretnostnih igrah se boste lahko preizkusili na različnih delovnih postajah, tisti najbolj drzni boste hodili po vrvi, obudili pa bomo tudi nekaj »pozabljenih« zanimivih iger. Zraven športnih aktivnosti bo tudi nekaj ustvarjanja in razmišljanja. Pridruži se tudi ti na naši veseli sredi! Program:

 • Spretnostne igre - za pare in skupine,
 • Risan tanc in gumitvist - obuditev »pozabljenih« iger,
 • Slackline - hoja po vrvi,
 • Ustvarjalnice - za možgančke in umetniško »žilico«.

Natečaj Tvebiomovies 2012

Če je okolje vaša strast in bi radi povečali ozaveščenost drugih tako, da posnamete kratek film - vabljeni k sodelovanju! Sodeluje lahko kdorkoli iz katerekoli države, tako da posname enominutni film o okolju. Filmi naj naslavljajo teme izmed ene naslednjih kategorij: recikliranje zemeljskih naravnih virov, morja in oceani, sveža voda, ženske in podnebne spremembe in trajnostni življenjski stili. Filmi naj bodo oddani v angleščini, arabščini, ruščini ali nemščini. Prijavijo se lahko posamezniki ali skupine.
Zmagovalci bodo prejeli denarne nagrade v višini 1500 USD, deset najboljših filmov pa bo prikazanih na konferenci UN COP18, ki bo potekala v Katarju novembra 2012.

Rok za oddajo filmov je 5. september 2012 ob 23:00 GMT.
Več podrobnosti je na voljo na: http://tve.org/biomovies
Vir: Eurodesk

Prostovoljstvo v Varaždinu!

Slovenska filantropija bo v okviru projekta City volunteers v Varaždin na Hrvaškem napotila prostovoljca iz Slovenije, ki bo lahko delal v programih za starejše ali pa dejavnostih za otroke, tudi otroke s posebnimi potrebami in bolne otroke, lahko se bo vključil v nekatere aktivnosti na področju turizma ali kulture.  V tem projektu ni starostnih omejitev, razen tega, da mora biti oseba polnoletna.
Prostovoljski projekt pri organizaciji Franjo Koščec v Varaždinu bo trajal od 1.10. do 31.12.2012.
Oglejte si pogoje razpisa in nabor možnih del.

Rok prijave je 31.8.2012, za prostovoljce iz organizacij v Slovenski mreži prostovoljskih organizacij pa je rok podaljšan na ponedeljek, 3.9.2012! Podrobnejše informacije na: slovenska@filantropija.org.

Delavnica dokumentarnega filma v okviru Revije slovenskega dokumentarnega filma

19.9.2012 - 23.9.2012, Maribor

V okviru Revije slovenskega dokumentarnega filma, ki bo v Mariboru zaživela od 20. do 23. septembra 2012, bo potekala delavnica dokumentarnega filma, na kateri bodo obravnavali vnaprej izbrane lokalne teme ter izdelali kratke dokumentarne filme. Zaželeno je predznanje s snemanjem in montažo. Delavnica bo mentorsko vodena s strani Luksuz produkcije.

Prijave pošljite na maja.malus.azhdari@gmail.com do 10.9.2012 s kratkim motivacijskim pismom ter svojo predstavitvijo. Udeležba brezplačna, število udeležencev delavnice omejeno.

Premiera nastalih dokumentarnih filmov v soboto, 22.9.2012, na Živem Dvorišču (Orožnova 7, Maribor).

Natečaj Imagine all the Water

Želiš prihraniti vodo in k temu spodbuditi tudi druge? Spletna stran Imagine All the Water z zanimivimi animacijami prikazuje, kolikokrat moraš početi stvari, kot so tuširanje, splakovanje stranišča ali zalivanje rože, da porabiš enako količino vode, kot je potrebna za izdelovanje izdelkov, kot so pica margarita, majica ali list papirja. Še vedno je pet izdelkov brez animacije: hamburger, pivo, kava, čokolada in čevlji.
Izziv je, da se spomniš, na kakšen način bi lahko predstavil, koliko vode je potrebne, da izdelaš te izdelke in posnameš video za spremljavo. Pet zmagovalnih prispevkov bo prejeli vodoodporno športno kamero!

Posnetke lahko naložite do 10. septembra 2012!
Več podrobnosti je na voljo na: http://www.imagineallthewater.eu/
Vir: Eurodesk

Poletna šola »Od ideje do inovacije: kompleksnost kreativnega procesa«

Univerza v Mariboru vabi na poletno šolo, ki bo potekala od 16. do 22.9.2012 na Univerzi v Mariboru. Poletna šola na inovativen in interdisciplinaren način združuje teme zajete v treh programskih sklopih:
Sklop 1: Podjetništvo in intelektualna lastnina
Sklop 2: Sistemsko mišljenje / kompleksni sistemi
Sklop 3: Inženirsko oblikovanje
Poletna šola udeležencem nudi 50 ur zanimivih predavanj ter 3 ECTS točke, namenjena je namenjena dodiplomskim in podiplomskim študentom, mentorjem ter kandidatom za mentorje za izvajanje študijskih praks. Na poletno šolo se je potrebno prijaviti. Prijavnine ni!

Kontaktna oseba: Karolina Bucka Kustec, tel: 02 23 55 248, e-mail.
Vir: Infopentlja

Izmenjava na Poljskem 18.-26.09.2012

Gre za mladinsko izmenjavo, ki se bo odvijala od 18. do 26. septembra na Poljskem, potrebujejo pa 8 udeležencev. Za več informacij kontaktirajte:
Bojan Težak, odnosi z javnostjo, tel. +386 41 239003
ZMC Kotlovnica Kamnik, Fužine 10, SI-1240 Kamnik, www.kotlovnica.si

Dodatne informacije si lahko preberete v priponki.
Vir: Infopentlja

Natečaj ustvarjanja plakatov

Evropska mreža mladinskih centrov ENYC je razpisala natečaj ustvarjanja plakatov z naslovom S.M.I.L.E.s for diversity. Tema je: Katere pozitivne stvari prinašajo raznolikost v našo družbo? Tako lahko izdelki izražajo pozitivne vidike kulturne raznolikosti, antirasizem, življenje različnih ljudi, ki živijo v skupnem prostoru,… Sodelovanje v natečaju je brezplačno. Pogoj je, da ustvarjalci prihajajo iz ene izmed naštetih držav: Slovenije, Turčije, Armenije, Bolgarije, Grčije ali Italije. Drug pogoj je starost, in sicer naj bodo sodelujoči stari med 13 in 28 let.
Zmagovalec prejme digitalni fotoaparat v vrednosti 100 evrov, njegov plakat pa bo izdan v tiskani verziji.

Natečaj poteka od 1.4.2012 do 16.9.2012.
Več info: http://www.eycn.org/
Vir: Urad RS za mladino

Natečaj Zavoda MOVIT za najboljšo fotografijo, video...

Natečaj Zavoda MOVIT za najboljšo fotografijo, video in projekt na temo Evropskega leta 2012: aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost
Zavod MOVIT letos že tretjič organizira natečaj na temo Evropskega leta, letos je to aktivno staranje in medgeneracijsko sodelovanje. Letošnji natečaj poteka v treh kategorijah, in sicer za najboljšo fotografijo, najboljši video posnetek in najboljši projekt na temo aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami. V vsaki kategoriji bodo izbrali enega zmagovalca in ga nagradili z denarno nagrado v višini 200 evrov bruto. Na natečaj se lahko prijavijo tako organizacije kot posamezniki in skupine posameznikov.

Rok za prijavo je 14. september 2012!
Za več informacij se lahko obrnete na info@eurodesk.si ali info@ezd.si.
Celoten razpis je na voljo na tukaj.
Vir: ZAVOD MOVIT NA MLADINA

Natečaj “Viral Video 2012”

Na natečaj se lahko prijavi kdorkoli in je del 28. Mednarodnega kratkega filmskega festivala, ki bo potekal v Berlinu. Filmi naj bi vsebovali originalno promocijsko, idejno ali politično sporočilo. Filmi naj ne bodo starejši od dveh let in že opaženi na internetu. Podeljene bodo tri nagrade, vsaka v višini 1000 evrov.
Spletno glasovanje bo potekalo od 15. oktobra do 15. novembra 2012 na naslednji povezavi:
http://www.viralvideoaward.com/viral-video-award-2012-engl/

Rok za prijavo je 16. september 2012!
Več izveste tukaj.
Vir: Eurodesk

Odprte prijave za tekmovalni del 9. edicije festivala Animateka

Osvežena z novo podobo, 9. edicija mednarodnega festivala animiranega filma Animateka odpira prijave za kratke animirane filme v glavni Tekmovalni program, Evropski študentski program in Mednarodni otroški program Slon.

Letošnja novost je, da lahko svoj film prijavite in pošljete tudi prek spleta, kar lahko storite na tukaj. Prijavnico za prijavo po pošti najdete tukaj. Pred prijavo priporočajo, da si preberete tudi pravilnik na tukaj.
Časa za prijavo imate do 15. septembra.
Vir: Infopentlja