Foto arhiv

Arhiv vabil - november 2012

PRAVA VADBA!

Pobuda mladih - Maruša Rezar
vsako soboto, od 18.30 do 19.30 in vsak torek, od 20.30 do 21.30, mala dvorana MCJ

Ker telesna vadba sprošča tako telo kot tudi duha, smo v MCJ na pobudo mladih organizirali aerobno vadbo za mlade (med 15. in 30. letom starosti). Pilates in različne vrste aerobik bomo izvajali v mali dvorani, za oporo pa nam bo služila projekcija na velikem platnu. S seboj prinesite telovadno opremo, brisačo in (po želji) blazino.

Obvezne prijave na mcj-info@siol.net (pošljete svoje podatke), število mest je omejeno! V primeru velikega povpraševanja obstaja možnost dodatnih terminov v dopoldanskih urah po dogovoru.

ŠTRIKAJ Z NAMI, medgeneracijske delavnice učenja pletenja

- v okviru Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami
vsak četrtek v novembru, od 15.30 do 17.30, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice

Zdaj smo se že dodobra "zaštrikali", naštrikali tudi že kak zanimiv izdelek in se med seboj spoznali. Dokazali smo tudi, kako lepo lahko sodelujeta mlajša in starejša generacija in da se lahko vsakič skupaj kaj novega naučimo. Ne manjka niti smeha in dobre volje, poleg tega pamladi vse bolj in bolj osvajamo veščine štrikanja. Še vedno ni prepozno, da se nam pridružiš (če si star/a med 13 in 30 let) in spleteš kaj lepega. Nič še ni zamujenega, saj prijazne gospe z veseljem vsakemu posebej pokažejo osnove pletenja. Ko bodo te osvojene, pa nadaljujemo z izdelki za najmlajše, ki jih bomo podarili v dobrodelne namene!

Zato »ne štrikaj« in se čimprej prijavi, saj je na voljo le še nekaj prostih mest! Pokliči na tel.: 045 884 681 oz. na email: mcj-info@siol.net (posreduj ime in priimek, letnik rojstva ter telefonsko številko).

MOST DO IZOBRAZBE, Usposabljanje za življenjsko uspešnost

Ljudska univerza Jesenice vabi na brezplačno usposabljanje vse, ki ste se že vključili ali se nameravate vključiti v nadaljnje formalno izobraževanje. Pomagali vam bodo odpraviti primanjkljaje v znanju, ki vas ovirajo pri nadaljevanju šolanja, obnoviti oz. pridobiti temeljno znanje in spretnosti za lažje obvladovanje nove učne snov, nadgraditi spretnosti povezane s funkcionalno pismenostjo, rabo računalnika, načini in metodami učenja… Program se izvaja v obliki 120 ur trajajočega organiziranega izobraževalnega dela, zaključi se predvidoma v treh mesecih.

Podrobnejše informacije dobite na sedežu Ljudske univerze Jesenice, Delavska ulica 1, kjer se lahko tudi vpišete ali pa jih pokličete na (04) 583 3800/805!

METAL MONSTERS MUSIC FEST - pobuda mladih

petek, 30. november 2012, ob 20h, dvorana Kulturnega doma Blejska Dobrava

Veseli december bomo na Gorenjskem pričakali ob pošastnih zvokih metalskih kitar in lomljenih ritmov. Na Blejski Dobravi, v sedaj že poznani dvorani kulturnega doma, se bo 30. novembra namreč odvijal prvi Metal Monsters Music Fest. Na koncertu bo nastopilo 5 predstavnikov trše alternative, in sicer: God Scard, Metalsteel, Heretic, Eosin in Rise.

Konec novembra torej vabljeni na Blejsko Dobravo, kjer bo vsak entuziast težko-kategorične glasbe prišel na svoj račun. Vstopnice za dogodek so na voljo preko rezervacij na mail mmmusic.fest@gmail.com po 3€, brez rezervacije na dan dogodka pa po 5€. V mailu sporočite ime in priimek ter število želenih vstopnic. Število kart je omejeno, zato si čim prej zagotovite svojo in podprite alternativno sceno ter razvoj tovrstnih dogodkov na Gorenjskem.

preventivna akcija »FACEBOOK JE ZAKON - ALI PAČ TUDI NE?«

v okviru MESECA BOJA PROTI ODVISNOSTI
torek, 27. november 2012, od 11.30 do 13.30, INFO točka Srednji šoli Jesenice
sreda, 28. november 2012, od 11.30 do 13.30, INFO točka na Gimnaziji Jesenice
sreda, 28. november 2012, od 16.00 do 18.00, tematsko popoldne za osnovnošolce na Mladinski točki Center II, Titova 41, Jesenice

Med različnimi zasvojenosti med mladimi v zadnjem času izstopa problem odvisnosti od interneta, tudi od družabnih omrežij (Facebooka,… ). Kot vsaka druga zasvojenost tudi ta povzroča neželene in neprijetne posledice, kot so pomanjkanje spanja, bolečine v hrbtu, prenapete oči, težave v šoli in druge.
Zato se bodo dijaki na obeh info točkah lahko seznanili s simptomi zasvojenosti in skozi kratek test ugotavljali, ali je njihova uporaba že na meji odvisnosti ali ne, predstavili pa jim bomo tudi nekatere načine, kako se težav rešiti. Ker mladi na družabnih omrežjih objavljajo svoje osebne podatke, fotografije, dejavnosti, brez da bi se prej pozanimali o varnosti in zaščiti le-teh, jih bomo obvestili tudi o varni rabi socialnih omrežjih. Negativne posledice nepremišljenega objavljanja svojih osebnih podatkov in drugih vsebin dobro ponazarja zanimiva igra na povezavi.
Za osnovnošolce pa bomo poleg informiranja o Facebooku na njim primeren način izvedli tudi zabavne in poučne delavnice na to temo in jih obveščali o varni uporabi interneta nasploh.

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - tretje druženje z EVS prostovoljci

Mednarodni dnevi v MCJ - druženje z EVS prostovoljci, november 2012

v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 29. november, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Na četrtkovem druženju smo se do solz nasmejali ob igri Maček in miš ter Romeo in Julija, si izmenjali različne izkušnje, ideje in želje o prostovoljstvu v tujini in v mešanih skupinah odigrali kar nekaj klubskih iger.
Naslednji četrtek pa imate zadnjo priložnost za spoznavanje zanimivih, odprtih in zabavnih prostovoljcev iz Francije, Madžarske in Slovaške, povadite lahko svojo angleščino in se naučite kakšno zabavno družabno igro. Se vidimo!

Predavanje za starše »VARNA RABA INTERNETA, SAFE.SI«

organizator: oš Prežihovega Voranca Jesenice
četrtek, 29. november, ob 17. uri, oš Toneta Čufarja Jesenice

Mogoče je težko verjeti, da je lahko otrok pred računalnikom veliko bolj izpostavljen zlorabam kot pa če preživlja prosti čas na dvorišču, na igriščih… Starši, verjemite da je tako! In za vašega otroka je pomembno, da se z nevarnostmi Interneta seznanite in soočite tudi vi, saj se boste le tako lahko z njim odkrito pogovorili in mu pomagali obiti pasti, ki jih prinaša 'navidezni svet prijateljev'.

Predavanje z delavnico »ALKOHOL MED MLADIMI«, Lili Jazbec

organizator: LAS Občine Jesenice v sodelovanju z oš Toneta Čufarja Jesenice
torek, 27. november, ob 15. uri, oš Toneta Čufarja Jesenice

Tokratne preventivne dejavnosti MESECA BOJA PROTI ODVISNOSTI se bodo odvijale med učenci zadnje triade vabljeni pa so tudi dijaki! Beseda bo tekla o poseganju mladih po alkoholu, razlogih in priložnostih, posledicah…
Pridružili se jim bomo še iz našega centra, ter mednje razdelili letake »Ko postaneš lutka v rokah alkohola«, s katerimi opozarjamo na možne neželene posledice tudi le enkratnega preopitja z alkoholom.

NOVEMBRSKI ČETRTKOVI TURNIRJI v namiznih športnih igrah, +15

vsak četrtek od 15. ure dalje, prostori MCJ kluba, Kejžarjeva 22

V četrtek, 8. novembra, bomo pričeli s pikadom in nato skupaj izbrali igro naslednjega turnirja. Vsak turnir prvim trem uvrščenim prinese določeno število točk (4-3-2), po eno pa prejmejo ostali. Po zaključnem mesečnem turnirju, ki bo 29. novembra, bomo pregledali dosežke vseh udeležencev vseh turnirjev, pri vsakem izbrali dve najvišji vrednosti in ju sešteli. To hkrati pomeni, da je pogoj za lov na mesečne nagrade vsaj 2 x udeležba! Najvišji seštevki bodo pokazali najboljše tri v novembrskih turnirjih, ki jih čakajo lepe praktične nagrade!

Na turnirje se prijavite na MCJ klubu med 10. in 15. uro, od ponedeljka do petka, oziroma na dan turnirja do 15.30, ko se turnir začne.

Naj dijake spomnimo še, da udeležba na turnirjih kakor tudi aktivna vključenost v priprave, med-vrstniško informiranje ipd prinese ure OIV. Vabljeni!

NAMIZNI NOGOMET - turnir v namiznem nogometu- posamezno, +15

četrtek, 22. november, ob 15h, MCJ Klub, Kejžarjeva 22, Jesenice

Vse mlade vabimo, da se nam v četrtek pridružite na turnirju v namiznem nogometu. Igrali bomo posamezno na dve dobljeni zmagi. POZOR! Vsi udeleženci se še vedno lahko potegujete za končne nagrade na t.i. »novembrskih MCJ Klub turnirjih«!

Prijave zbiramo na MCJ klubu med 10. in 15. uro, od ponedeljka do četrtka, oziroma na dan turnirja do 15.30 ure. Pridi, igraj, zmagaj!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - drugo druženje z EVS prostovoljci

v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 22. november, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Tokratni EVS prostovoljci prihajajo iz Madžarske, Slovaške in Francije. Izkazali so se za zelo družabne in energične, zato je bilo prvo srečanje ponovno zaznamovano s smehom in dobro voljo. Zato že nestrpno pričakujemo prihodnji četrtek, ko bodo EVS-ovci pripravili še kakšno dobro družabno igro, če vas vleče v tujino, pa lahko kaj koristnega izveste tudi o programu EVS.

Potopisno predavanje: ALJASKA

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov
petek, 23. november 2012, ob 19. uri, mala dvorana Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22

V tokratnem petkovem predavanju bomo »skočili« na Aljasko. Tja nas bo s pripovedovanjem vtisov odpeljal Matic Košir, ki bo predstavil plezanje v domačih in zahodnih Alpah ter letošnjo odpravo v Aljaško gorovje, ki je trajala od 27. aprila do 27. maja.
Naj bo tudi tokrat zanimiv potopis uvod v še bolj zanimiv in aktiven vikend!

Klepet staršev z Zinko Ručigaj: OTROŠKI JOK - JOK IN TRMA

ponedeljek, 19. november 2012 ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Kaj vse nam lahko otrok z jokom sporoča?
Kako prepoznamo, kaj nam otrok z jokom sporoča, in kako naj ravnamo?

Poznamo različne vrste joka pri otrocih. Že dojenčki nam svoja občutja in potrebe pokažejo z jokom: ko so lačni, zaspani, jih zebe ali jim je prevroče, jih boli ali so prestrašeni… Otrokov jok je lahko tudi posledica čustvene stiske ali pa je jok iz trme. Ob joku, ki je posledica čustvene stiske, se moramo odzvati drugače, kot ob joku iz trme... več »

Zatorej: pomembno je, da starši prepoznamo vrsto joka. Ko prepoznamo vrsto joka, vemo, kakšen naj bo naš pristop do otroka. Če otrokov jok prepoznamo in se ob njem tudi ustrezno odzovemo, otroku pomagamo, da je vedno bolj sposoben tudi sam obvladovati svoja čustva.
Vljudno vabljeni na novembrski klepet!

MCJ preventivna akcija »KO POSTANEŠ LUTKA V ROKAH ALKOHOLA«

v okviru MESECA BOJA PROTI ODVISNOSTI
ponedeljek, 19. november 2012, od 12.30 do 14.30, ulična akcija (v primeru dežja v preddverju Zdravstvenega doma)
torek, 20. november 2012, od 11.30 do 13.30, INFO točka Srednji šoli Jesenice
sreda, 21. november 2012, od 11.30 do 13.30, INFO točka na Gimnaziji Jesenice

Alkohol je stalni spremljevalec različnih »enkratnih« priložnosti in druženj, tudi med mladimi. Ko popijemo nekaj kozarčkov, izgubimo realno presojo o naši pravi meri in hitro zvrnemo kakšnega preveč. Namesto da bi imeli vajeti alkohola v svojih rokah, dejansko postanemo lutke v rokah alkohola. Da je odvisnost od alkohola v Sloveniji velik problem, poudarjamo vsi, premalokrat pa se zavedamo negativnih posledic že enkratnega prekomernega uživanja alkohola.
Zato bomo v tem tednu na različnih lokacijah občane in mlade obveščali in opozarjali o nezaželenih posledicah enkratne opitosti z alkoholom.

Več informacij o tej tematiki si lahko preberete tudi na www.izberisam.org.

Predavanje dr. Andreja Perka: »OTROCI ALKOHOLIKOV«

organizator: LAS Jesenice
torek, 20. november 2012, ob 19. uri, Kolpern na Stari Savi

V okviru meseca novembra, MESECA BOJA PROTI ODVISNOSTI, potekajo v občini Jesenice pod okriljem in v koordinaciji Lokalne akcijske skupine - LAS Jesenice različne aktivnosti tako v organizaciji osnovnih in srednjih šol, Vrtca Jesenice, Društva Žarek, Centra za socialno delo Jesenice kakor tudi v okviru dejavnosti našega centra. Vse te aktivnosti so namenjene določeni ciljni populaciji, bodisi osnovnošolcem, dijakom, staršem, strokovnim delavcem ali pa vsej javnosti.

S tem namenom vse zainteresirane vljudno vabimo na brezplačno predavanje OTROCI ALKOHOLIKOV, ki ga v okviru letošnje teme »Alkoholizem naš vsakdanji« organizira LAS Jesenice.

VEČER DOKUMENTARNEGA FILMA NA KVADRAT

pobuda mladih - David Došenović
2 x nedelja, 11. in 18. november 2012, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Ker so hladni jesenski večeri že pred vrati, bomo na pobudo mladih v MCJ začeli izvajati družabne večere z ogledom dokumentarnih filmov in debato, ki se bo odvijala po ogledu. Drugo in tretjo novembrsko nedeljo bodo na velikem platnu potekale projekcije, ki s svojo pisano tematiko odpirajo nove in različne poglede na današnjo družbo, odkrivajo ozadja dogodkov, naravnih procesov in usmerjajo k družbeno-kritičnem razmišljanju o stanju sodobnega časa.

Pridružite se tej poučni filmski »reviji« in v mali dvorani MC Jesenice na glas povejte svoje mnenje. Poglejmo svet širše!

BILJARD - turnir v biljardu posamezno, +15

četrtek, 15. november, ob 15h, MCJ Klub, Kejžarjeva 22, Jesenice

V četrtek vas vabimo na drugi turnir v sklopu »MCJ KLUB turnirjev v mesecu novembru«. Igral se bo biljard posamezno. Ne pozabite, da se lahko potegujete za nagrade le, če ste bili udeleženi vsaj na dveh izmed štirih turnirjev v tem mesecu.

Prijave zbiramo na MCJ klubu med 10. in 15. uro, od ponedeljka do petka, oziroma na dan turnirja do 15.30 ure.

Pridi, igraj, zmagaj!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - druženje z EVS prostovoljci

v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 15. november, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Pa smo dočakali težko pričakovano drugo jesensko EVS skupino! Tudi tokrat se nam bodo pridružili mladi prostovoljci iz različnih evropskih držav, med drugim iz Madžarske in Francije. Pridružite se nam, da bomo skupaj obarvali sivi november. Spoznate lahko EVS program, različne navade držav, iz katerih prihajajo prostovoljci, odigrali bomo marsikatero zabavno socialno igro in za sprostitev kakšen namizni nogomet, biljard oz. namizni tenis. Pa še OIV ure lahko pridobite, zato nikar ne zamudite!

»IGRE NA (NE)SREČO«, preventivna akcija - mesec boja proti odvisnosti

ponedeljek, 12. november, od 12.30 do 14.30, ulična akcija (v primeru dežja v preddverju Zdravstvenega doma Jesenice)
torek, 13. november, od 11.30 do 13.30, INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 14. november, od 11.30 do 13.30, INFO točka na Gimnaziji Jesenice

Igra na srečo ali hazard (oziroma hazardiranje) je igra za denar, navadno s kartami, kockami, ruleto... Izid igre je odvisen od naključja (sreče) in zelo malo ali nič od sposobnosti igralca. (vir: Wikipedija, prosta enciklopedija)

Tovrstnih iger je danes veliko. Širokemu krogu so dostopne t.i. denarne srečke. Mnogo ljudi igra loto, športne stave, nekateri zahajajo tudi v igralnice. Čar iger na srečo je vznemirjenje ob možnosti dobitka (pričakovanje), pri čemer niti ni tako pomembno, ali je ta dobitek velik. Ljudem dajejo lažen in kratkotrajen občutek edinstvenosti in sreče. Želja oz. potreba po ponovnih takih občutjih pa žal nekatere pripelje v odvisniška vedenja. In igre na srečo tako postanejo igre na nesrečo, tako zanje kot za njihove bližnje.

POTOPISNO PREDAVANJE: BURMA - dežela prijaznih ljudi

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov
petek, 9. november 2012, ob 19. uri, mala dvorana MCJ, Kejžarjeva 22

Naslednje zares zanimivo predavanje s čudovitimi fotografijami bo tokrat pripravil Dušan Prašnikar. Predavanje nas bo popeljalo v Myanmar, državo, ki je za domačine še vedno Burma. Budistični svet z nešteto templji je razglednica ene od najrevnejših azijskih držav. Domačini kljub omejevanju možnosti s strani vojaške diktature ostajajo optimisti, predvsem pa so izredno prijazni in zaradi tega se človek počuti domače in varno. Vljudno vabljeni!

OBVESTILO MLADIM +15: Možnost uporabe prostora Mladinske točke Center II, Titova 41, Jesenice

Mladi Jeseničani stanovanjske soseske Center II in okolice!

Obveščamo vas, da imate možnost najema prostora Mladinske točke Center II - pri A banki! Prostor je prijetno urejen in primeren za druženje, ustvarjanje, igranje namiznih iger, izvajanje medsebojne učne pomoči, skupinsko šolsko ali študijsko delo. Prostori so na voljo ob torkih, četrtkih in petkih oziroma po dogovoru!

Možni so dogovori za izposojo različnih rekvizitov, video opreme ipd. Na vašo željo pa z veseljem podpremo tudi vašo pobudo - idejo za dogodek ali aktivnosti na lokaciji Center II za širšo javnost, za mlade ali mlajše.

Zainteresirani se javite v Mladinskem centru Jesenice na Kejžarjevi 22. Za več informacij pišite na mcj-info@siol.net ali pa nas enostavno pokličite na tel. 04 5884 681.

Kar korajžno!

Štipendije Zvezne Republike Nemčije - DAAD za akademsko leto 2013/14

Zvezna Republika Nemčija razpisuje več različnih štipendij za državljane Republike Slovenije. Kandidati morajo vloge poslati na Veleposlaništvo Zvezne Republike Nemčije, Prešernova 27, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo prijavnice je 15. november 2012.
Več informacij najdete tukaj!
Vir: Infopentlja

Razpis za štipendije za umetnike UNESCO-Aschberg 2013

Objavljen je razpis za štipendije za umetnike UNESCO-Aschberg 2013. Program spodbuja mobilnost mladih umetnikov, da bi obogatili svoje osebne perspektive, jim omogočili sodelovanje v medkulturnem dialogu in jih izpostavili kulturni raznoliksti. Glasbeniki, vizualni umetniki in ustvarjalni pisatelji, stari med 25 in 35 let so vabljeni, da se prijavijo na rezidence po vsem svetu.

Kandidati svojo prijavo oddajo neposredno na izbrano institucijo. Roki za prijavo se razlikujejo od institucije do institucije, večina rokov pa je od sredine oktobra do konca novembra.
Vse potrebne informacije so na voljo na: www.unesco.org/culture/aschberg.
Vir: Eurodesk

Švicarska vlada nudi določeno število štipendij za študijsko leto 2013/2014

Štipendije za študij (na švicarskih univerzah in Zveznem inštitutu za tehnologijo) so na voljo za devetmesečni raziskovalni/doktorski študij ter za devemesečni magisterski študij likovne umetnosti in glasbe.

Kandidati se lahko obrnejo na veleposlaništvo preko elektronskega naslova  mira.niklanovic@eda.admin.ch. Zainteresiranim bodo posredovali prijavne obrazce, navodila in obrazce za zdravniško potrdilo. Pogoji: starost manj kot 35 let, znanje potrebnega jezika (predložitev certifikata), rok za vzpostavitev kontakta je 30. november 2012, kandidati bodo povabljeni na razgovor, dodatne informacije lahko dobite na veleposlaništvu. Spletna stran veleposlaništva http://www.eda.admin.ch/ljubljana
Vir: Aktivendržavljan

Štipendije Združenih mehiških držav

Združene mehiške države (Mehika) razpisuje štipendije za tuje študente za podiplomski študij.
1. rok za prijavo za inštitucije in programe na seznamu (tukaj) je 31. avgust 2012.
2. rok za prijavo na posebne programe (tukaj) je 30. november 2012.

Vse podrobnosti razpisa najdete tukaj.
Vir: Infopentlja