Foto arhiv

Arhiv najav - december 2012

PRAVA VADBA!

Pobuda mladih - Maruša Rezar
vsako soboto, od 18.30 do 19.30 in vsak torek, od 20.30 do 21.30 v decembru oz. sproti po dogovoru, mala dvorana MCJ

Do sedaj smo z redno vadbo že dobro ogreli naša telesa in okrepili marsikatero mišico. A ni še prepozno, še vedno se nam lahko pridružiš! Različne vrste aerobik bomo tudi v decembru izvajali v mali dvorani, za oporo pa nam bo služila projekcija na velikem platnu. S seboj prinesi telovadno opremo, brisačo in (po želji) blazino.

Obvezne prijave na mcj-info@siol.net (pošljete svoje podatke), število mest je omejeno! V primeru velikega povpraševanja obstaja možnost dodatnih terminov v dopoldanskih urah po dogovoru.

MAGIC THE GATHERING Casual turnir

Pobuda mladih: Žiga Rozič
vsak petek, ob 18h, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vabljeni vsi stari in novi igralci znamenite igre Magic the Gathering. Igrali bomo format Casual dokler ne dobimo uradnega statusa za organiziranje turnirjev »FNM«. Če igre še ne poznate vas bomo naučili in tudi donirali nekaj kart za miren začetek.

Prijave vsakič ob 17:45. Za več informacij pokličete 040 912 618 (Žiga) ali kliknite http://www.planeswalker.eu/forum/index.php?/topic/151-jesenice-casual/ ali http://mtgslo.si/turnirji/turnir/28. Nagrade: promoti. Cena: 0€. Vabljeni!

Intervju s Katjo Žibrek, mlado raziskovalko na Trinity College v Dublinu, o možnostih mednarodnega dela za mlade

Katja Žibrek je univerzitetna diplomirana psihologinja, ki zadnjih 6 mesecev svoje delovne in življenjske izkušnje nabira na Irskem. Pred tem je bila dobro leto sodelavka Mladinskega centra Jesenice, kjer je s svojo kreativnostjo in energijo veliko prispevala k raznolikosti programa in dogajanjem za mlade, tudi na področju mednarodnega vključevanja mladih. Za tem se je odločila stopiti na tuje v okviru evropskega programa delovne mobilnosti Leonardo da Vinci preko Zavoda za novodobno izobraževanje.

Svoje izkušnje z delom in življenjem v tujini je delila z nami preko elektronske pošte. več »

Intervju z Ano Pincolič o alternativnem študiju v tujini

Vedno več mladih se odloča za študij v tujini in Ana Pincolič, sicer doma iz Kostanjevice na Krki, je ena izmed njih. Vendar je Ana ubrala nekoliko drugačno pot - odločila se je za alternativno globalno izobrazbo na DNS - The Necessary Teacher Training College na Danskem, kjer je pridobila pedagoško izobrazbo. Po končanem šolanju je ostala na Danskem, kjer je trenutno zaposlena v promocijski pisarni omenjenega kolidža, vendar z januarjem prične z delom v Afriki, kjer bo poučevala na internacionalni šoli Pemba, v Mozambiku.

Z nami je preko elektronske pošte spregovorila o razlogih za študij v tujini, o prednostih in slabostih življenja izven Slovenije, o alternativnih mednarodnih priložnostih za mlade in o svojih raznolikih izkušnjah. več »

Mladi in alkohol ter ukrepi lokalnih skupnosti - ANKETA

V zadnjem času tudi na nacionalnem nivoju postajajo vse aktualnejše razprave o popivanjih na javnih površinah, kjer pa so pogosti udeleženci tudi mladi. Nekatere lokalne skupnosti, med njimi tudi jeseniška občina, so sprejele odloke o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih površinah. Letošnji mesec november, mesec boja prosti odvisnostim, je v jeseniški občini potekal pod koordinatorstvom LAS Občine Jesenice pod sloganom »Alkoholizem naš vsakdanji«. V okviru preventivne ulične akcije našega centra »Ko postaneš lutka v rokah alkohola«, 19. novembra, pa smo izvedli tudi anketo z vidnejšimi deležniki lokalne skupnosti.

Zastavili smo jim sledeče vprašanje: Ali po vašem mnenju omenjeni odlok oz prepoved lahko pripomore, da bi mladi tudi dejansko manj posegali po alkoholu in zakaj tako menite? več »

BOŽIČNO – NOVOLETNI KONCERT Društva GVIDO

sreda, 19. december 2012, ob 18. uri, Dvorana kulturnega doma Blejska Dobrava

GVIDO - glasbeno vzgojno izobraževalno društvo letos prvič vabi na koncerte božično novoletnih pesmi, ki so jih pripravile njihove učenke in učenci solo petja skupaj z učiteljicami.

Koncerti se bodo zvrstili v več krajih po Sloveniji, jeseniške učenke in učenci, za katere pouk solo petja poteka v prostorih našega centra, pa se bodo predstavili v dvorani na Blejski Dobravi! Lepo vabljeni!

BILJARD IN NAMIZNI TENIS - predpočitniški turnir - posamezno, +15

četrtek, 20. december, ob 15h, MCJ Klub, Kejžarjeva 22, Jesenice

V četrtek, vse mlade vabimo, da se nam pridružite na predpočitniškem turnirju v biljardu in namiznem tenisu. Igrali bomo posamezno, v primeru večjega števila prijavljenih pa v parih, ki bodo naključno izbrani z žrebanjem.
Prijavite se lahko vsak delovni dan na »MCJ Klubu« in na dan turnirja ob 15.00 uri! Vabljeni!

ŠTRIKAJ Z NAMI, zaključek medgeneracijskih delavnic učenja pletenja

ŠTRIKAJ Z NAMI, medgeneracijske delavnice učenja pletenja, november 2012

v okviru Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami, v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov in Domom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice
četrtek, 20. december, ob 15.30, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice

Hitro so minili trije meseci prijetnih četrtkovih ur pletenja. Nikoli ni manjkalo dobre volje in smeha, različnih tem za pogovore, predvsem pa ni manjkalo idej in volje za štrikanje. Zadnjič se dobimo v četrtek na predbožičnem druženju in ker smo mladi od izurjenih mojstric prejeli veliko koristnih nasvetov in spretnosti, smo zdaj na vrsti mi: na zaključni delavnici bomo poskrbeli za sladke pregrehe, dobro vzdušje in še za kakšno malo presenečenje.

Mlade udeleženke in spretne mentorice pa vabimo prav vse, da si naše unikatne ročne pletene izdelke ogledate na razstavi na TICu Jesenice. V zameno za PROSTOVOLJNE PRISPEVKE, ki jih bomo podarili v dobrodelne namene, lahko postanete ponosni lastnik ljubkih plišastih živalic, copatkov za dojenčke, torbic vseh velikosti, brezrokavnika, šalov in drugih “štrikarij”. Vabljeni!

SILVESTROVANJE v domu upokojencev

v sodelovanju z Domom upokojencev Dr. Franceta Berglja Jesenice
četrtek, 20. december, ob 18h, Dom upokojencev Dr. Franceta Berglja Jesenice

Tudi v domu upokojencev so veseli december vzeli čisto zares! V četrtek prirejajo zabavno silvestrovanje z živo glasbo – igral bo »Duo King«. Na prijetnem druženju bomo sodelovali tudi MCJ prostovoljci in s stanovalci odigrali kakšno družabno in socialno igro. Stanovalci in zaposleni v domu pa vabijo tudi vse ostale, da se nam pridružite!

ŠTRIKAJ Z NAMI, medgeneracijske delavnice učenja pletenja

- v okviru Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami
vsak četrtek v decembru, od 15.30 do 17.30, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice

Ljubkih pletenih izdelkov je vedno več, dobre volje, smeha in izmenjave izkušenj pa tudi! Zdaj smo se že dodobra "zaštrikali” in skupaj dokazali, kako lepo lahko sodelujeta mlajša in starejša generacija. Še vedno se nam lahko pridružiš (če si star/a med 13 in 30 let) in spleteš kaj lepega. Nič še ni zamujenega, saj prijazne gospe z veseljem vsakemu posebej pokažejo osnove pletenja. Ko bodo te osvojene, pa nadaljujemo z izdelki za najmlajše, ki jih bomo podarili v dobrodelne namene!

Zato »ne štrikaj« in se čimprej prijavi, saj je na voljo le še nekaj prostih mest! Pokliči na tel.: 045 884 681 oz. na email: mcj-info@siol.net (posreduj ime in priimek, letnik rojstva ter telefonsko številko).

Pridružujemo se MARATONU PISANJA APELOV AI 2012

v sodelovanju z Amnesty International Slovenija

Vsako leto na stotisoče ljudi po vsem svetu obeleži 10. december, dan človekovih pravic, s pisanjem apelov za pomoč posameznikom in skupinam, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica. Lani so v skupno 78 državah napisali več kot 1,3 milijona apelov. Ti so vodili v več pozitivnih sprememb.

Letos pišemo in zahtevamo spoštovanje človekovih pravic desetih posameznikov in skupin tudi v Mladinskem centru Jesenice in na Klubu jeseniških študentov. več »

Vaše besede in podpisi lahko nekomu spremenijo življenje, zato bodite del svetovne akcije Maratona pisanja apelov 2012 tudi vi in sicer:

 • od 3. do 16. decembra v času uradnih ur, info kotiček Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22
 • 7. in 8. december, od 17. do 19. ure - uradne ure Kluba jeseniških študentov
 • 10. december, od 8. ure do 15. ure, info točka / kotiček v avli Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice
 • 11. december, od 11.30 do 13.30, info točka na Srednji šoli Jesenice
 • 12. december, od 11.30 do 13.30, info točka na Gimnaziji Jesenice
 • 14. in 15. december, od 17. do 19. ure - uradne ure Kluba jeseniških študentov

Mladinska gledališka predstava »FACEBOOK«

sobota, 8. december 2012, ob 18. uri, dvorana Kina Železar

Le kaj imajo lahko skupnega mladi, babice in Facebook? Vas zanima?

Izvedeli boste, če si ogledate gledališko predstavo skupine mladih, ki želijo aktualno zgodbo sedanjega časa deliti z vami! Scenarij je napisala Senka Kumro, na odru pa bodo nastopili: Lev Pavlovski, Zala Konda, Gašper Stojc, Sašo Midžan in Maja S. Gogala! Za osvetlitev bo skrbel Matej Šranc, za kostume pa Daniela Pečanac.
Mi pa lahko poskrbimo za čim večjo podporo mladim gledališkim ustvarjalcem!
Se vidimo v dvorani kina!

MBO 2012: Preventivno o tobaku med dijaki na Srednji šoli Jesenice

Mladinski center Jesenice v sodelovanju s Srednjo šolo Jesenice in Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj
ponedeljek in torek, 3. in 4. december 2012, Srednja šola Jesenice

Vse več mladih in vse bolj zgodaj posega po cigaretah. Radovednost, kaj odraslim tako prija, ko kadijo, premami že osnovnošolce, prehod med dijaške klopi pa še dodatno prispeva k še večjemu številu mladih kadilcev.

Po nekaj letnem kajenju pa tudi nam veliko mladih zaupa, da se te nadležne razvade ne morejo več znebiti. Da je bolje preprečiti kot zdraviti, bomo tokrat poskušali prepričati dijake prvih letnikov Srednje šole Jesenice. Več o tobaku ter škodljivem vplivu na odraščanje bodo izvedeli na predavanjih z delavnicami v izvedbi strokovnih sodelavk Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

MIKLAVŽEV SEJEM

organizator: Zavod za šport Jesenice in Občina Jesenice
torek in sreda, 4. in 5. december, od 10. do 18. ure, Trg Toneta Čufarja, Jesenice

Po tradiciji vam bodo na stojnicah nudili različne praktične izdelke, med katerimi boste lahko našli tudi decembrska darilca za svoje bližnje. Za zamenjavo športne opreme vam bo med 15. in 18. uro na brezplačno razpolago prostor, kjer boste lahko sami menjavali, podarili ali prodali rabljeno zimsko in letno športno opremo ter rekvizite.

Seveda pa bo Miklavž še posebno pozornost namenil otrokom! Tokrat smo združili moči ZŠJ - Mladinski center Jesenice, ZDPM Jesenice in Gledališče Toneta Čufarja. Otroke in starše vabimo:

 • v torek, 4. decembra, ob 17. uri, na SKORAJ NAJBOLJŠI CIRKUS, animacijsko predstavo Teatra CIZAMO in
 • v sredo, 5. decembra, ob 17 uri, na VESELO MIKLAVŽEVANJE z voditeljem Janezom Tušarjem (Kača), na plesno in glasbeno animacijo, karaoke…

Obakrat nas bo seveda obiskal tudi Miklavž s svojim spremstvom, z dobrimi vilami in jeznim parkljem. Vljudno vabljeni, vstopnine ni! V primeru dežja bo program za otroke v prostorih Gledališča Toneta Čufarja!

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u o varni spolnosti

4. december, od 11.30 do 13.30, INFO točka na Srednji šoli Jesenice
5. december, od 11.30 do 13.30, INFO točka na Gimnaziji Jesenice

Lahkomiselno bi bilo razmišljati, da se AIDS »dogaja« le drugim v drugih državah ali drugače spolno usmerjenim ljudem. In še bolj lahkomiselno bi bilo spregledati možnosti okužbe z vsaj desetimi spolno prenosljivimi boleznimi, o katerih se javno malo govori, zato pa je toliko več vprašanj zastavljenih na različnih spletnih forumih. Tam napisane stiske ob opažanjih različnih simptomov in ugibanjih, katera bolezen, od koga, od kdaj… so prevelike, da se ne bi naš center ponovno pridružil akciji ob svetovnem dnevu boja proti AIDSu.

Z namenom osveščanja o pomenu varne spolnosti in zaščite s kondomom vabimo dijake, da se nam pridružite na INFO točkah, kjer bo na razpolago dovolj rdečega traku in sponk za izdelavo rdečih pentelj za prav vsakogar, Gorenjske lekarne in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica pa sta nam ponovno omogočili delitev brezplačnih kondomov.

PRODAJNA RAZSTAVA ROČNIH DEL stanovalcev

Organizator: Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja (delovna terapija)
od petka, 30. novembra 2012, do ponedeljka, 3. decembra 2012,
od 10. do 17. ure, Dom dr. Franceta Bergelja

Stanovalci in delavci doma upokojencev vas prisrčno vabijo, da obiščete prodajno razstavo ročnih del stanovalcev. Ker sta najhujši utrujenost in samota zaradi brezdelja, so se delavci in stanovalci s skupnimi močmi potrudili in pripravili razstavo ročnih del. Na kreativnih delavnicah in delovni terapiji je nastalo zelo veliko lepih izdelkov.

Na razstavi so tudi dela, ki nastajajo na medgeneracijskih delavnicah Štrikaj z nami, ki v sodelovanju Mladinskega centra Jesenice, Kluba jeseniških študentov in Doma dr. Franceta Bergelja potekajo že od oktobra. Vredno ogleda!

Bomo mladi izviseli pri ključnih odločitvah in ukrepih naše države?

Predstavniki mladih: Mreža MaMa (v imenu mladinskih centrov, ki jih zastopa), Sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije, smo na Vlado RS naslovili POZIV k pospešitvi postopkov za sprejem Nacionalnega programa za mladino, saj ta že močno zamuja predvidene roke.

Hkrati pa se zavedamo, da v tem času nastajajo Strategija razvoja RS in operativni programi RS za črpanje finančnih sredstev iz evropskih skladov, zaradi česar se sprašujemo, ali bodo ti dokumenti sploh vključevali izjemno pomembna področja oz. cilje, ki jih Nacionalni program predvideva. Gre predvsem za področja zaposlovanja, bivanjskih razmer in izobraževanja mladih, ki ob optimalnem izvajanju terjajo znatna finančna sredstva.

Nacionalni program za mladino bi namreč moral biti po zakonu (Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju) sprejet že konec leta 2011. Dejansko pa je prišel v javno razpravo, ki je trajala do 15. oktobra 2012, šele septembra letos.

Natečaj “Učenje angleškega jezika v Južnoafriški republiki”

Popotniško združenje Slovenije, z namenom promocije mobilnosti mladih in predvsem potovanj s kulturno, zgodovinsko, domoznansko in drugo izobraževalno vsebino, objavlja mednarodni natečaj z naslovom: “Učenje angleškega jezika v Južnoafriški republiki”.
Nagrada: izbranec/izbranka bo za 21 dni odpotoval/a v Južnoafriško republiko, kjer bodo plačani stroški nastanitve, 14 dnevnega tečaja angleščine in enotedensko potepanje po Južnoafriški republiki.
Do 31.12.2012 pošljite 500 besed, zakaj bi si zmago zaslužili prav vi. Hkrati pa pripravite 2 minutni film, preko katerega boste na zanimiv in izviren način pokazali, zakaj si želite potovanja v Južnoafriško republiko in učenja angleščine. Besedilo in film morata biti v angleškem jeziku. Prav tako morate zagotoviti, da imate vsaj 100 prijateljev na Facebooku ali Twitterju, katere boste vsako dnevno obveščali o vašem potovanju bodisi s kratkimi prispevki bodisi s fotografijami.

Natečaj poteka na tukaj (zavihek Projekti) in se bo zaključil 31.12.2012.
Vir: Infopentlja

JESENSKI MCJ TROJČEK USPOSABLJANJ ZA MLADE - razpis

Imaš 15 do 25 let in si želiš dodatnih izzivov, ki hkrati prinašajo obilico znanj in veščin, pridobljenih spretnosti in referenc za delo v okviru različnih organizacij, pa tudi druženje, zabavo in nove ideje? Izberi enkratno priložnost - možnost brezplačnega usposabljanja z enega, dveh ali kar treh področij:

 • Projektno delo - 1. december, ob 9. uri, 8 pedagoških ur, prijave do 26. novembra!
 • (Z)motiviraj se! - 6. december, ob 15. uri, 4 pedagoške ure, prijave do 3. decembra!
 • Pedagogika igre - 8. december, ob 9. uri, 8 pedagoških ur, prijave do 3. decembra!

DOBRODELNI KONCERT Društva Triglavski zvonovi

organizatorji: Društvo Triglavski zvonovi in ZDPM Jesenice
nedelja, 2. december 2012, ob 18. uri, Kulturni dom na Slovenskem Javorniku

Verjetno ni Jeseničana, ki ne bi vsaj slišal za letovišče PINEA pri Novigradu v Istri, ki je namenjeno predvsem letovanju otrok jeseniške, žirovniške in kranjskogorske občine. Upravitelj letovišča, Zveza društev prijateljev mladine Jesenice, se srečuje z veliko finančno stisko, tako zaradi poravnav obveznosti do tamkajšnje lokalne skupnosti kot nujno potrebnega vzdrževanja.

Z dobrodelno potezo jim bo tokrat na pomoč priskočila vokalno - instrumentalna skupina društva Triglavski zvonovi. Celoten izkupiček vstopnine bodo namenili nakupu igral za omenjeno letovišče. Vstopnice (odrasli 10€, otroci 5€) dobite v predprodaji v MAX baru na Jesenicah in v Aljaževem hramu na Dovjah, ter eno uro pred koncertom! Pomagamo jim!

Povabila iz KLUBA JESENIŠKIH ŠTUDENTOV

sobota, 1. december 2012
- Dobrodelni odbojkarski turnir, od 10. ure dalje, telovadnica Gimnazije Jesenice
- Božičkov dobrodelni žur, od 20. ure dalje, Teater bar Jesenice

Z namenom, da bi bil »veseli december« res vesel za še več ljudi, so člani Kluba jeseniških študentov začetek decembra obarvali dobrodelno. Njihovi akciji in namenu se lahko pridružite z udeležbo na odbojkarskem turnirju, sodelujete na licitaciji fotografij, nastalih v okviru projekta Pofotkaj si mesto!, darujete prostovoljni prispevek… prav pa jim bodo prišle tudi pridne roke na omenjenih dogodkih! Pomagajmo jim uresničiti njihov namen! več informacij »

JESENSKI MCJ TROJČEK USPOSABLJANJ ZA MLADE

Imaš 15 do 25 let in si želiš dodatnih izzivov, ki hkrati prinašajo obilico znanj in veščin, pridobljenih spretnosti in referenc za delo v okviru različnih organizacij, pa tudi druženje, zabavo in nove ideje?

Izberi enkratno priložnost - možnost brezplačnega usposabljanja z enega, dveh ali kar treh področij:

PROJEKTNO DELO

sobota, 1. december, ob 9. uri, 8 pedagoških ur, prijave do 26. novembra!

Kako naj dobra ideja preraste v enkraten dogodek? Vse potrebno izveš, ko se seznaniš z osnovami načrtovalne miselnosti, s fazami projekta, vodenjem ter osnovami timskega dela. V manjših timih boste simulirali načrtovanje, izvedbo in vrednotenje projektov in izvedeli koristne nasvete za prijavo projektov na javne razpise. Vaje bodo prepletene s teoretičnimi vložki. Seminar je namenjen vsem, ki že ali še nameravate sodelovati oz organizirati projekte, bodisi za zabavo, v okviru šole ali študija, v okviru dela v mladinskih organizacijah ali mladinskih sekcijah društev…

(Z)MOTIVIRAJ SE!

četrtek, 6. december, ob 15. uri, 4 pedagoške ure, prijave do 3. decembra!

Imaš težave z lastno motivacijo? Prisegaš na izgovore 'drugič', 'jutri', 'drugi tudi ne'… Spoznaj tehnike, kako spraviti v »pogon« sebe in kako druge! Tečaj je zastavljen na vsakdanjih primerih, pogovorih in vajah, ter praktičnem preizkušanju različnih tehnik motiviranja. Okvirna vsebina: teorija motivacije, temeljne človekove potrebe in konflikti, postavljanje ciljev, uspehi - neuspehi - skrbi - porazi, vloga možganov in vloga sovrstnikov, motiviranje skupine, notranja in zunanja motivacija, tehnike …

PEDAGOGIKA IGRE - uporaba igre pri delu z mladimi

sobota, 8. december, ob 9. uri, 8 pedagoških ur, prijave do 3. decembra!

Igra ni le izraba prostega časa, ampak lahko pomeni tudi spoznavanje, sprostitev, motivacijo, povezovanje skupine, reševanje konfliktov… Skratka, igra je tudi orodje. Kako to orodje uporabiti in v kakšne namene? Tečaj je zastavljen kot kombinacija preizkušanja iger ter krajših teoretičnih sklopov. Namenjen je mladim, ki želite svoja druženja narediti bolj zabavna, animatorjem, mladinskim voditeljem… Okvirna vsebina: zgodovina in razvoj iger, klasifikacija iger, skupina in njeno 'valovanje', animacija v različnih skupinah, 'jaz kot voditelj', drobne modrosti vodenja.

Vse tri tečaje vodijo izkušeni trenerji Mladinske akademije Mladinskega ceha. Vsak udeleženec prejme gradivo in potrdilo, ter vpis v neformalni indeks Nefiks, dijakom pa se ure upoštevajo tudi za ure obveznih izbirnih vsebin (OIV). Udeležba je brezplačna za vse, ki boste v okviru dejavnosti oz. programov našega centra opravili enako število prostovoljnih ur. Prijave do navedenega roka oziroma do zasedbe prostih mest: pokliči na 5884 680/681, piši na mail dmcj@siol.net ali pa se oglasi v MCJ!