Foto arhiv

Arhiv najav - januar 2015

Mladi! Vabimo vas, da sooblikujte dogajanja za mlade v jeseniški občini v letu 2015!

Če imaš med 15 in 29 let, te vabimo, da s svojimi pobudami in predlogi prispevaš k še bolj pestrim mladinskim dogajanjem v jeseniški občini v prihodnjem letu! Skupaj z nami oziroma z našo podporo lahko realiziraš marsikatero željo, idejo…

Predlagaj dogodke, akcije, periodične dejavnosti ipd., v okviru katerih bi aktivno sodeloval/a pri načrtovanju, koordiniranju, informiranju mladih, pri pripravi, izvedbi, evalvaciji…

Sporoči, če želiš priložnosti zase, npr.

  • če želiš javno nastopiti (petje, igranje, ples, igra, literatura, poezija, ipd),
  • če želiš predstaviti svoja ustvarjalna dela javnosti (likovna, fotografska, ročna dela, ipd),
  • če želiš svoje znanje prek delavnic oz. tečajev deliti z drugimi mladimi,
  • če želiš sodelovati pri pripravi in izvajanju dogodkov za mlajše otroke (Veselo pustovanje, Ta prav Živ žav, Miklavževanje),
  • če želiš občasno pomagati pri pripravi oz izvedbi naših dogodkov,
  • če želiš sodelovati pri medvrstniškem informiranju …

Vabimo te, da se čim prej oglasiš v Mladinskem centru Jesenice na Kejžarjevi 22, vsak delovni dan med 12. in 16. uro, ob četrtkih do 18. ure. Lahko pa tudi pokličeš na 04 5884 680/681, da se dogovorimo za srečanje!

Predloge in svoj kontakt lahko posreduješ tudi tukaj…

Regijska delavnica Erasmus+


torek, 20. januar, Kolpern Jesenice, Fužinska cesta 2, Jesenice
v sklopu projekta Europe Direct Gorenjska v soorganizaciji RAGOR-ja in CMEPIUS-a

Vabljeni na regijsko delavnico RAZPISA programa ERASMUS+ 2015. Dogodek je namenjen vsem, ki se ukvarjajo s šolskim, poklicnim ali izobraževanjem za starejše oz. se pripravljate na prijavo razpisa. Na dogodku bodo predstavljene možnosti sodelovanja v programu Erasmus+ v okviru ključnih ukrepov KA1 in KA2, in sicer za področje splošnega izobraževanja, poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter področje izobraževanja odraslih.

Časovni razpon delavnice, podrobno vabilo in prijave najdete na spletni strani CMEPIUS: http://www.cmepius.si/infodnevi/razpis-erasmus-2015/

Udeležba na dogodku je za obiskovalce brezplačna. Dodatne informacije najdete na FB: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske. Aktivnosti se izvajajo v sklopu projekta Europe Direct točka. Vljudno vabljeni!

Potopisno predavanje PERU & BOLIVIJA

petek, 23. januar 2015, ob 19.30 uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov vas tokrat v okviru potopisnih predavanj vabimo, da 'obiščete' Peru in Bolivijo.

Štirje prijatelji, pet tednov in dve državi Južne Amerike. Spustili se bomo v drugi najgloblji kanjon na svetu - Colca, se z ladjico zapeljali po najvišje ležečim plovnim jezerom Titicaca, obiskali inkovsko prestolnico Cuzco in se povzpeli na Machu Picchu. Sproščali bomo adrenalin na spustu s kolesom po Cesti smrti in uživali nad lepotami narave, ki jih ponuja jug Bolivije. Vse to in še več! ;)

Vljudno vabljeni, vstop je prost!

2. INDIJSKI DNEVI V SLOVENIJI - Koncert indijske klasične glasbe: Prabhat Kumar na sarodu

petek, 23. januar 2015, ob 20. uri, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Severno-indijska klasična glasba temelji na ustvarjanju kombinacij nizov rastočih in padajočih not, imenovanih 'rage', kar pomeni čutenje. Skladbo glasbenik izvaja v določen ritmičnem ciklu (taktu) spremljave na tolkalu (tablah) v hitrem, srednje hitrem in hitrem tempu. Vsaka raga vsebuje čustvo, čutenje, duha, mir in milino. Ustreza časovnemu obdobju in uri.

Prabhata Kumarja spremljata Abhišek Mišra na tablah in Alankar Mahtolia na tanpuri. Trajanje koncerta 60 do 90 minut. več informacij »

Koncert so omogočili Indijski svet za kulturno sodelovanje (ICCR) iz New Delhija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, Društvo indijsko slovenskega prijateljstva in Občina Jesenice v sodelovanju z Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice, Gornjesavskim muzejem Jesenice, EJGA za lepše Jesenice, Društvom Up in ZŠJ-Mladinskim centrom Jesenice.

Vabilo vsem snemalcem v starosti do 18let - Anthropo Child&Youth Film Festival: Children's Popular Cultures

Pozor, vsi mladi filmarji, fotografi, scenaristi, lučkarji, kostumografi in igralci. Vabimo vas k sodelovanju na projektu Festival sprejema kratke in srednje metražne dokumentarne, igrano-dokumentarne, igrane in animirane filme o otrocih/mladih in filme, ki so jih naredili otroci in mladi (do 18 let). Zanimajo nas predvsem filmi, ki predstavljajo popularno kulturo otrok/mladih, širše pa vsi filmi, ki nam omogočajo vpogled v življenja otrok/mladih. Imate priložnost, da v kratki film ujamete svoj pogled na teme, ki se najbolj dotikajo vašega vsakdanjega življenja, hobija, igre, druženja…. Predznanje in oprema nista bistvenega pomena, gre se za željo / voljo po ustvarjanju. Če bo dovolj velik interes, bomo zbrali ekipo in skupaj snemali na temo, ki si jo bomo izbrali skupaj v okviru razpisa.

Skupno produkcijo, snemanje, pomoč in obdelavo vaših že narejenih posnetkov, bo skupaj z vami vodil Staš Hrenič, Studio Bla bla, v prostorih Mladinskega centra Jesenice.

Rok za oddajo obdelanih posnetkov in prijavo na festival je 10. marec 2015, zato morajo biti vsi vaši filmi, posnetki in kadri poslani do 26.2.2015. Vsi posamezniki, zainteresirani za sodelovanje v snemalni ekipi, pa se prijavite najkasneje do 1.2.2015. Osebne prijave in posnetke posredujte na e-naslov mcj-info@siol.net ali osebno v prostorih Mladinskega centra, vsak delavnik od 12. do 15. ure. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na tel.: (04) 5884681. Festival se bo odvil v Ljubljani v sodelovanju s Transit Film Bazaarjem, društvom Saprabolt in oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo UL.

Uradna pravila in prijavnica, ki jo bomo izpolnili pod okriljem Mladinskega centra so dostopni na: https://www.dropbox.com/s/dw26wqjz4y38aex/Pravila%20in%20Prijavnica.doc?dl=0
Objava je vidna tudi na FB strani TransitFilmBazaar.

Jeseničani, pokažimo naš vsakdan tudi »velikim«!

Klepeti z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok: Medsebojno zaupanje in samopodoba

ponedeljek, 19. januar 2015, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Medsebojno zaupanje se ustvarja med otrokom in starši že od rojstva in ima v celotnem času odraščanja otroka velik pomen oz vlogo. Od nas, staršev, je odvisno, ali se to zaupanje ustvarja ali ne. Kako pomagamo otroku, da nam lahko zaupa, in kako v otroku ustvarimo samozaupanje?

Tudi samopodobo si otrok ustvari glede na odzive staršev. Če starši vidimo, kar je dobrega v otroku, mu pomagamo ustvarjati dobro podobo o sebi. In nasprotno: če bi opazili le, kar nam ni všeč in bi to poudarjali, potem bi se v otroku razvijala slaba samopodoba.

Pridite in se v prijetnem, sproščenem vzdušju pogovorite z Zinko Ručigaj. Več o njej in njenem delu izveste tudi na FB…

Potopisno predavanje KANADA, Tjaša Košir z gostom iz Kanade

petek, 16. januar 2015, ob 19.30 uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice
ZŠJ-Mladinski center Jesenice in Klub jeseniških študentov

Za vse popotniške duše smo tokrat pripravili zanimivo potopisno predavanje o Kanadi. Če vas zanima, kako je izgledalo življenje nadvse simpatične Tjaše, ki se je za eno leto preselila v to prečudovito deželo, se nam pridružite. Večer bo popestril tudi častni gost iz Kanade!

Vabljeni!

Razstava najboljših fotografij na temo Sovražni govor

vsak delovni dan od 12 do 16 ure, v sredo in četrtek do 18. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

V Mladinskem centru Jesenice gostuje odlična in v današnjem času aktualna fotografska razstava Centra za mlade Domžale.

Center za mlade Domžale je v letu 2013 razpisal mladinski fotografski natečaj z naslovom "Od Maribora do Strunjana". Posvečen je bil evropskemu letu državljanov ter negativnemu vplivu sovražnega govora na demokratično družbo in človekove pravice.

Namen natečaja je bil spodbuditi mlade in celotno družbo k razmišljanju o izbranih temah in kreativnemu življenju. Svoje fotografije je na razpis poslalo 52 mladih avtorjev, v našem centru pa si lahko ogledate najboljše med njimi! Vabljeni!

Festival Svobodne Video Produkcije - FSVP 2015

sobota, 31.01.2015, ob 15:00

2. festival svobodnih videastov

Mladinski center Kotlovnica Kamnik ob podpori JSKD OI Kamnik organizira 2. Festival Svobodne Video Produkcije. Namen festivala je dati priložnost neodvisnim produkcijskim skupinam in posameznikom s cele Slovenije in tujine, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije.

Festival ni žanrsko opredeljen, zanimajo pa nas, poleg vsebine, predvsem presežki v uporabi produkcijskih tehnik in načinov izdelave del. Prav tako bo festival odlična platforma za deljenje izkušenj ter debato o razvoju video produkcije. Prijave del za festival potekajo do 15. januarja 2015, več o načinu prijave pa najdete na tej povezavi. Vljudno vabljeni!

Prosta delovna mesta v nevladnem sektorju

Na spletnem portalu Zaposlitve v NVO je v tem trenutku aktualnih 9 prostih delovnih mest v NVO, med drugim:
- ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje: svetovalec I v dnevnem centru Radovljica
- Zveza paraplegikov Slovenije: osebni asistent - Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Maribor
- YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa: osebni asistent - Maribor, Slovenj Gradec

Več o teh in preostalih prostih delovnih mestih si lahko preberete na http://www.cnvos.si/zaposlitve

Natečaj revije Mentor za mlade literarne talente - Festival mlade literature Urška 2015

Festival Urška združuje mlade, še neuveljavljene in uveljavljajoče se avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj izberemo pet finalistov, najboljšemu JSKD RS v naslednjem letu izda knjižni prvenec.

RAZPISNI POGOJI: Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki (razen v samozaložbi).
NAGRADA: Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu festivala Urška oktobra 2016 v Slovenj Gradcu.
ROK ZA PRIJAVO: Prispevke je treba poslati na uredništvo revije do ponedeljka, 19. januarja 2015, na elektronski naslov: mentor@jskd.si, z oznako – Zadeva: Urška 2015.
Podrobnosti v zvezi tečaja si lahko pogledate tukaj

Natečaj »Zgani se!«

Mladinski svet Slovenije (MSS) objavlja Natečaj »Zgani se!«. Vabimo vas, da s svojo kreativnostjo, inovativnostjo, kritičnim pogledom in idejami sodelujete na  natečaju ZGANI SE! V okviru projekta »Pobuda.si: Mladi za boljšo družbo« želimo opozoriti, da je pomembno sodelovanje mladih pri sprejemanju odločitev in ustvarjanju boljše družbe, tako na lokalnem, državnem, pa tudi evropskem oz. mednarodnem nivoju. Predvsem pa želimo pokazati, da lahko mladi s skupnimi močmi spreminjamo družbo. Prispevajte svoje prispevke in se nam pridružite pri osveščanju družbe o pomenu vključevanja mladih v odločanje! K sodelovanju v natečaju še posebej vabimo vse mlade ter (za skupinsko nagrado) učence zadnje triade osnovnih šol ter vse razrede srednjih šol.

Prispevki so lahko v obliki:
1. fotografije, risbe, slike, stripa ali drugega likovnega oz. grafičnega izdelka;
2. kratkega video posnetka;
3. kratkega besedila v kakršnikoli obliki; lahko je samo kratka misel, moto, kratek sestavek, dialog, verzi ipd.
več informacij »