Foto arhiv

Arhiv najav - marec 2015

MultiKultiNarika 2015 - enkratno doživetje raznolikih kultur 16 držav

Na povabilo in v organizaciji Civilne pobuda Ejga - za lepše Jesenice in Društva Up je v petek, 27. marca, vso kulturno pisanost, od oblačil, instrumentov, petja, plesov in okusov, v dvorani Kolpern predstavilo kar 22 etničnih skupin iz 16 držav.

Kdo vse je poleg številnih občanov še obiskal prireditev, preberite na spletni strani 'Medijski center' Občine Jesenice.

Obiskovalce, ki so si želeli svojih spominskih fotografij z dogodka, pa smo razveselili tudi MCJ in Foto Vidmar, saj smo omogočili, da so svojo fotografijo dobili že na dogodku in to brezplačno. Fotografirali so Nik Bertoncelj, Sandi Novak in Gregor Vidmar.

Nekaj od teh fotografij boste, med drugimi fotografijami z dogodka, našli TUKAJ!

Čestitke vsem soustvarjalcem dogodka!

SREDINE DELAVNICE OB MATERINSKEM DNEVU V SOSESKI CENTER II

Mladinska točka Center II (zraven A-banke), Titova 41, Jesenice

sreda, 18. marec, ob 15.30 uri: izdelovanje rožic iz različnih materialov
sreda, 25. marec, ob 15.30 uri: poslikava stekleničk z barvami za steklo

Otroci in mladi, presenetite svoje mamice in se udeležite delavnic Almo in Majo.

Predhodne prijave so potrebne. Vabljeni!

3. Festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika

Organizatorji: Civilna pobuda Ejga - za lepše Jesenice in Društvo Up
petek, 27. marec 2015, od 16. do 20. ure, dvorana Kolpern, Jesenice

Civilna pobuda Ejga - za lepše Jesenice in Društvo Up vabijo, da si na Jesenicah v dvorani Kolpern ogledate svet v malem.

Na stojnicah se bo s svojimi nacionalnimi jedmi predstavilo kar 21 etničnih skupin, medtem ko se bo na odru dogajal pester kulturno-zabavni program od 16. do 20. ure: lahko boste uživali v plesih in petju slovenskih, bošnjaških, makedonskih in argentinskih plesnih skupin, predstavile pa se bodo tudi baletke, mažoretke in brazilska borilna veščina capoeira.

Pestremu dogajanju se na povabilo organizatorjev pridružujemo tudi MCJ in Foto Vidmar z mladimi fotografi. Poiščite nas v dvorani Kolpern in s seboj boste lahko odnesli foto spominček na svoje doživetje Multi-Kulti-Narike!

Vljudno vabljeni!

MCJ KOTIČEK ZA OTROKE na Stari Savi

četrtek, petek in sobota, 19., 20. in 21. marec 2015, od 14. do 17. ure
nedelja, 22. marec 2015, ob 11. uri

Če se boste v naslednjih dneh s svojimi otroci sprehajali po Jožefovem sejmu, obiščite še MCJ KOTIČEK ZA OTROKE, kjer vas pričakujejo naši mladi animatorji.

Ustvarjali boste metuljčke pregibančki, pa cofaste pošasti in si s pomočjo slamic lahko nadeli tudi brke. Poleg gibalnih in plesnih igric pa se boste lahko nasmejali tudi Klovnu Jaku.

Zadnji sejemski dan, v nedeljo, pa vas vabimo še v MALO ŠOLO KLOVNA JAKA, ko bo Jaka vse obiskovalce z veseljem učil raznih spretnosti in vragolij!

KVIZ: Zdravstvo na Jesenicah

ponedeljek, 16. marec 2015, ob 17. uri, dvorana Kina Železar

rezultati kviza

Vse občane vljudno vabimo na ogled občinskega tekmovanja v poznavanju zgodovine mesta Jesenice, letos je na vrsti tematika o zdravstvu na Jesenicah.

Gre za finalno tekmovanje v obliki KVIZA, na katerem se v dveh starostnih stopnjah na odru med seboj pomerijo najboljše ekipe učencev osnovnih šol Toneta Čufarja Jesenice, Prežihovega Voranca Jesenice in Koroške Bele, tretjo starostno stopnjo pa predstavljata po dve ekipi dijakov Srednje šole Jesenice in Gimnazije Jesenice.

Pridite navijat tudi vi! Vstopnine ni.

organizatorji: Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Zavod za šport Jesenice in Mladinski center Jesenice

Klepeti z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok: O VZGLEDU IN POSNEMANJU ter o POZORNOSTI

ponedeljek, 16. marec 2015, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

O tokratnih dveh tematikah boste v sproščenem vzdušju lahko poklepetali z Zinko Ručigaj, ki pravi takole:

»Kadar v družini starša ob izrečeni želji zanjo zaprosita, se za dobljeno zahvalita, ob prihodu pozdravita, takrat bo tudi otrok zaprosil, se zahvalil in pozdravil. Ves čas smo starši otrokom vzgled - otrok nas posnema v vsem, tako v dobrih kot v slabih dejanjih.

Kadar otrok počne vse tiste 'neumnosti', ki vam niso všeč, to pomeni, da potrebuje vašo pozornost ali da mu je dolgčas. In prav vsak otrok potrebuje pozornost predvsem staršev. Na kakšen način otroku naklonimo svojo pozornost? Kako lahko prekinemo prepire z otroki in vzpostavimo prijeten odnos?«

Vljudno vabljeni na klepet!

Povabilo ljubiteljem hribov in gora

petek, 13. marec 2015, ob 18. uri, dvorana Kolpern, Jesenice

Planinsko društvo Jesenice vabi na OBČNI ZBOR, ki bo v petek, 13. marca 2015, ob 18. uri, v dvorani Kolpern na Jesenicah.

več o dnevnem redu občnega zbora »

Košček sonca in morja s KLAPO SOL

petek, 13. marec 2015, ob 19.30 uri, dvorana kina Železar, Jesenice

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora vabi vse, ki že pogrešate tolpo sonce, da se ogrejete ob dalmatinskih skladbah Klape SOL z otoka Paga, ki po letu dni ponovno prihaja na Jesenice.

Vstopnice so na voljo pri Pihalnem orkestru in v Gledališču Toneta Čufarja!
Vljudno vabljeni!

Potopisno predavanje INDIJA

petek, 6. marec 2015, ob 18.30 uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov vas tokrat v okviru potopisnih predavanj vabimo, da 'obiščete' Indijo.

"Štirideset stopinj, vlaga, smrad, ti pa čakaš v vrsti na vozovnico za vlak. Izven prostora se sliši sedaj že dobro znani hrup hup in mestnega vrveža, preko tebe se dva sumljiva prerekata zaradi nečesa tujega v neznanem jeziku. Slabo ti je in že nekaj dni imaš drisko. Bi jedel in pil, pa sta tako curry kot voda napačne barve... Pa prideš na vlak kjer ti prijazna Indijska družina ponuja del svoje popotne malice na 40 urni vožnji.

Indija, dežela nasprotij, umazana, divja, iskrena in razburljiva. V najinem potopisu boste slišali marsikaj pikantnega, gnusnega in lepega. Opisala vam bova najino pot iz Delhija preko puščavnega Rajastana in vsemogočne Agre, do tropske Goe in evropskega Mumbaja.

Vljudno vas vabiva, Katja in Matic."

Poletite z nami! - delavnica akrojoge

sobota, 7., in nedelja, 8. marca, ob 17. uri, Mladinski center Jesenice

Ste za igro s komunikacijo, povezanostjo in zaupanjem, ki vas dvigne s tal?

Potem se nam pridružite 7. in 8. 3. 2015 ob 17. uri v Mladinskem centru Jesenice. V okviru projekta Razvajaj se v mestu se boste lahko seznanili z osnovami akrojoge in partnerske akrobatike.

Zaupanje. Komunikacija. Moč. Gibljivost. Eleganca. Zabava.

Vse to so le nekateri izmed pridevnikov, ki zaznamujejo akrojogo. Za pokušino vam ponujamo 2 urno brezplačno delavnico, kjer vas bosta Sanja Despotovič in Rok Lausegger seznanila z osnovami akrojoge, spoznali boste prve užitke ‘letenja’ in ne nazadnje tudi možnosti, ki jih akrojoga ponuja za razvajanje v dvoje.

Razvijali boste svoje zaupanje, otroško razigranost in medsebojno povezanost.

Vstop prost. Pomembno! Pridejo lahko tudi posamezniki brez para, saj bomo poiskali pare. Seveda pa če je možno pripeljite svojo prijateljico, prijatelja, drago, dragega, idr. :)

Več informacij tudi na: https://www.facebook.com/events/639430832869571/?notif_t=plan_user_joined

Anthropo Child&Youth Film Festival: Children's Popular Cultures

Festival sprejema kratke in srednje metražne dokumentarne, igrano-dokumentarne, igrane in animirane filme o otrocih/mladih in filme, ki so jih naredili otroci in mladi (do 18 let). Zanimajo nas predvsem filmi, ki predstavljajo popularno kulturo otrok/mladih, širše pa vsi filmi, ki nam omogočajo vpogled v življenja otrok/mladih.
Festival se bo odvil v Ljubljani v sodelovanju s Transit Film Bazaarjem, društvom Saprabolt in oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo UL.

Pravila in prijavnica so dostopni na:
https://www.dropbox.com/s/dw26wqjz4y38aex/Pravila%20in%20Prijavnica.doc?dl=0
Objava je tudi na FB strani TransitFilmBazaar:
https://www.facebook.com/pages/Transit-Film-Bazaar/299371340270428

Rok za prijavo: 10. marec 2015.

Sodelovanje z Društvom za osebno in duhovno rast Magičnost gibanja

Energijske tehnike se izvajajo z namenom samozdravljenja in širjenja zavesti o sebi, o odnosih in življenju. Z rednim delom na sebi spoznamo sebe do potankosti, kar pa je velik izziv in resnična radost.

Na naših delavnicah učimo ter izvajamo energijske in meditacijske tehnike, ki prihajajo iz celega sveta in so praktično uporabne v našem vsakodnevnem življenju: magične kretnje, rekapitulacija, rebirthing, oshove tehnike, tai chi, kung fu, vizualizacijske in meditativne tehnike in mnoge druge dihalno-gibalne samozdravilne tehnike. Namen društva je širiti znanje o samozdravljenju in o uresničevanju vseh možnosti, ki nam jih življenje ponuja.

Za več informacij pokličite 041 615 873 (Simona Prhavc).

Razpis za sofinanciranje dejavnosti, ki bodo študentom omogočile izpolnjevanje pogojev za pridobitev Zoisove štipendije

Predmet razpisa je sofinanciranje dejavnosti, preko katerih bodo študenti prve bolonjske stopnje in enovitih magistrskih študijev ter študenti prvih letnikov dvoletnih drugostopenjskih programov lahko izpolnili posebne pogoje za pridobitev Zoisove štipendije v študijskem letu 2015/2016 z izkazovanjem izjemnega dosežka, kot je le ta opredeljen o Pravilniku o dodeljevanju Zoisovih štipendij. Rok prijave je 20.3.2015.
Več http://www.razpisi.info/index?action=noticeinfo&id=6391

Predstavitev mednarodnih prostovoljskih programov 2015

Zavod Voluntariat v torek, 17. marca 2015, pripravlja predstavitev mednarodnih prostovoljskih programov 2015 v okviru dogodka "Odkrij svet kot prostovoljec". Na dogodku bodo prostovoljci iz prve roke predstavili svoje izkušnje, ki so jih pridobili v letu 2014, ekipa Zavoda Voluntariat pa bo natančno obrazložila, kako se na predstavljene projekte lahko prijavite.

Več o dogodku preberite v vabilu. Se vidimo 17.3.2015.

Državne štipendije Litve tudi za slovenske študente

Fundacija za podporo študijskih izmenjav Litve razpisuje državne štipendije za študente, predavatelje in raziskovalce iz tujih držav, tudi iz Slovenije, za akademsko leto 2015/16. Rok za prijavo je 1. 4. 2015! več »

Zgrabi brezplačno Mladinsko kartico

Mladinska kartica (MK) se predstavlja v prerojeni obliki. To ni zgolj še ena popustniška kartica! Bodi eden izmed 500 srečnežev, ki bodo prejeli brezplačno MK! Vse kar moraš storiti, je da izpolniš prijavnico in brezplačna MK bo tvoja.
Prijavi se zdaj: http://www.lmit.org/za-mlade/zgrabi-brezplacno-mladinsko-kartico.html

Potovalne štipendije

Naše potovanje štipendije so namenjeni, da bi mladim priložnost, da potuje v drugih evropskih državah. Njihov namen je, da bi prevozi zavezala k študiju posebnega kulturnega ali politični vidik evropske integracije na terenu. Obstajata dve vrsti štipendij: Klasične potovanje štipendijske nagrade med 18 in 26 let € 550 do mladih. Potovalne štipendije v sodelovanju z Deutsche Bahn, kjer so mladi med 17 in 25 let podeljuje InterRail Globalpass vredna 422 €.
Več: http://schwarzkopf-stiftung.de/en/awards/reisestipendien/