Foto arhiv

Arhiv najav - junij 2015

AKTUALNO! Sooblikuj in sodeluj v jeseniškem mesecu mehkih veščin!

Ste vedeli, da so med najbolj zaželenimi kompetencami, ki jih iščejo zaposlovalci, prav tiste, ki jih pridobimo mladi preko neformalnih oblik izobraževanja? To so tako imenovane mehke veščine, ki nam ne pridejo prav le v delovnem okolju, pač pa tudi vsakodnevno.

V prihajajočih mesecih se bodo na Jesenicah zvrstile nekatere delavnice – za vas bomo izbrali tiste, ki bodo pridobile največ glasov. Zato vas vabimo, da izpolnite kratko anketo in označite, česa bi se želeli udeležiti bodisi brezplačno ali v primeru simbolične cene.

Zakaj neformalno izobraževanje?
Razlogov je več kot dovolj! Izobraževanje izven šolskih klopi ima danes vse večji pomen, tako za osebno rast kot za možnost zaposlitve. Poleg tega je neformalno učenje zabavno, praktično, igrivo, interaktivno, fleksibilno, usmerjeno na udeleženca

Stvari si najbolj zapomnimo, če jih izkusimo. Veliko bolj, kot če o nečem beremo, se pogovarjamo. Prav zato je izkustveno učenje bistvo delavnic in treningov.

Sanja Despotovič, Mladinski svet Jesenice

Teden dobre volje

Teden dobre volje prireja neprofitna organizacija Mladinski svet Jesenice (MSJ), katere primaren namen je povezovanje mladih. Aktivisti MSJ si prizadevajo za razvoj okolja, v katerem se mladi lahko najdejo, razvijajo in rastejo v avtonomne, odgovorne in aktivne državljane.

Projekt Teden dobre volje je ustvarjen z dvema namenoma, in sicer z namenom zbiranja finančnih sredstev za pomoč materi samohranilki, in obenem z namenom širjenja dobre volje z manjšimi projekti.

Teden dobre volje poteka od ponedeljka, 22. junija, do sobote, 27. junija, ko bo potekala dražba in rock koncert skupine ŠeXpir. Vsa zbrana sredstva bodo namenjena pomoči potrebni družini.

Vljudno vas vabijo, da se jim v čim večjem številu pridružite na naslednjih dogodkih:
- ponedeljek, 22.6. – čistilna akcija,
- četrtek, 25.6. – delavnica joge,
- petek 26.6. – tečaj samoobrambe,
- sobota 27.6. – sejem rabljenih stvari, impro, dobrodelni rock koncert in dražba.

Več informacij najdete na Facebooku MSJ …

Vesele srede, brezplačne vodene dejavnosti za osnovnošolce

ob sredah, od 16:00 do 17:30, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice

Poletni počitniški program ponovno menjamo za naše skupne VESELE SREDE, ko si lahko razmigaš telo in domišljijo, nasmejiš in se imaš skratka lepo.

Okvirni program dejavnosti: razvedrilne igre na prostem, družabne namizne igre, ustvarjalne delavnice, igre za bistre možgane, pogovori na aktualne in tudi čisto vsakdanje teme… Vabimo te, da program dopolniš še s svojimi predlogi. Se vidimo!

Starše osnovnošolcev, ki bodo obiskovali sredine vodene dejavnosti, pozivamo, da izpolnijo izjavo, ki njihovemu otroku omogoča udeležbo na brezplačnih vodenih dejavnostih. Obrazce z »Izjavo staršev« lahko dobite vsako sredo med 16:00 in 17:30 na Mladinski točki Center II, lahko pa jo natisnete tudi sami… Izjava staršev

TEDEN DOBRE VOLJE in akcija ZBIRANJE UNIKATNIH IZDELKOV

do 10. junija 2015, Mladinski svet Jesenice

Konec meseca junija bo v organizaciji Mladinskega sveta Jesenice potekalo večdnevno dogajanje pod skupnim imenom Teden dobre volje. Sam naslov pove že vse, kajne ?

V okviru tega tedna bo potekala tudi dobrodelna licitacija, kjer se bodo prodajale slike, kipi, fotografije… Pri zbiranju le teh bi potrebovali vašo pomoč!

Pozivajo vse mlade, stare, znane (še) ne znane umetnike, da podarite kakšno izmed svojih umetnin. Denar bo namenjen socialno ogroženi jeseniški družini.

Licitacija se bo odvila v soboto, 27. junija 2015.

Umetnine sprejemajo na Mladinskem svetu Jesenice in sicer do 10. junija 2015, Ulica Viktorja Kejžarja 22. Preden se oglasite, obvezno pokličite na 040 896 270!

Povabilo k sodelovanju: IZZIV MLADIM

četrtek, 18. junij 2015, ob 10. uri, v prostorih Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, Spodnji Plavž 24e, Jesenice
Organizatorji: SPIRIT Slovenija, RAGOR Jesenice

SPIRIT Slovenija, javna agencija, v sodelovanju z lokalnim partnerjem Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske, vabi podjetja k sodelovanju v programu IZZIVI MLADIM. S programom želijo spodbuditi sodelovanje mladih pri iskanju in kreiranju rešitev konkretnih, ambicioznih izzivov podjetij.

Za podjetja bodo na Jesenicah 18. junija organizirali uvodno srečanje, na katerem bodo predstavili način dela z mladimi, v nadaljevanju pa bodo predstavniki podjetij pod strokovnim vodstvom definirali svoje razlikovalne kompetence in iz njih konkretne izzive.

Za vse dodatne informacije so vam na voljo lokalni predstavniki preko elektronskega naslova dina@ragor.si ali preko telefona 045813419 ter na strani www.mladimsedogaja.si.

Serijo delavnic organizira SPIRIT Slovenija, javna agencija v sodelovanju z lokalnimi partnerji. Finančna sredstva za izvedbo aktivnosti so zagotovljena s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Teden dobre volje: Urejanje poti "Čez 7 grabnov"

ponedeljek, 22. junij, ob 16. uri, zbor pri Kopališču Ukova
projekt Mladinskega sveta Jesenice

Mladinske organizacije in mladi, povezani v Mladinski svet Jesenice vabijo, da se jim v ponedeljek ob 16. uri pridružite pred Kopališčem Ukova, od koder se boste skupaj odpravili na urejanje poti Čez sedem grabnov. Pot ni zahtevna, traja približno 2 uri in pol počasne hoje.

Namen akcije je to čudovito pot narediti čimbolj čisto, varno in urejeno ter s tem privabiti v naše okoliške hribe malo več obiskovalcev.

Za vse potrebne pripomočke bo poskrbel organizator. Lepo vabljeni!

Več informacij na https://www.facebook.com/events/857320554336404/

Odmev 2015 - vabilo na predizbor Odmeva 2015

petek, 19.6.2015, ob 19. uri, dvorana Kolpern na Stari Savi.

Nastopile bodo zanimive glasbene skupine v ŽIVO:
- ROCK HEROES
- LE SERPENTINE
- FOURSTONE
- LUMBERJACK

Več informacij na https://www.facebook.com/KlubJeseniskihStudentov

Vabljeni!

Konferenca: Evropska migracijska politika in večkulturno sobivanje

petek, 19. junij 2015, ob 9. uri, dvorana Kolpern, Fužinska cesta 2, Jesenice
organizator: Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v petek dopoldne vabi na konferenco z naslovom Evropska migracijska politika in večkulturno sobivanje. V povabilu širši javnosti so zapisali:
»Evropska unija se vse bolj sooča z enim največjih družbenih problemov zadnjih let – ilegalnim priseljevanjem. Pesti pa jo tudi naraščanje verskega ekstremizma in kulturnega izključevanja. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji želi izpostaviti ekonomske in politične vzroke številnih migracij v Evropo, spregovoriti o dinamiki na tihotapskih poteh ter oceniti sprejete ukrepe in smernice migracijske politike EU.
Na primeru konkretne izkušnje večkulturnega sobivanja na Jesenicah želimo pokazati kako se med Evropejci in priseljenci lahko vzpostavi sožitje, ki bogati obe strani.«
Več o programu…

Vabljeni! Udeležba je brezplačna.

Skok v poletje na Kopališču Ukova

sobota, 20. junij 2015

V soboto bomo glede na vremenske napovedi lahko v sončnem vremenu skupaj »skočili« v letošnje poletje!

Zato vabljeni na Kopališče Ukova, kjer se bo od 15. ure dogajalo marsikaj: od tekmovanja v plavanju na 50 metrov, tekmovanja v skokih v vodo za pokal mesta Jesenic, pa do rekreativnega turnirja v vaterpolu. Ob 19. uri se bo pričel že 19. jeseniški akvatlon. Dogajanje bo popestrila plesna skupina pod vodstvom Mojce Svetina in Maša Kocjančič z glasbenim nastopom.

Prijave za vse športne panoge zbirajo na tel. 051 685 240 ali na mail zsj.programi@siol.net.

Vabljeni na letošnje prve vodne športno rekreativne aktivnosti!

Mladi prostovoljci EVROPSKE PROSTOVOLJNE SLUŽBE na obisku

torek, 16. junij 2015, od 10. ure dalje

V torek gostimo evropske prostovoljce iz 6 držav, ki bodo v okviru projekta »There's a World Outside Your Window« obiskali tudi Jesenice.

Po jutranji predstavitvi EVS prostovoljne službe dijakom 3.d razreda Gimnazije Jesenice bodo naši gostje vse od 10. do 16. ure, in vabimo vas, da se nam pridružite!

Začeli bomo s klepetom ob jutranjem čaju, kavi in rogljičkih ter z zabavnimi spoznavnimi igrami. V nadaljevanju boste lahko izvedeli, kaj je sploh EVS, komu je namenjen, med katerimi programskimi področji se lahko odločate in zakaj je dobro postati EVS prostovoljec.

Goste bomo nato popeljali po Jesenicah do Trga na Stari Savi. Zagotovo pa bo še posebej zabavno na skupnih kuharskih delavnicah, kjer nas bodo gostje naučili pripraviti eno od tipičnih jedi – iz katere države in kakšna bo ta jed, pa še nočejo izdati!

Zainteresirane mlade med 15. in 29. letom vabimo, da se nam pridružite! Zaradi lažje organizacije prosimo za predhodne prijave na dmcj-info@siol.net ali na 04 5884 680/681 najkasneje do ponedeljka, 15. junija, do 12. ure!

9. KULTURNA MAVRICA JESENIC

petek in sobota, 12. in 13. junij 2015, ob 18. uri, Športna dvorana Podmežakla

Priložnosti za druženje ni nikoli preveč! In če vas poleg druženja privlači tudi spoznavanje različnih kultur, novih ljudi in njihovih običajev, bo tole povabilo kot nalašč tudi za vas! Skupaj z JSKD in ZKD JEsenice ter s kulturnimi društvi, s katerimi soustvarjamo mavrico že od leta 2007, vas vabimo, da se nam letos pridružite na petkov in na sobotni večer.

Petkov kulturni program pripravljajo ponovno v domačih društvih: KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice, KŠD Bošnjakov BISER Jesenice, Makedonsko KD ILINDEN Jesenice, KŠD Hrušica in KPHŠD Vuk Karadžić Radovljica.

Delček kulturnega izročila bodo otroci, mladi in starejši predstavili s folklornimi plesi, petjem, igranjem inštrumentov, deklamacijami… Na stojnicah si boste lahko ogledali zanimive predmete kulturne dediščine, z veseljem pa vam bodo v pokušino ponudili tudi svoje kulinarične dobrote.

V programu sobotnega večera bomo gostili folklorne skupine iz drugih krajev, med njimi dve s Hrvaške. Pričakujemo nastope Folklorne skupine Škofja Loka, Kulturno-umetniškega društva ZVIR - Jelenje nad Reko, Folklorne skupine 'Bosana' Bošnjaške nacionalne skupnosti iz Zagreba, Makedonsko kulturno društvo 'Sv. Ciril in Metod' iz Kranja. Le tem pa se bosta pridružili še dve domači mladinski folklorni skupini in sicer MKD Ilinden in KŠD Bošnjakov Biser! Pestro bo!

V primeru lepega vremena bomo sobotni program začeli že ob 17. uri s sprevodom folklornih skupin od Trga Toneta Čufarja do Športne dvorane Podmežakla (mimo železniške postaje).

Družabni del obeh večerov letos pripravljajo v društvih - njihovi muzikantje bodo z veseljem poskrbeli za dobro mešanico bošnjaških in srbskih kol, makedonskega ora, slovenske polke… Skratka, ponuja se priložnost za druženje in zabavo, pa tudi učenje kakšnih novih plesnih korakov!

Vljudno vabljeni!

Do takrat pa vas vabimo, da si obiščete Facebook Kulturne mavrice Jesenic, všečkate – komentirate in delite prijateljem!

Prireditev omogočajo: Občina Jesenice, MIZŠ –Urad RS za mladino ter sponzorji: Damjan Design, Ejga - hiša kulinarike, Cvetličarna Zvonček in Foto Vidmar.

SVETOVNI DAN OKOLJA – ločevanje odpadkov

ponedeljek, 1. junij 2015, od 10.00 do 12.00 ure, info točka Gimnazija Jesenice
torek, 2. junij 2015, od 10.00 do 12.00 ure, info točka Srednja šola Jesenice

5. junija obeležujemo svetovni dan okolja. Svetovni dan okolja naj nas spomni, da življenje na zemlji temelji na zelo krhkemu ravnovesju, ki se lahko poruši z neodgovornimi posegi v okolje. Zaradi pomembnosti ohranjanja našega planeta bomo dijakom v obliki info točk posredovali informacije o pravilnem ločevanju odpadkov. V zabavni miselni igri bodo dijaki lahko aktivno sodelovali in preverili ali znajo pravilno ločevati različne odpadke.

Se vidimo!

Filmski tabor za srednješolce: Ustvari film

Socialna akademija v času od 29. junija, do 2. julija, 2015, v Bohinjski Bistrici za srednješolce pripravlja filmski tabor USTVARI FILM.

Tabor je namenjen mladim od 14. do 19. leta, ki se želijo naučiti osnov scenaristike, režije, snemanja in montiranja. Udeleženci bodo spoznali proces filmskega ustvarjanja in se naučili dela s polprofesionalno snemalno opremo. Posneli se bodo 4-je kratki filmi na teme, ki si jih bodo mladi sami izbrali. Poskrbljeno bo tudi za prijetno druženje in rekreacijo. Kotizacija znaša 50 €.
Takole je bilo lani, Izdelki lanskega filmskega tabora, Prijavi se.
Več informacij na: http://socialna-akademija.si/ ali info@socialna-akademija.si

Bled Film Festival vabi prostovoljke in prostovoljce

Med 16. in 20. 6. 2015 se bo na Bledu odvijal Bled Film Festival, katerega namen je med drugim razmislek o pomenu vode in iskanju rešitev za ohranitev vodnih virov. Organizatorji k sodelovanju pri izvedbi festivala vabijo ljudi vseh profilov in znanj. Rok prijave je 25. 5. 2015.
več informacij »