Foto arhiv

Mladi prostovoljci EVROPSKE PROSTOVOLJNE SLUŽBE na obisku

16.6.2015, najava

Mobilnost – mi smo za!

16. junija je naš center obiskala skupina desetih mladih Evropske prostovoljne službe, ki so del projekta Svet vas čaka na drugi strani okna, katerega organizira Mladinska Mreža MaMa. Poslanstvo skupine gostujočih prostovoljcev, ki so obiskali že več krajev v Sloveniji, je seznaniti mlade z vsemi priložnostmi za mobilnost pod okriljem Evropske prostovoljne službe in v tem času pridobiti čimveč različnih izkušenj, ki jim bodo prišle prav na njihovi nadaljnji karierni poti.

Širjenje obzorij
Prostovoljci iz Finske, Italije, Cipra, Estonije in Portugalske so svoj dan začeli v Gimnaziji Jesenice, kjer so dijakom predstavili Evropsko prostovoljno službo in projekt Svet vas čaka na drugi strani okna, ki mlade spodbuja k raziskovanju novih držav, ljudi in hkrati samega sebe. Prvi korak k spoznavanju in raziskovanju je učenje novih jezikov, ki je tokrat mlade gimnazijce kulturno povezal s prostovoljci. Prostovoljci so svoje jezike predstavili s pomočjo skupinske igre, ki je dijake ne samo nasmejala, pač pa tudi na hitro popeljala iz učilnic v direktno izkustvo petih držav.

Mladinsko druženje
V Mladinskem centru Jesenice se je dopoldne nadaljevalo z druženjem in neformalnim spoznavanjem Evropske prostovoljne službe. Prostovoljci so se v družbi mladih Jeseničanov in Jeseničank sprostili ob aktivnostih, ki jih ponuja dnevni klub centra. V okviru mini delavnice slovenskega jezika smo med drugim ugotovili, da tudi v Estoniji in na Finskem podobno kot mi poimenujejo narcise, podobno kot v jeseniški občini pa imajo narcise simbolno vrednost tudi ponekod v Estoniji.

Gurmansko popoldne
Hrana je tista, ki povezuje in prav zato je bila popoldanska kuharska delavnica težko pričakovana. Prostovoljci so mlade vodili in z njihovo pomočjo pripravili tradicionalne dobrote iz Portugalske, Italije in Estonije. Ugotovili smo, da sestavine, ki jih dobro poznamo tudi v slovenski kuhinji, lahko uporabimo čisto drugače. Polnih želodcev in novih spominov se je druženje na Jesenicah zaključilo, poznanstva in prijateljstva pa ostajajo še naprej. Mobilnost – mi smo za!

Pripravila: Sanja Despotovič