Foto arhiv

KULTURNA MAVRICA JESENIC

12.-13.6.2015, najava

9. Kulturna mavrica Jesenic, prvič dvodnevna, je za nami, barvna pisanost in sijaj raznobarvnih noš, pestrost glasbe in kulinaričnih dobrot pa nam bodo zagotovo še dolgo ostali v spominu. Za lepo doživetje medkulturnih Jesenic pa se moramo zahvaliti predvsem vsem sodelujočim društvom oz njihovim članom.

V prvem večeru, 12. junija, se je na odru zvrstilo več kot 170 nastopajočih, številu udeleženih v pripravi programa pa je potrebno dodati še vse vodje skupin, koreografe, kostumografe ipd in seveda tiste, ki so poskrbeli za bogato predstavitev kulturnega izročila in številnih kulinaričnih dobrot na stojnicah. V prvem večeru so sodelovali: KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice, KŠD Bošnjakov BISER Jesenice, Makedonsko KD ILINDEN Jesenice, KPHŠD Vuk Karadžić Radovljica in KŠD Hrušica.

Muzikantje vseh društev so po petkovem programu za pravo jeseniško vzdušje poskrbeli še s skupaj zaigrano Golico, nastopajoči pa so v dolgo kolono plesalcev vseh noš in narodnosti vabili še obiskovalce. Muzikantje so nato drug za drugim odigrali še»venček« srbskih in bošnjaških kol, slovenske polke in makedonskega ora ter tako poskrbeli za prijetno vzdušje po prireditvi.

V drugem večeru, 13. junija, so bili gostje Folklorna skupina Škofja Loka, Kulturno-umetniško društvo ZVIR Jelenje nad Reko, Folklorna skupina Bosana Bošnjaške nacionalne skupnosti iz Zagreba in Makedonsko kulturno društvo 'Sv. Ciril in Metod' iz Kranja, pridružili pa sta se jim še mladinski folklorni skupini iz KŠD Bošnjakov BISER Jesenice in MKD ILINDEN Jesenice - skupno jih je na odru nastopilo več kot 120.

V sprevodu narodnih noš od Trga Toneta Čufarja do športne dvorane Podmežakla je bilo udeležencev še več, saj so se jim pridružili tudi člani KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice in pa najmlajši iz KŠD Bošnjakov BISER Jesenice.

9. Kulturni mavrici Jesenic pa so pravo podobo medkulturne in medgeneracijske prireditve dodali še obiskovalci (v obeh večerih skupaj okoli 900), ki so z zanimanjem spremljali program in z navdušenimi aplavzi pospremili vse nastopajoče.

Naj se podobno dogodi tudi čez eno leto, na 10. Kulturni mavrici Jesenic!

Še več foto utrinkov z letošnje in tudi vseh predhodnih Kulturnih mavric Jesenic pa si lahko pogledate na Facebooku Kulturne mavrice Jesenic.