Foto arhiv

Arhiv najav - oktober 2015

Jesenske počitnice 2015

Magic the Gatering - igranje kart

sobota, 24. oktober, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice

Spoznaj zanimivo, miselno družabno igro kart Magic the Gatering. Osnove igre vam bo v živo predstavil vodja druženja Žiga Rožič, v nadaljevanju pa si boste lahko ogledali prave mojstre, ki igrajo tako imenovane Friday Night Magic turnirje v formatih (Modern, Commander in Sealed).

AKROJOGA - Jam

nedelja, 25. oktober, od 18. do 20. ure, Mladinski center Jesenice

Si eden tistih, ki te mika akrojoga, a še nisi našel-našla časa, partnerja ali partnerice, da zadevo preizkusiš?
Si že bil/a na kateri izmed delavnic, a se nikakor ne odločiš, da bi vadil/a in ponavljal/a?
Jam je prava priložnost za kaj takega. Prisotni bodo posamezniki z različnimi nivoji znanja, s katerimi si lahko izmenjaš izkušnje in se 'izstreliš' v višave akrojoge. Jam-i so 'fina' stvar, saj lahko preko izmenjave energije, informacij in sodelovanja hitreje napreduješ na svoji akrojoga poti.
Delavnica je brezplačna, prinesite le svojo podlogo. Se vidimo v nedeljo!

Za delavnico je obvezna predhodna prijava do 22.10.2015 na e-mail: sania.despotovic@gmail.com. V primeru premalo prijav jam odpade.

KITARISTI POZOR! Kitarska delavnica s Stašem Hreničem malo drugače

ponedeljek, 26. oktober, od 17. do 19. ure, Mladinski center Jesenice

Kitaristi in kitaristke, vabljeni na zanimivo delavnico, kjer bomo v sproščenem vzdušju naredili pravi »remont« lepotic:

  • pregledali stanje vaših kitar, očistili prečke, strune, zaščitili vrat in 'spolirali' trup,
  • lahko prinesite s seboj komplet novih strun - naučili se jih boste zamenjati,
  • lahko prinesete več kitar (klasičnih, električnih, akustičnih, basov) - 'sfrizirali' bomo vse.

Cilj delavnice je zaščititi kitare in vas naučiti, kako poskrbeti, da bodo vaše lepotice vedno primerno vzdrževane, da vam bodo še dolgo služile! Delavnica je brezplačna. Povej naprej! Se vidimo!

MCJ DNEVNI KLUB +15: Namizne športne in družabne igre

od ponedeljka do srede: 26., 27. in 28. oktober, od 14. do 16. ure, Mladinski center Jesenice

Vabimo vas na prijetno druženje ob igranju namiznega nogometa, namiznega tenisa in pikada, lahko pa se boste preskusili v večno aktualnih družabnih igrah kot so Monopoli, Enka, Človek ne jezi se.

MCJ DNEVNI KLUB +15: Turnir v namiznem nogometu z državnim prvakom

sreda, 28. oktober, ob 16. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Navdušenci igranja namiznega nogometa - sodelujte na turnirju, ki ga organiziramo v sodelovanju z Društvom namiznega nogometa Udarni val! Možnost prijave je do 16.30 ure!
Turnir bo vodil Simon Zorman, promotor Zveze namiznega nogometa Slovenije (ZNNS), aktualni državni prvak in predsednik društva Udarni val, ki vas bo seznanil tudi z možnostjo včlanitve v društvo.

Izkoristite priložnost in se ob pomoči Simona naučite atraktivnih trikov, ki bodo zaprli sapo vašim tekmecem!

PIKNIK VEČER za prostovoljce Festeelval-a in druge mladinske aktiviste, 'BAVKASTA KLET' in žrebanje tabličnega računalnika

petek, 30. oktober, od 18. ure dalje, Mladinski center Jesenice
Mladinski svet Jesenice, Klub jeseniških študentov in Mladinski center Jesenice

V petek bo v prostorih Mladinskega centra Jesenice ponovno dogajalo! Začelo se bo ob 18h s piknikom MSJ, kamor ste še posebej vabljeni prostovoljci Festeelvala in drugi mladinski aktivisti!

Vabljeni torej tudi vsi mladi, ki ste bili aktivni v MCJ programu v okviru Festeelvala - torej na petkovi delavnici 'Pečemo mafine' in na nedeljskem 'Otroškem in družinskem dnevu'! Seveda vabljeni tudi vsi tisti, ki soustvarjate dogodke in dejavnosti MCJ na sploh! Zbor v MCJ torej ob 18. uri ?

Po uvodnem druženju prav vse čaka prava poslastica! KJŠ namreč ponovno prireja 'bavkasto klet', grozljivo izkušnjo leta! Vse drzneže vabijo, da preverite svoj pogum od 20. ure dalje. Ekipa KJŠ bo z animacijo in tematskimi koktejli poskrbela, da bo nepozabno.

Vsi študenti, ki ste podaljšali status člana KJŠ oz. ste se na novo vpisali, pa boste lahko sodelovali v nagradnem KJŠ žrebu za tablični računalnik. Žreb se bo izvedel ob 22. uri!

Dress code: halloween!!

Aktualne novice spremljaj na FB KJŠ in FB MSJ!

TURNIR FIFA 2015 na velikem platnu - Igralna konzola PS3

sobota, 31. oktober, ob 17. uri, Mladinski center Jesenice

Igranje računalniških iger je še vedno zelo zabavno za vse mlade. Zato smo na sobotno popoldne ob 17. uri za mlade nad 15 let pripravili turnir v igranju na PS3 konzolo, FIFA 2015.
Igralo se bo preko projektorja na velikem platnu in sicer po sistemu 'vsak z vsakim' na izpadanje. Vsak igralec naj seboj prinese svoj 'joystik'.

Druži se, tekmuj, zmaguj!

DNEVNI KLUB MCJ od 19. do 23. oktobra, od 12. do 16. ure

ponedeljek, 19. oktober
Oktober, Evropski mesec spletne varnosti - osveščanje o varni rabi Interneta in posredovanje informacij

torek in sreda, 20. in 21. oktober
Informacije za dijakinje in dijake o možnostih opravljanja Obveznih izbirnih vsebin v okviru programa MCJ

četrtek in petek, 22. in 23. oktober
igranje namiznih športnih in družabnih iger

INFO TOČKA MCJ

torek in sreda, 20. in 21. oktober, od 10. do 12. ure, Srednja šola Jesenice / Gimnazija Jesenice

Na torkovo INFO točki na Srednji šoli Jesenice ter na sredino na Gimnaziji Jesenice vabimo dijakinje in dijake, da se seznanite z možnostmi opravljanja UR OBVEZNIH IZBIRNIH VSEBIN v okviru programskih in drugih dejavnosti Mladinskega centra Jesenice. Možnosti za zabaven in hkrati koristen način opravljanja ur OIV pri nas je resnično veliko!

Informacije vam bo posredoval naš Mitja, prav tako pa vam bo dogovoril na vsa morebitna dodatna vprašanja. V kolikor bo zmanjkalo časa ali pa bi se želeli dogovoriti za konkretno sodelovanje, vabljeni po pouku v MCJ, prav tako v torek in sredo.

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok: ALI SO VAŠI OTROCI TUDI TAKO 'ŽLEHT'?

ponedeljek, 19. oktober 2015, ob 17. uri, Soseska Center II – MCJ Mladinska točka, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

»Pri nas se samo še kregamo. Kako je pa pri vas?« Zinka Ručigaj vas s temi besedami vabi na pogovor, kjer boste skupaj iskali rešitve v VZPODBUDNI VZGOJI!

Vzpodbudna vzgoja je način vzgoje otrok, s katerim vzpostavimo dobre odnose med starši in otroci, hkrati pa otroci odrastejo v zdrave osebnosti. Več o poteku klepetov v šolskem letu 2015/2016, o temah in o drugih možnostih svetovanja preberite tukaj!

DEŽELA KOSOVIRIJA – družinska prireditev

nedelja, 11. oktober 2015, od 12. do 17. ure, dvorana Kolpern, Jesenice
organizator: Kulturno športno društvo Hrušica – dramska sekcija

Dragi otroci in starši!

Izkoristite še eno prijetno priložnost za druženje in preživite nedeljo skupaj v pravljični DEŽELI KOSOVIRIJI.

Začnete lahko s 'kosovirskim kosilom', sodelujete na ustvarjalnih delavnicah, se preizkusite v zabavnih tekmovanjih in na spretnostnih gibalnih igrah, si ogledate več odrskih predstav, se pozabavate na napihljivih igralih… in še marsikaj zanimivega čaka na vas!

Naj bo vaše nedeljsko popoldne polno domišljije, veselja in smeha!

Vabijo vas organizatorji prireditve Kulturno športno društvo Hrušica – dramska sekcija, Dežela zabave, Kosobrin d.o.o, sodelujemo pa tudi Zavod za šport Jesenice - Mladinski center Jesenice skupaj z mladimi.

TA PRAV' ŽIV ŽAV Z ROMANO KRAJNČAN
- prireditev za otroke in starše ob TEDNU OTROKA

torek, 6. oktober 2015, ob 17. uri, dvorana Kolpern, Jesenice
organizatorji: ZŠJ - Mladinski center Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice

Dragi otroci, spoštovani starši!

Le kdo od vas ne pozna prisrčnih pesmic Romane Krajnčan, kot so Tri majhne žabice, Murenčki, Zajček Zlatko, Gosenica, Avto in še in še bi jih lahko našteli! Na prejšnjih ŽIV ŽAVIH smo že velikokrat zaplesali nanje, na tokratnem pa bo Romana tudi naša gostja!

Zato vas prav prisrčno vabimo, da zapojete in zaplešete skupaj z Romano na številne njene pesmice!

V programu bodo nastopili tudi otroci VRTCA JESENICE - skupinici Jab'čki in Ptički!

Poleg tega pa si boste lahko ogledali še razstavo 'V ritmu železarskega srca' in si izdelali glasbilo iz naravnih materialov.

Starši pa boste z Zinko Ručigaj, izvajalko celoletnega projekta Klepeti staršev o vzgoji otrok, lahko spregovorili o marsikateri svoji dilemi.

Se vidimo! Vstopnine ni!

Učenci oš Poldeta Stražišarja tudi v TEDNU OTROKA na obisku v MCJ

četrtek, 8. oktober 2015, Mladinski center Jesenice

V tednu otroka se v MCJ skupaj s sodelujočimi mladimi veselimo obiska učencev oš Poldeta Stražišarja Jesenice, ki tudi sicer v spremstvu svojih učiteljic večkrat obiščejo naš dnevni klub in odigrajo namizni nogomet, se pomerijo v namiznem tenisu in tudi v biljardu.

Tokrat nas bodo obiskali v dveh starostnih skupinah. Ker v tem tednu praznujemo 'teden otroka', jih bomo presenetili z malce drugačno animacijo – različnimi nenavadnimi igrami za prijetno sprostitev in obilico dobre volje in smeha, ki ju med njimi nikoli ne manjka!

Festival poezije VERZIONAR

petek, 2. oktober 2015, od 9. do 21. ure, različne lokacije

Festival poezije VERZIONAR je mladinski projekt, katerega glavni idejni vodja in nosilec vseh dejavnosti je mladi Jeseničan, Jernej Kusterle, ki s svojim delom, energijo in neverjetno predanostjo želi prispevati k oživitvi poezije tako med mladimi kot na splošno med občani v vsej lokalni skupnosti.

Pred dvema letoma je izdal svoje poezije pod naslovom Neskončne poljane digitalnih misli, v lanskem letu pa Železarsko liriko - Antologijo Jeseniških pesnikov. Obe deli sta nastali v okviru projektov, ki sta bila prepoznana kot inovativno delo mladih na področju kulturne ustvarjalnosti ter sofinancirana preko Javnega razpisa za mladinske projekte v občini Jesenice, podporo pa smo mu nudili tudi v Mladinskem centru Jesenice.

V okviru letošnjega projekta, Prvi festival poezije VERZIONAR, je Jerneju uspelo doseči zastavljeni cilj: spodbuditi k sodelovanju in povezati pri oživljanju jeseniške poezije različne ustanove, od gledališča, knjižnice, muzeja, šol, našega centra… Vsi skupaj smo podprli njegove programske zamisli in tako se bo v petek, 2. oktobra, na različnih lokacijah Jesenic skozi celoten dan odvijalo izjemno bogato literarno dogajanje, od srečanja učencev s slovenskima pesnikoma Ivom Stropnikom in Borisom A.Novakom, razstave pesniških zbirk jeseniških pesnikov, branja poezije s strani priznanih jeseniških pesnikov ipd. Več o posameznih dogodkih preberite tukaj…

Osrednja prireditev in hkrati zadnji dogodek festivala, ki se bo v Gledališču Toneta Čufarja začel ob 19. uri, pa bo literarno-glasbena prireditev ARS PÓIESIS s častno gostjo Svetlano Makarovič. Po nastopu plesne skupine Ritualke, ki bo uprizorila poezijo iz Jernejeve knjige Železarska lirika – Antologija jeseniških pesnikov, bo sledil del večera za odrasle, poimenovan HORROR MUNDI/GROZA SVETA. Svetlana Makarovič bo ob glasbeni spremljavi Zlatka Kaučiča interpretirala svoje najbolj grozljive pesmi. Vabilo…

Na pestro literarno dogajanje vas v petek, 2. oktobra 2015, vabi VERZIONAR!

Projekt VERZIONAR sofinancirata Občina Jesenice v okviru Javnega razpisa za mladinske projekte 2015 in ZŠJ – Mladinski center Jesenice iz sredstev, pridobljenih na letnem razpisu Urada RS za mladino (MIZŠ).

Festival poezije VERZIONAR – ogled filma POETIC JUSTICE

petek, 2. oktober 2015, ob 16. uri, Mladinski center Jesenice

Festival poezije VERZIONAR je mladinski projekt, katerega glavni idejni vodja in nosilec vseh dejavnosti je mladinec Jernej Kusterle, ki želi prispevati k oživitvi poezije tako med mladimi kot na splošno v vsej lokalni skupnosti.

Na Jernejevo pobudo bomo v petek v Mladinskem centru predvajali film POETIC JUSTICE s Tupacom Amarujem Shakurjem in Janet Jackson v glavnih vlogah. Gre za ljubezensko zgodbo med raperjem in tradicionalno pesnico.

Vabljeni!

BODI SPREMEMBA, KI SI JO ŽELIŠ VIDETI V SVETU

V soboto, 3. oktobra, se bo na pobudo Brine Torkar na različnih lokacijah na Jesenicah odvijal program v počastitev Gandhijevega rojstva in njegove filozofije.

Lahko boste risali MANDALE v Hiši sreče in na Stari Savi, si v Hiši sreče ogledali film “The making of the Mahatma”, še posebno pa vabljeni na večerni humanitarni koncert belgijskega virtuoza na violini, HANSA VERMEER­SCHA, ki bo v Gledališču Toneta Čufarja.

Več informacij o programu »Bodi sprememba, ki si jo želiš videti v svetu«!

Vljudno vabljeni!

Vpisi v slikarsko šolo Brina Torkar

Slikarska šola Brina Torkar na Jesenicah je ze drugo leto v prostorih Hiše Sreče (bivša trgovina Hura)...kjer ustvarjamo lastne vizije lepše prihodnosti.

Programi so namenjeni vsem generacijam. Prakticiramo tako medgeneracijske programe kot programe slikanja in risanje za mlajše, starejše, ljubitelje ali tiste, ki se želijo pripravljati na različne sprejemne izpite.

Letošnji termini bodo ob torkih:
1. termin 14.30 -17.00 (mešana skupina)
2. termin 17.00 -19.30 (mešana skupina)

Slikarska šola in njeni programi bodo omogočili prijetno druženje ter na kreativen način vsakemu ponudili široko paleto možnosti, kjer se bo z vztrajnim delom posameznik likovno izrazil.

Za več informacij lahko pokličeš na tel.: 041/644-475 ali si jih pogledaš na http://slikarska-sola.si in https://www.facebook.com/#!/brina.torkar/

novo: Brezplačen brezžični dostop do interneta - Free Wi-Fi v MCJ

Mladinski center Jesenice izpolnjujejo eno od želja mladih, zapisano v Katalogu želja mladih jeseniške občine.
V katalogu piše, da si mladi želijo in predlagajo postavitev brezplačnih WI-FI točk, z naslednjo obrazložitvijo: »Mladi danes veliko časa preživijo na internetu, pri tem pa so vešči uporabe raznolikih storitev svetovnega spleta v različne namene oz. ob različnih potrebah.Brezplačen WI-FI je nujen tudi s turističnega vidika.«

V katalogu sta sicer predlagani lokaciji Trg Toneta Čufarja in Stara Sava, a verjamemo, da bo vsem obiskovalcem mladinskih prostorov na Kejžarjevi 22 še kako dobrodošel možen brezplačen brezžični dostop do interneta.

Bodite del ekipe 2. jeseniškega Festeelvala

Spoštovani prostovoljci!

Ekipa Festeelvala je že v polnem zagonu, saj želi preseči lanskoletno dogajanje. S svojim delom in trudom pomagaj pri izvedbi 2. jeseniškega Festeelvala, ki bo potekal od 18. do 20. septembra 2015.

Iščemo osebe s polno energije, kreativnosti in noro odštekanih idej, da bi s svojim znanjem, izkušnjami in sposobnostmi ustvarili aktivnosti za »nedeljski zabavni program« ter na ta način prebudili Jesenice in okolico.

Prostovoljcem nudimo:
- delo v mladem in kreativnem timu,
- nove izkušnje in znanja na področju organizacije in izvedbe dogodkov,
- uresničitev lastnih idej,
- druženje in spoznavanje novih ljudi,
- prost vstop na prireditve in hrano na dan dogodka
- in še mnogo več :)

Bodi del dogajanja in se pridruži ekipi Festeelvala! Prostovoljcem bo omogočena popolna podpora!

Vsi zainteresirani se lahko prijavite prek povezave: https://www.1ka.si/a/58583

Nagradni natečaj za promocijski video posnetek - nagrada 700 €

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske objavlja nagradni natečaj za pripravo promocijskega video posnetka Europe Direct Gorenjska.

Kdo lahko sodeluje?
Na Europe Direct Gorenjska nagradni video natečaju lahko sodelujejo slovenski državljani, starejši od 16 let in neomejeno navzgor, kot posamezniki ali v skupini. Prijavitelj je lahko le 1 oseba, ki ustreza zgoraj navedenim pogojem. Nagrada se bo podeljevala prijavljenim izdelkom.

Kakšne video posnetke je mogoče prijaviti?
Posamezniki starejši od 16 let lahko posnamejo in prijavijo video posnetek, ki NE sme biti krajši od 45 sekund in daljši od 2 minut. Posnet je lahko s fotografskim aparatom, video kamero ali mobilno napravo. Komisija bo ocenjevala tako kakovost filma v smislu vsebinske predstavitve teme kot tudi tehnično izvedbo/izdelavo videa. Zaželena je uporaba montaže in dodajanje kvalitetnega zvoka in slike

Rok oddaje promocijskega video posnetka je 30. september 2015 do 13. ure
Podrobne informacije na: http://www.ragor.si/

Sezona mednarodnih taborov 2015 se je uradno odprla!

Vabimo vas, da na naši strani obiščete spletni iskalnik taborov in med več kot 800 objavljenimi tabori poiščete enega ali več, ki bi vas pritegnil na tak ali drugačen način, ter se nanj prijavite.
Mesta se hitro zapolnjujejo, zato vsem, ki se odločate za udeležbo, svetujemo, da nosove čimprej zarinete med bogato bero taborov in izžrebate najprivlačnejše med njimi, da ne ostanete brez.

Učenje podjetniških veščin za lažjo zaposljivost

V Mladinskem centru Jesenice z različnimi aktivnostmi osveščamo mlade, kaj vse lahko storijo sami za povečanje svoje zaposljivosti.

Zato tudi ob tej priliki vabimo mlade v starosti od 15 do 29 let, da izkoristite priložnost in se pridružite projektu IZZIVI MLADIM, ki ga po celotni Sloveniji izvaja javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z BSC Poslovno podpornim centrom Kranj in Mestno občino Kranj.

V brezplačnih delavnicah mlade učijo podjetniških veščin na način, da bi bili bolj zaposljivi ali da bi se celo samozaposlili. Podjetja iz določene regije pripravijo izziv, ki jim ga ob pomoči mentorjev pomagajo realizirati prav mladi.

Termini:
- 15.10.2015 od 16. do 20.ure
- 16.10. 2015 od 9. do 18. ur
- 23.10.2015 od 9. do 18. ure

Lokacija delavnic: BSC-Poslovno podporni center, Cesta Staneta Žagarja 37, Kranj

Vse informacije so dostopne na spletnem naslovu http://www.podjetniski-portal.si/o-podjetnistvu/izzivi-mladim/delavnica-v-kranju-15-do-23-10-2015

L’Oreal – UNESCO: Razpis za štipendije »Za ženske v znanosti« 2016

L’Oreal in Unesco sta objavila že 10. razpis za štipendije »Za ženske v znanosti« s katerim izpostavljata pomen in vlogo žensk v znanosti ter nagrajujeta njihovo odličnost. Na razpis se lahko prijavijo raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Prijava je možna med 1. in 30. 10. 2015.
Več informacij »

ZOTKS: Tabori in poletne šole 2015

Vsako leto Zveza za tehnično kulturo Slovenije organizira raznovrstne mladinske raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole. Te zanima?
več informacij »

Individualne štipendije za raziskovalce na evropskih univerzah

Karierni centri Univerze v Ljubljani so objavili ponudbe institucij (večinoma univerz), ki so se odločile, da bodo podprle tuje raziskovalce, ki se želijo pri njih zaposliti prek sheme MSCA IF, za odboje 12-24 ali 24-36 mesecev.
Rok prijave je 10. 9. 2015. več »