Foto arhiv

Odprtje razstave fotografij »10 let Kulturne mavrice Jesenic«

12.4.2017, najava

V programu odprtja razstave so nastopile Otroške folklorne skupine KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice, KŠD Bošnjakov Biser Jesenice, KPHŠD Vuk Karadžić Radovljica in MKD Ilinden Jesenice. Za prisrčne nastope se jim iz srca zahvaljujemo!

Kako je nastala in se razvijala KULTURNA MAVRICA JESENIC

Kot odgovor na kampanjo Sveta Evrope, Evropske komisije in Evropskega mladinskega foruma - 'Vsi drugačni, vsi enakopravni', smo v ZŠJ - Mladinskem centru Jesenice v letu 2007 s skupino mladih skrbno načrtovali in organizirali več dogodkov z namenom spodbujanja in omogočanja medsebojnega druženja in spoznavanja, povabilu pa so se odzvala društva KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice, KŠD Bošnjakov BISER Jesenice, Makedonsko KD ILINDEN Jesenice, KPHŠD Vuk Karadžić Radovljica in KŠD Hrušica. Več »

Projekt z imenom našega mesta, torej 'JESENICE', so poleg 'Kulturne mavrice Jesenic' zaokrožili še športna prireditev 'Vsi drugačni – a v športu vsi enotni', natečaj 'Živimo skupaj', delavnice za otroke 'Jesenice, naše mesto' in seminar za mlade 'Jesenice – za človekove pravice'. Za projekt 'Jesenice' smo bili nagrajeni s priznanjem Sveta Evrope.

Od vseh prireditev je srca organizatorjev, sodelujočih društev in ne nazadnje tudi obiskovalcev, najbolj ogrela 'Kulturna mavrica Jesenic', ki je v prihodnjih letih postala skupna tradicionalna med-generacijska in medkulturna prireditev različnih narodov in narodnosti z območja nekdanje skupne države.

Otroci, mladi in odrasli člani društev bogato kulturno izročilo svojega naroda predstavijo na različne načine: s folklornimi plesi, s petjem, igranjem značilnih inštrumentov, skeči in deklamacijami. Na stojnicah si lahko ogledate številne zanimive predmete in izdelke njihove kulturne dediščine, izveste več o delovanju društva, nepozabno doživetje pa se vam ponuja s pokušino tradicionalnih jedi in slaščic, ki jih pripravijo za to priložnost.

'Kulturna mavrica Jesenic' je iz leta v leto rasla tako po raznovrstnosti odrskih nastopov in številu sodelujočih, po bogato obloženih stojnicah, kakor tudi po številu obiskovalcev. Vsako leto smo tudi kaj spremenili, dodali kaj novega, kot na primer:

  • V letu 2008 smo s prireditvijo prvič popestrili dogajanje na Trgu na Stari Savi. Več »
  • V letu 2009 smo se po prireditvi prvič družili ob glasbi skupine Mambo Kings. Več »
  • V letu 2010 smo se pred slabim vremenom prvič zatekli v Športno dvorano Podmežakla. Člani društev so na svojih stojnicah (oz mizah) obiskovalcem ponudili pestro paleto njihovih tradicionalnih jedi in slaščic. Na prireditvenem prostoru smo razstavili tudi izdelke, ki so nam jih zaupali Vrtec Jesenice, osnovne in srednje šole ter VDC Škrat, izdelali pa so jih v okviru akcije Občine Jesenice 'Mesec narcis na Jesenicah'. Oder smo okrasili z velikim narcisami iz papirja, ki so jih izdelali mladi na naših delavnicah. Kot gostje so nastopili otroci Otroške folklorne skupine Breznica. Več »
  • V letu 2011 smo prek razpisa programa 'Mladi v akciji' pridobili evropska sredstva za projekt 'Dobrote iz kuhinj naših babic'. V sodelovanju z društvi smo v mesecu aprilu izvedli štiri kuharske delavnice, na katerih so starejši učili mlajše kuharskih veščin njihovih babic – na delavnice smo povabili tudi občane. Ob koncu smo izdali knjižico z recepti in DVD s kuharskimi delavnicami. Makedonska in slovenska kuhinja…, Srbska in bošnjaška kuhinja…
  • Prireditev smo zaradi slabe vremenske napovedi ponovno preselili v Športno dvorano Podmežakla. Več »
  • V letu 2012 smo po dogovorih z društvi prireditev namesto v maju izpeljali v juniju – želeli smo si stabilnejšega in toplejšega vremena. Dobro smo se odločili! Več »
  • V letu 2013 smo v goste povabili še Lipkota – maskoto EuroBasketa, katerega so se seveda najbolj razveselili otroci. Več »
  • V letu 2014 smo se s Trga na Stari Savi preselili na večji in od vremena neodvisen prireditveni prostor - v Športno dvorano Podmežakla. Več »
  • V letu 2015 se nam je pri organizaciji pridružila Zveza kulturnih društev Jesenice – s skupnimi močmi je v sodelovanju z društvi prireditev prvič postala 2-dnevna. V prvem večeru se predstavijo domača društva, v drugem pa društva iz drugih krajev oz držav – le te v goste povabijo domača društva in ZKD Jesenice. Posebna atrakcija je skupni popoldanski sprevod folklornih skupin po jeseniških ulicah. Več »
  • Jubilejno, 10. Kulturno mavrico Jesenic, smo dopolnili s priložnostjo za mlade pevske talente – na 'Mavrici pevskih talentov' se je 2. junija 2016 predstavilo 30 pevk in pevcev iz vse Slovenije, na tradicionalni 'Kulturni mavrici Jesenic', 3. in 4. junija 2016, pa se je petim domačim društvom in štirim gostujočim pridružila jeseniška skupina mladih albanske narodnosti. V teh dveh dneh je sodelovalo cca 300 nastopajočih! Več »

Namen projekta ostaja enak: prikazuje raznolikost kultur, a hkrati izpostavlja tisto, kar nam je skupnega – to je želja po ohranjanju narodnostne identitete, želja po sprejetosti in spoštovanju, potreba po pogojih za ustvarjanje in življenje.

Za vsestranski družbeni razvoj več-kulturnega okolja je potreben medkulturni dialog, prepoznan kot skupna vrednota in zasnovan kot trajen proces.

Različne prakse gradnje medkulturnega dialoga se ne bi smele izključevati niti ne končati – lahko le iščejo in kažejo nove in različne možnosti medsebojnega spoznavanja, spoštovanja in sodelovanja.

Lili Tkalec, Mladinski center Jesenice

avtor fotografij: Nik Bertoncelj