Aktualno

program »MLADI V AKCIJI«, akcija 1 - MLADI ZA EVROPO, podakcija 1.2 - MLADINSKE POBUDE:

projekt »UTRIP ULICE - ZNAMO IN ZMOREMO«

Malo pred začetkom počitnic je pomembno, da se poslovimo od šole na čim bolj pester način. Zato bomo naslednja dva meseca (maj-junij) skupaj izvajali delavnice, ki nas bodo pripeljale do tega cilja. Mladi in mladi po srcu ;) se lahko pridružite delavnicam, ki bodo potekale na različnih lokacijah in različnih terminih. Prav tako bodo tudi teme različne ;) Kot ste verjetno že slišali krožiti po Jesenicah bomo imeli plesne delavnice HIP-HOPA, SALSE in DANCEHALLA. Poleg tega nastope PEVCEV in RAPERJEV. Pridejo pa tudi ŽONGLERJI, ki nas bodo naučili veliko norih norčarij. Za tiste, ki pa še niste ali pa ste že in bi še -boste lahko hodili po SLACKLINIH. Poznate vse našteto? Če je odgovor : Ne. Se nam obvezno pridružite, saj vam ne bo žal ;) Če pa je odgovor : Ja! Vem, da se vidimo :)

Ps. Vsi termini se bodo sproti objavljali na spletni strani Mladinskega centra Jesenice, ko se boste sprehajali po Jesenicah si pa obvezno oglejte okolico, mogoče kje zagledate kakšen plakat. Seveda pa boste informirani tudi preko Facebooka ;) Se vidimo! Do takrat se pa veliko smejte in počnite zanimive stvari, kasneje nam jih lahko na zaključnem dogodku tudi, vi prikažete. Vsak talent in vsaka ideja je dobrodošla. Kar pogumno ;).

projekt »DOBROTE IZ KUHINJ NAŠIH BABIC«

Prva iskrica projekta je zažarela na četrti prireditvi »Kulturna mavrica Jesenic« v maju 2010 v živahnem klepetu ob dobrotah, ki smo jih pripravili člani vseh društev in z njimi pogostili obiskovalce prireditve.
Da bi zbrali recepte pripravljenih jedi, oblikovali in fotokopirali letake… Ob seznanitvi z možnostmi, ki jih ponuja program MLADI V AKCIJI, pa je ideja prešla v mladinsko pobudo. Zakaj ne bi zbrali receptov nekaj najbolj tipičnih jedi in slaščic? In zakaj jih ne bi poskušali tudi pripraviti, saj bi nam starejši pomagali! In končno, zakaj ne bi tega vsega posneli in oblikovali v video kolaž kuharskih delavnic vseh štirih društev, ki sodelujejo v prireditvi KMJ!

In tako je nastala mladinska pobuda in projekt »DOBROTE IZ KUHINJ NAŠIH BABIC«, s katerim bomo skupaj nadgradili omenjeno prireditev, ki bo se bo dogajala 20. maja na Trgu na Stari Savi - letos torej že 5. po vrsti! Delovno skupino projekta sestavljamo mladi koordinatorji, člani društev:

  • Selvedina Begić, KŠD Bošnjakov BISER Jesenice,
  • Bojana Stojanović, KPŠD Vuk Karadžić Radovljica,
  • Irena Joveva, KUD Ilinden Jesenice,
  • Črt Laharnar, KUD Triglav Slovenski Javornik - Jesenice.

Peti v delovni skupini je Matej Šranc, ki skrbi za tehnično podporo (snemanje, montažo, oblikovanje), vso drugo potrebno podporo in servisne storitve pa nam nudijo iz Mladinskega centra Jesenice - in sicer Lili Tkalec kot inštruktorica.

Po prvih dogovorih o sodelovanju, prijavi na razpis, čakanju, veselju ob odobritvi, srečanjih delovne skupine, srečanjih s sovrstniki in drugimi člani v društvih, zbiranjih in izboru receptov… smo »končno« prišli v fazo izvedb KUHARSKIH DELAVNIC!

Gospodinjsko učilnico so nam zaupali na osnovni šoli Koroška Bela. Delavnice bodo potekale predvidoma med 15. in 22. aprilom. Dišalo bo torej 4 krat, vsakič malo drugače!

Jedi in slaščice smo izbrali mladi, ob pomoči starejših članov društva pa pripravili natančne recepte in izračunali potrebne količine sestavin za nabavo! Delavnice bodo seveda medgeneracijske, saj je namen projekta ravno ohranjanje kulturne dediščine, to pot kulinarične. Udeleženci delavnic so lahko tudi mladi drugih društev, saj je predlog za vse skupaj izšel ravno iz komentarja: »Le kako pripravite tole, mmm, kako je dobro!«

Na vrhunec kuharske delavnice, torej ko bodo jedi že pripravljene, pa bomo povabili tudi javnost! Tako boste lahko poskusili kulinarične specialitete prav vseh kuhinj: bošnjaške, srbske, makedonske in slovenske, tudi vi!

Kuharska delavnica, ki jo pripravljajo mladi iz društva BISER, bo potekala v nedeljo, 17. aprila, popoldne! Več pa še sporočimo!