Aktualno

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok – novosti v šol.letu 2018/2019

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj potekajo pod okriljem Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice že od leta 2011.

Pri vzgoji otrok imamo več načinov. To pomeni, da lahko uporabimo različne pristope pri vzgoji. Lahko smo do otrok zahtevni, strogi in uporabljamo prepovedi, omejitve, kritiziranje, obsodbe, ustrahovanje, žaljenje in kazen. Otroke lahko vzgajamo na popustljiv način. Takrat se otroci sami odločajo kaj želijo. Ni pravil in smernic. Pri vzpodbudni vzgoji z vzpodbudo pomagamo k napredku, dejavnosti in samostojnosti. Vzgoja sloni na ljubezni, pohvali, vzpodbudi, zaupanju, iskanju dobrega v otroku in postavljanju meja.
Vzgoja, s katero se boste seznanili je vzpodbudna vzgoja otrok.

Z obiskom srečanj preko celega šolskega leta boste lahko v vzgojo postopoma vnesli spremembe na celotnem področju vzgoje. Lahko pa se nam pridružite le takrat, ko bo tema za vas zanimiva in boste spremembe vnašali na teh področjih.
Na Klepetih lahko svoja aktualna vprašanja zastavite Zinki Ručigaj, ki ima s področja vzgoje predšolskih otrok dolgoletne izkušnje. Skozi praktične primere, kako lahko medsebojno vplivajo dejanja staršev na obnašanje in na odzive vašega otroka boste spoznali, da z nekaj spremembami lahko dosežete veliko prijetnejše odnose in spodbudno okolje, kar je ključno za odraščanje otrok v zdrave osebnosti.

S šolskim letom 2017/2018 smo uvedli kar nekaj novosti:

  • klepeti potekajo v prijetnem prostoru MCJ na Kejžarjevi 22,
  • vsaka tema je predstavljena tudi s slikovnim gradivom,
  • klepeti potekajo v obliki delavnic: rešujemo probleme, ki se pojavljajo pri vaši vzgoji otrok, starši lahko podelite svoje izkušnje…,
  • če želite, po srečanjih ostanemo v stiku s pomočjo FB skupine ali elektronske pošte.

Novost v šolskem letu 2018/2019 pa bo:

  • za otroke od 2. do 10. leta starosti, ki jih bosta starši pripeljali s seboj, bo potekalo varstvo oz animacija, potrebna bo predhodna prijava za animacijo na tel. 041 469 088 ali preko e-pošte svetovanje.vzgoja@gmail.com. Prijava bo potrebna do srede pred Klepetom. V kolikor ne bo prijav za varstvo, animacije oz varstva ne bo.
Teme srečanj v šolskem letu 2018/19 bodo:
17. september: SPET ŠOLA
15. oktober: KAKO VZPOSTAVITI DOBER ODNOS - vzpodbudna vzgoja
19. november: MOJ OTROK STALNO TRMARI IN IZSILJUJE - jok in trma
21. januar: ALI IMA TUDI MOJ NAVIHANEC DOBRE LASTNOSTI - samopodoba
18. februar: OTROK TEPE, ŠČIPA, GRIZE, NE UBOGA – postavljanje meja
18. marec: OTROK MI NAGAJA, ALI NAJ UPORABIM KAZEN - pozornost
15. april: OTROK NE POSPRAVLJA IGRAČ– samostojnost in odgovornost
20. maj: MOJ OTROK JE ZADRŽAN – občutljivi ali hipersenzibilni otroci

Srečevali se bomo ob 17.00 uri, vsak tretji ponedeljek v mesecu, od septembra 2018 do maja 2019, v decembru srečanje odpade.