Foto arhiv

Arhiv najav - marec 2013

ŠAH - kraljevska igra

vsak torek v marcu (izjema 19.3.) od 17. do 19. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

»Šah imenujemo kraljevska igra, ne zato ker v njej nastopa kralj in ne zato ker so jo igrali kralji, temveč zato, ker je s svojo poštenostjo, neizčrpno vsebino in lepoto stvaritev igra nad igrami, v vzgojnem in kulturnem pomenu.« (Milan Vidmar)

Skozi zabavo spoznaj kraljevsko igro ter hkrati spodbudi svoj intelektualni razvoj (logično razmišljanje, urjenje spomina, ustvarjalno mišljenje,…).

Pridruži se nam ne glede na izkušnje! Skupaj se bomo učili osnov igre ter skozi strategijo in taktiko nadgrajevali znanje. Druženje ob šahu je namenjeno vsem generacijam, ki vas igra privlači, zato starost ni ne pogoj ne ovira!

UČNA POMOČ MLADIM

vsaka sreda v marcu (izjema 20.3.), od 16. ure do 17.30, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vsakdo se v šoli sreča z različnimi učnimi izzivi, s katerimi se je potrebno slej kot prej soočiti. Izzivi lahko nastanejo zaradi nerazumevanja snovi, preobilice učnega gradiva, ipd. V Mladinskem centru Jesenice vam nudimo možnost brezplačne učne pomoči ali brezplačnega najema prostora za skupinsko učenje. Premagajmo izzive skupaj?

Učna pomoč je namenjena vsem osnovnošolcem od 7. razreda dalje ter dijakom!

MINI KLUB

vsak četrtek v marcu, od 15.30 do 17. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Če ne veš, kaj bi počel po šolskih dejavnostih, se ob četrtkih oglasi v MINI KLUBU, kjer se bomo skupaj podružili in poveselili ob različnih namizno športnih, družabnih igrah ter drugih aktivnostih po dogovoru.

MINI KLUB je odprt za osnovnošolce od 7. razreda dalje.
Pred prvim obiskom se o tem pogovori s starši. Če soglašajo, da obiskuješ MINI KLUB, starši izpolnijo IZJAVO STARŠEV, katero prineseš potem s seboj.

LOUNGE CLUB MCJ

petki v marcu, od 18. ure dalje

Lounge club nadaljuje svoje aktivnosti tudi v pomladanskem času. Namenjen je vsem mladim, ki bi radi preživeli prosti čas v prijetnem ambientu. Ob zanimivih pogovorih se bomo skupaj pogreli s kakšno pijačo, toplimi napitki (chai, kakav,…) ter sprostili ob prijetni, predvsem pa raznoliki glasbi.

RAZSTAVA LIKOVNIH DEL slikarske šole Brina Torkar

Vabimo vas na ogled razstave likovnih del, ki so od septembra do decembra nastajali v okviru Slikarske šole Brina Torkar. Udeleženci so si bili različni tako po starosti kakor po načinih slikarskega izražanja, kar razstavo dela še posebej zanimivo in barvito!

Razstavo si lahko ogledate vsak delovni dan med 12. in 16. uro, v četrtkih do 18. ure in v času uradnih ur Kluba jeseniških študentov (petek in sobota med 17. in 19. uro) ali po vnaprejšnjem dogovoru. Vabljeni!

Delavnice »MAGIČNOST GIBANJA«

Društvo za osebno in duhovno rast »Magičnost gibanja«
vsaka sreda ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Na delavnicah učijo in izvajajo energijske in meditacijske tehnike, ki prihajajo iz vsega sveta in so praktično uporabne v našem vsakodnevnem življenju: magične kretnje, rekapitulacija, rebirthing, oshove tehnike, tai chi, kung fu, vizualizacijske in meditativne tehnike in mnoge druge dihalno - gibalne samozdravilne tehnike.

Več informacij: www.magicnost-gibanja.si, ali pokličite 040 673 338 - Mitja Vidic.

PRAVA VADBA!

vsako soboto, od 18.30 do 19.30 in vsak torek, od 20.30 do 21.30 oz. sproti po dogovoru, mala dvorana MCJ

Pomlad počasi trka na vrata, poletje pa je še daleč! Ni še prepozno, da se nam pridružiš in počasi ter zdravo izoblikuješ svoje telo. Različne vrste aerobik bomo izvajali v mali dvorani, za oporo pa nam bo služila projekcija na velikem platnu. S seboj prinesi telovadno opremo, brisačo in (po želji) blazino.

Obvezne prijave - število mest je omejeno! Za več informacij pokličite 040 260 098 - Maruša Rezar.

MAGIC THE GATHERING Casual turnir

Pobuda mladih: Žiga Rozič
vsak petek, ob 18. uri

Vabljeni vsi stari in novi igralci znamenite igre Magic the Gathering. Vsak petek igramo Friday Night Magic, največkrat formate Modern in Standard. Kaj točno bomo igrali najdete na spodnjem linku. Novim igralcem bomo podarili veliko novih kart za začetek igranja.

Prijave vsakič ob 17:45. Za več informacij pokličete 040 912 618 (Žiga) ali kliknite http://tinyurl.com/PWJesenice najdete nas tudi na Facebook strani.

Predstavitev priročnika: »Česar nas niso naučili v šolah: PODJETNIŠTVO«

četrtek, 28. marec 2013, ob 18.30, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Petra Škarja je mlada in uspešna podjetnica, v zadnjem mesecu pa je tudi »uradno« postala pisateljica. Pripravila je čisto pravi priročnik za mlade podjetnike in tiste, ki sceno že obvladajo. Vse svoje vzpone in padce je prisrčno opisala in jih strnila v knjigo z namenom, da vsem, ki se bodo odpravili na podobno pot, pokaže pasti in jih opozori na napake, ki bi jih lahko zagrešili kot novinci, ter predvsem katere osebnostne lastnosti so pomembne, da nekdo sploh lahko postane podjetnik. Prvih nekaj strani knjige najdete tukaj!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ: prvo druženje v letu 2013 z EVS prostovoljci

v sodelovanju z Zavodom Manipura
petek, 29. marec, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Pred nami je prvo srečanje v letošnjem letu s skupino EVS prostovoljcev. Kot vedno bomo odigrali kakšno partijo namiznih klubskih iger, se nasmejali ob igranju socialnih družabnih iger in spoznavali navade Fincev, Makedoncev in Poljakov.
Ne zamudite zanimive priložnosti za druženje in zabavo.

Vesela sreda: Barvanje velikonočnih jajčk, ustvarjalna delavnica

sreda, 27. marca 2013, ob 16. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (zraven A-banke)

V okviru VESELIH SRED vas tokrat vabimo na tematsko ustvarjalno delavnico, kjer bomo z zanimivo vodno tehniko barvali »plastična jajčka«. Za vas smo pripravili ves ustrezen material, potrebujete le še dobro voljo in mladostniško ustvarjalnost. Za »rezervo« pa bomo pripravili še podlage za ustvarjanje različnih vzorčkov.

Po končani delavnici boste lahko svoje izdelke odnesli domov.

Obeleženje svetovnega dneva strpnosti in boja proti rasni diskriminaciji

torek, 26. marec, od 10.30 ure do 11.40 ure, INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 27. marec, od 10.30 ure do 11.40 ure, INFO točka na Gimnaziji Jesenice

21. marec zaznamuje obletnico pokola v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki leta 1960, ko so med mirnimi demonstraciji proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi, več kot 300 pa ranili. Šest let kasneje so Združeni narodi ta dan razglasili za dan boja proti rasizmu.

Ta dan pa je namenjen tudi v opomin proti vsakdanji diskriminaciji. O diskriminaciji govorimo, kadar je nek posameznik ali skupina oseb neenako obravnavana, bodisi zaradi rase, narodnosti, vere, spola, jezika, starosti, spolne usmerjenosti, izobrazbe ali katerih drugih osebnih okoliščin.

Na tokratni INFO točki bomo skupaj z dijaki spregovorili o različnih diskriminacijah v današnjega časa, preko anketnih vprašanj pa bodo lahko preverili svojo strpnost do drugačnih. Simbolična nagrada za izkazano strpnost bo »MCJ smejko«!

Potopisno predavanje Anžeta Bertonclja: GRUZIJA, ARMENIJA, AZERBAJDŽAN - od pravljičnih gorovij do izsušenih naftnih polj

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

petek, 22. marec 2013, ob 19.30,
Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

45 dni, tri države. Sam s svojimi mislimi in nahrbtnikom na ramenih se je podal na pustolovščino, na kateri je odkrival kotičke, kjer še vedno živijo dobrosrčni ljudje, ki so ga odprtih rok sprejeli v svoje skromne a tople domove, kjer se je utapljal v gurmanskih užitkih in vodki. Po krajih, kjer so tujci bolj izjema kot pravilo, je domačinom pojasnjeval, zakaj pri svojih letih še ni oženjen, bil povabljen na ogromno svatbo v Azerbajdžanu, medtem pa ugotovil, da je njegova ruščina, ki se jo je učil sproti, vedno boljša.
Fasciniran nad pokrajino se je umaknil v zavetje gora in osvojil svoj najvišji vrh do sedaj, 3893m visoko goro Aragats (Armenija), kjer je tudi »preštopal« celotno državo, vse do Nagorno - Karabakha, ozemlja, za katerega se še vedno bijejo bitke med Armenijo in Azerbajdžanom.
Med vsemi norimi dogodivščinami se mu je v spomin vtisnilo precej stvari in občutkov, ki jih bo delil z Vami na svojem potopisnem večeru.

Vljudno vabljeni, vstop prost!

KVIZ »Zgodovina mesta Jesenice: 60 LET KOŠARKE NA JESENICAH«

organizatorji: Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Zavod za šport Jesenice in Mladinski center Jesenice

ponedeljek, 18. marec 2013, ob 17. uri, dvorana Kina Železar

Če je lansko tematiko spoznavanja zgodovine mesta Jesenic opravičevala 100 letnica igranja nogometa, je letos več kot dovolj razlogov za spoznavanje zgodovine košarke na Jesenicah: prvič zaradi obletnice, 60-ih let igranja košarke na Jesenicah, in seveda drugič zaradi kvalifikacij za EuroBasket 2013, ki bodo v mesecu septembru potekale tudi v našem mestu!

Tako nas bodo na finalnem - občinskem tekmovanju že v mesecu marcu »košarkarsko« ogrele najboljše ekipe vseh jeseniških osnovnih in srednjih šol. Vabljeni, da njihovo učenje skupaj nagradimo s čim večjim obiskom in hkrati tudi mi potreniramo »fer spodbujanje s tribun«! Vstopnine ni.

Klepet staršev z Zinko Ručigaj na temo vzgoje »KAKO PRIVZGOJIMO OTROKOM SAMOSTOJNOST«

ponedeljek, 18. marec 2013 ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Samostojnost pomeni, da človek sam naredi tisto, kar je sposoben narediti. Zakaj je pomembno, da se samostojnosti navajamo že v otroštvu? Kakšno vlogo imamo pri tem starši in kako lahko ravnamo? več »

Pogovorite se z Zinko Ručigaj, ki ima pri delu z otroci dolgoletne izkušnje in vam lahko ponudi marsikateri praktičen, enostaven a učinkovit nasvet.

Vljudno vabljeni!

IZKORISTI PRILOŽNOSTI V EVROPI

organizator: Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Kranj

torek, 19. marec 2013, ob 9. uri,
Karierno središče - učilnica 1. nadstropje, Šuceva 23, Kranj

Mladi do 30 let - iskalci zaposlitve, ki imate dokončano najmanj srednjo poklicno šolo ali pa ste študent absolvent, vabljeni da se »iz prve roke« seznanite o možnostih, ki vam jih s svojimi mrežami in programi omogoča EU… več »

Lounge club

petek, 15. marec 2013, od 18. ure dalje, Mladinski center Jesenice

Vemo kako pomembni so možgani za naše delovanje, zato smo v Lounge club-u pripravili nekaj zanimivih miselnih iger za »trening« možganov. Da pa se nam možgani ne bodo scvrli, jih bomo sprostili in pomirili z zvoki reggae glasbe.

6. pomladni tek - Jesenice 2013

sobota, 16. marec 2013, Jesenice, trg na Stari Savi

Zavod za šport Jesenice vabi na 6. pomladni tek - Jesenice 2013.
Start otroških tekov ob 10:30 uri, start teka na 10 km ob 11:00 uri.

Startnina: 6 € / udeleženca. Vsi tekači na 10 km prejmejo bon za prehrano, pijačo in majico. Startnino se poravna na dan tekmovanja od 10:00 do 10:50 ure. Startnine za otroke ni. Zelo zaželene so predprijave, niso pa nujne. S predprijavo nam pomagate pri naročanju okvirnih količin majic in hrane, katere prejmejo vsi tekači. Predprijavljeni tekači si tudi zagotovijo majico, medtem ko jih na dan prireditve lahko zmanjka. Prijavite se po elektronski pošti: zsj.programi@siol.net, ali po telefonu 051 685 240. Ob prijavi navedite ime in priimek, leto rojstva.
več »

LOUNGE CLUB

petek, 8. marec, od 18. ure dalje

Za prijetno vzdušje in glasbo bodo na 8. marec - dan žena poskrbeli ženski vokali, kot so Aretha Franklin, Janis Joplin, Nina Simone… Pridruži se nam in preživimo še en zanimiv večer skupaj.

PS: vse pripadnice nežnejšega spola čaka presenečenje

OB MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK, ulična akcija

v sodelovanju s Srednjo šolo Jesenice
petek, 8. marec, med 12.30 in 14.30 uro, ulice Jesenic

8. marec je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Prvič so ga ženske praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marca. Od leta 1917 dalje pa praznujemo mednarodni dan žensk na 8. marec.

Mednarodni dan žensk je čas za premislek o doseženem napredku, o dejanjih poguma in odločnosti, ki so jo odigrale ženske v zgodovini.

Vsem ženskam ob tej priložnosti čestitamo, v petek pa vas bomo z mladimi s Srednje šole Jesenice »presenetili« z drobno pozornostjo na Jeseniških ulicah!

Javni razpis za sofinanciranje mladinskih projektov v letu 2013

11. februar 2013 - 11. marec 2013

Zavod za šport Jesenice - OE Mladinski center Jesenice objavlja Javni razpis za sofinanciranje mladinskih projektov v občini Jesenice v letu 2013. Na razpis se lahko prijavite v okviru mladinskih organizacij, mladinskih sekcij v okviru društev, neformalnih skupin mladih in drugih neprofitnih organizacij.

Projekti naj s svojimi vsebinami na inovativen način dopolnijo obstoječo ponudbo mladim v jeseniški občini, bodisi na področju pridobivanj neformalnih znanj, priložnosti za aktivno državljanstvo, možnosti za kulturno izražanje in medkulturni dialog, spodbud za zdrav način življenja ipd.

Skupna vrednost razpisa je 8.000 EUR. Rok za oddajo vlog je 11. marec 2013. razpisna dokumentacija »

Hkrati vas vabimo na INFORMATIVNI DAN, na katerem bomo podrobneje predstavili letošnjo razpisno dokumentacijo in razjasnili morebitna vprašanja v zvezi z izpolnjevanjem razpisnega obrazca. Informativni dan bo v ponedeljek, 25. februarja, ob 17. uri v Mladinskem centru Jesenice na Kejžarjevi 22.

dodatne informacije: 04 5884 680 (Lili Tkalec), e-mail dmcj@siol.net

Teden socialnega podjetništva

Od 11.3. do 15.3.2013 bo na Mladinskem cehu potekal Teden socialnega podjetništva. Poleg zanimivih spletnih vsebin v tem tednu, pa tudi kasneje, na Mladinskem cehu pripravljajo različne dogodke, na katerih boste lahko spoznavali socialno podjetništvo in družbene inovacije! Vse delavnice razen Joomle so brezplačne za mlade do 30 leta. Za ostale pa prispevek znaša 20€ na delavnico.

Več si lahko preberete na: http://www.socialni-inovatorji.si/blog/vsebina/125