Foto arhiv

Arhiv najav - oktober 2013

Tega dne si tudi ti lahko gasilec!

tematski dogodek v okviru meseca požarne varnosti
sreda, 23. oktober 2013, ob 16. uri, Mladinska točka Center II – Titova 41, Jesenice.

V sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Jesenice in Prostovoljnim gasilskim društvom Jesenice za vse mlade in ostalo javnost pripravljamo predstavitev osnovne gasilske opreme. Ker je osrednja tema letošnjega meseca požarne varnosti ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI, bodo predstavljena sredstva in naprave za začetno gašenje požarov, kot so gasilniki, »brentače« in podobno.

Poleg tega bodo mladi gasilci PGD Jesenice z mentorjem pokazali različne spretnostne naloge, v katerih se boste lahko preizkusili ali z njimi pomerili tudi vi.

Gasilci vam bodo na koncu posredovali tudi informacije o možnosti vpisa novih mladih gasilcev v prostovoljna gasilska društva v občini. Vabljeni!

Snemanje lastnih skladb v domačem studiu - snemalna delavnica

petek 18. oktober 2013, ob 17h, dvorana Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22, trajanje 3 dni
- petek, 18. oktober - od 17h do 22h - osnove snemanja
- sobota, 19. oktober - od 11h do 19h - snemanje avtorske pesmi
- nedelja, 20. oktober - od 10h do 14h - obdelava zvoka in mastering

Vabimo vas na snemalno delavnico, kjer se boste s pomočjo tehnične opreme in voditelja naučili, kako s prenosno opremo narediti najkvalitetnejše lasten posnetek. Posameznik ali glasbena skupina bo imela možnost posneti svojo avtorsko skladbo naučili pa se boste še:

  • Kako se lotiti snemanja avtorske pesmi?
  • Katere mikrofone nujno potrebujem in kako postaviti mikrofone?
  • Katera je ostala nujno potrebna oprema?
  • Kako posneti posamezne instrumente v bendu?

Na snemalnico pridite s svojim glasbilom! Pozor! Za delavnico smo prostorsko omejeni, zato bomo sprejeli le prvih 10 kandidatov. Prijavite se lahko najkasneje do 11. oktobra 2013 do 14.00 ure na e-mail mcj-info@siol.net. Cena udeležbe je 10€. Več informacij tudi na tel.: 04 5884 681 ali osebno v Mladinskem centru Jesenice. Vodja snemalnice, Staš Hrenič, Snemalnica.si.

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj: Kako se izognemo kritiziranju in kaznovanju

ponedeljek, 21. oktober 2013, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Spoštovani starši!

Večina nas je bila v svojem otroštvu vzgojena s kritiziranjem in pogosto tudi s kaznovanjem. Ta način vzgoje lahko (tudi nehote) prenašamo na svoje otroke. Ali je mogoče vzgajati brez kritike in kazni? Zaradi kritike in kazni se naš odnos z otroki le poslabša. Otrok tako dobi informacijo, kaj ne dela dobro. Pomembno je, da ga naučimo, kako lahko dela dobro. Kako ga naučimo, pa boste lahko spregovorili z Zinko Ručigaj na drugem klepetu v tem šolskem letu. Vabljeni!

Mednarodni dnevi v MCJ - Druženje in spoznavanje z mladimi iz Evrope

Mladinski center Jesenice v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 17. oktober, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Mednarodni dnevi s skupino mladih s Finske, Irske in Srbije se ta četrtek iztekajo. Še zadnjič z njimi preživite prijeten večer. Z veseljem vam bodo predstavili svoj pogled na izkušnje, ki jih nudi opravljanje Evropske prostovoljne službe. Seveda kot običajno ne bo manjkalo druženja na klubu in smeha!

Se vidimo!

Dobrodelni gospel koncert

organizatorji: Center za socialno delo Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, SAZAS
sobota, 19. oktober 2013, ob 19. uri, Kino dvorana na Jesenicah

Pridružite se in s svojo prisotnostjo podprite dobrodelnost! Na dobrodelnem koncertu za otroke z manj priložnostmi bo nastopil 40 članski gospel zbor Bee Geesus iz Ljubljane.

V zadnjemu času se vse večkrat srečujemo z družinskimi zgodbami, ki kažejo, da je marsikateri otrok prikrajšan za dejavnosti s katerimi bi razvil svoje potenciale. Naša želja je tem otrokom dati še kakšno priložnost več.

Projekt so s pokroviteljstvom podprle: Občina Jesenice, Občina Kranjska Gora in Občina Žirovnica.

Odmev 2013

sobota, 12. oktober 2013, ob 19. uri
Hala na Stari Savi, Jesenice

Na letošnjem ODMEVU bodo nastopile mladinske skupine The Bagatelles, Scottish Widows Arthem, Supersunset in Witchass.

Kot glavna skupina pa na Jesenice prvič prihaja znamenita Dubioza Kolektiv iz BiH.

Šolajočim se mladim so dostopne brezplačne vstopnice, v kolikor na Klub jeseniških študentov prinesejo potrdilo o vpisu za šolsko leto 2013/2014. Za vse ostale so karte na voljo po ceni 5€. Kupijo jih lahko v času uradnih ur na Klubu jeseniških študentov, ali na dan dogodka na prizorišču samem.

Aktualno o koncertu », več informacij o projektu »

Mednarodni dnevi v MCJ - Druženje in spoznavanje z mladimi iz Evrope

Mladinski center Jesenice v sodelovanju z Zavodom Manipura
še 2 četrtka: 10. in 17. oktober, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Skupina šestih mladih EVS prostovoljcev, ki prihajajo s Finske, Irske in Srbije, so v torek, 1. oktobra, že obiskali INFO TOČKO našega centra na Gimnaziji Jesenice (glej fotko), v četrtek pa smo jih gostili v MCJ.

Ne zamudi tokratnega četrtkovega druženja, ko bomo ponovno odigrali nekaj partij namiznih klubskih iger, se nasmejali ob socialnih družabnih igrah, hkrati pa imaš priložnost izvedeti kaj več o mladih in o razmerah v državah, iz katerih prihajajo naši gostje!

TA PRAV' ŽIV ŽAV - prireditev za otroke in starše ob Tednu otroka

so-organizacija ZŠJ - Mladinski center Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice
četrtek, 10. oktober, od 17. ure dalje, dvorana Kolpern, Jesenice

Dragi otroci in starši!

Vabimo vas, da četrtkovo popoldne preživite skupaj, razigrano v smehu in zabavi, in v družbi z nami! Lahko boste zaplesali in zapeli z našimi mladimi animatorji in se nasmejali vragolijam Klovna Jaka. Svoje spretnosti boste preizkusili na športnem poligonu za ŽIV ŽAVČKE ter počeli marsikaj zabavnega v različnih ŽIV ŽAV kotičkih.

V okviru programa IGRA IN DEDIŠČINA V EN KOŠ (1. nadstropje) pa boste spoznali zgodovino košarke na Jesenicah, se pomerili v kvizu, ustvarili kolaž letošnje maskote Eurobasketa 2013 - Lipkota in si izdelali svoj košarkarski dres - majico!

Baje nas obiščejo tudi prijazni medo, veliki zajec in Lipko! SE VIDIMO! Vstopnine ni!

Hip hop za osnovnošolce

prvo srečanje: v četrtek, 3. oktobra, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vsaka spretnost, ki jo osvojiš, ti kaj kmalu pride prav! To velja tudi za HIP HOP. Pridruži se skupini in ob sodobni glasbi na zabaven način izpopolni svojo gibčnost, koordinacijo, hitrost in ravnotežje!

Delavnice obsegajo 8 vaj po 60 minut, vodila pa jih bo Tina Jakopič. Cena 25 € se poravna ob prvem obisku. S seboj je potrebno imeti ustrezne copate in osvežilno pijačo.

Prijave do 27. septembra na telefon 041 514 925 ali tinajakopic@gmail.com!

Prvi plesni koraki - plesne delavnice za predšolske otroke

Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22
nadaljevalna stopnja: ponedeljek, 30. september, ob 17. uri
začetna stopnja: četrtek, 3. oktober 2013, ob 17. uri

Dragi starši, vabimo vas, da se tudi vaš otrok pridruži našim plesnim delavnicam, ki jih že vrsto let uspešno vodi Tina Jakopič.

Tina zna vzpostaviti prijetno in vzpodbudno vzdušje, v katerem se otroci sprostijo in se skozi plesne igrice učijo plesno-ritmičnih korakov. Skozi igro in ples pridobijo na koordinaciji, gibčnosti, hitrosti, ravnotežju ter čutnem zaznavanju, hkrati se družijo, spoznavajo in zabavajo! Ob koncu delavnic otroci zaplešejo tudi za vas!

Plesne delavnice obsegajo 8 vaj po 45 minut, cena pa je 21€ (poravna se na prvem obisku). Otroci naj imajo s seboj copatke in stekleničko z vodo.

Informacije in prijave do 27. septembra na telefon 041 514 925 (Tina) oz. na mail tinajakopic@gmail.com!

Kvačkarija - tečaj kvačkanja

petek, 4. oktober 2013, ob 17. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Na pobudo mladih smo se odločili, da skupaj v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov organiziramo tečaj kvačkanja. Srečevali se bomo vsak petek ob petih popoldan, vsega skupaj bo 8 srečanj po dve uri, začnemo 4. oktobra 2013. Kvačkanja nas bo učila Bernarda Finžgar! Poskrbeli bomo tudi za potreben material. Tečaj je brezplačen.

Vse, kar morate storiti vi, je, da se čim prej prijavite, kajti število mest je omejeno! Prijavite se pri Maruši Rezar (040 260 098).

Potuj, pomagaj, spoznavaj!

Mladinski center Jesenice in Klub jeseniških študentov v sodelovanju z Zavodom Voluntariat
petek, 4. oktober, ob 17. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Marsikdo si želi vsaj za krajši čas »skočiti« po svetu, spoznati tamkajšnje življenje, ljudi in njihove navade… Tak potep pa lahko obogatiš tako, da skozi dogodivščine nabereš še izkušnje kot mednarodni prostovoljec!

Predstavniki Zavoda Voluntariat bodo predstavili priložnosti mednarodnega prostovoljnega dela, različne mednarodne tabore, pomen pridobljenih mednarodnih izkušenj ter referenc za vsakega posameznika in družbo…

Brezplačna informativna delavnica bo trajala 4 šolske ure, v katerih pa ne bo manjkalo niti smeha, česa sladkega in dobre kave! Poleg uporabnih informacij na koncu prejmeš tudi certifikat. Razširi svoj svet in bodi z nami v petek!

Mednarodni dnevi v MCJ - druženje in spoznavanje z mladimi iz Evrope

Mladinski center Jesenice v sodelovanju z Zavodom Manipura
trije četrtki: 3., 10. in 17. oktober, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Zadnja letošnja skupina mladih EVS prostovoljcev, ki tokrat prihajajo s Finske, Irske in Srbije, te dni že spoznava Gorenjsko in tudi pri nas so se že oglasili.

Mednarodno izkušnjo, pa čeprav kar v MCJ, lahko doživiš tudi ti! Pridruži se nam na treh prijetnih četrtkovih večerih! Skupaj se bomo nasmejali ob socialnih družabnih in spoznavnih igrah ter odigrali nekaj partij namiznih klubskih iger. Mladi gostje bodo večere popestrili s predstavitvami svojih držav. Ugotavljali bomo podobnosti in razlike v navadah mladih, tradiciji, pričakovanjih, priložnostih …

Skratka, vabljeni v družbo mladih EVS prostovoljcev!

Splošno usposabljanje za mentorje: ABC prostovoljstva

8. oktober 2013, Ljubljana, med 9. in 16. uro, prostori Slovenske filantropije
Prostovoljsko delo poleg dobre volje prostovoljcev za svoj nemoten potek potrebuje veliko veščin in znanj s področja vodenja prostovoljcev in procesa organiziranja prostovoljstva. V ta namen na Slovenski filantropiji organiziramo usposabljanja za mentorje in organizatorje, kjer organizacijam nudimo podporo pri vzpostavljanju in vodenju prostovoljstva.

Več informacij: http://www.prostovoljstvo.org/usposabljanja/splosno-usposabljanje-za-mentorje

Kampanja »Jamstvo za mlade« - natečaj

Kampanjo izvaja Mladinski svet Slovenije v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije, Sindikatom Mladi plus in Mrežo MaMa, krog podpornikov pa se veča in veča… Pridružil se mu je tudi naš mladinski center!

Kampanja je dobila ime po mehanizmu, ki ga je 28. februarja 2013 sprejel Svet EU za zaposlovanje. Dogovor pod imenom Jamstvo za mlade namreč predvideva, da ustrezne institucije zagotovijo mladim (do 25 let), da v roku štirih mesecev po nastopu brezposelnosti pridobijo zaposlitev, nadaljevanje izobraževanja ali usposabljanje.

Več o kampanji in kako se ji lahko pridružite, najdete na spletni strani Jamstvo za mlade ali na Facebooku

Ena od možnosti sodelovanja je NATEČAJ, kjer posredujete prispevke, ki pojasnjujejo, da je oz. zakaj je pomembno, da se mladi (po zaključenem šolanju) zaposlijo in osamosvojijo ter kakšne težave imajo na tej poti, in sicer v obliki:

  • Fotografije, risbe, slike, stripa ali drugega likovnega oz. grafičnega izdelka.
  • Kratkega video posnetka.
  • Kratkega besedila v kakršnikoli obliki; lahko je samo kratka misel, moto, kratek sestavek, dialog, verzi ipd.

Rok za oddajo izdelkov: 25. september 2013. Glavna nagrada: Ipad. Nagrade prejme še vsaj 15 sodelujočih.
Več o natečaju »

Dva sprejeta EVS projekta iščeta prostovoljce!

Septembra se začenja tudi 8-mesečni EVS projekt v švicarskem Bernu! Delo bo potekalo v lokalni SCI pisarni, več podrobnosti pa najdete v opisu projekta!

Oktobra se v Krakovu na Poljskem začenja 9-mesečni projekt “Children and Youth Multicultural Education”. Več o projektu in prijavi si preberite v priponki!

Oba projekta projekta sta že sprejeta in predstavljata zares neverjetno hitro in enostavno priložnost za sodelovanje v programu Mladi v Akciji!