Foto arhiv

Arhiv najav - april 2014

Počitniški program

Kako preživeti prvomajske počitnice? Aktivno !!

Ročne delavnice: Servietna tehnika

nedelja, 27. aprila, ob 10. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Zadnji aprilski vikend pomeni tudi zaključek drugega niza delavnic. Tokrat se bomo spoznali s servietno tehniko pod mentorstvom Tee Noč. 

Delavnica je tudi tokrat brezplačna, prijave pa obvezne ne spodnjem na kontaktih: tel. št. 040 652 482 ali mail: nucic.maja@gmail.com! Število prostih mest je omejeno.

Ob svetovnem dnevu Zemlje

»Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, če ne bomo spremenili svojih navad.« (Louse Hay)

Zato spremenimo svoje slabe navade! Tudi osveščenost posameznika šteje! Zato tudi vsi mi: znižujmo, ugašajmo, ločujmo, reciklirajmo… Naj bo 22. april, dan Zemlje, prav vsak dan.

Množici akcij po vsem svetu se pridružuje tudi naš center in sicer:

  • v torek, 22. aprila: ureditev parkirišča Mladinskega centra, na pomoč bo priskočila skupina dijakov Srednje šole Jesenice,
  • v torek 22. aprila / v sredo, 23. aprila, med 10. in 12. uro, INFO točki na Srednji šoli Jesenice /Gimnaziji Jesenice: debata z dijaki na temo »Kam gremo?« o onesnaževanju Zemlje in posledicah ter vlogi posameznika,
  • v sredo, 23. aprila, ogled slovenskega dokumentarnega filma o odpadkih »PLASTIK FANTASTIK« avtorja Uroša Robiča v MCJ - za dijake 1AV Srednje šole Jesenice

Turnir v namiznem nogometu - pari, +15, 12 do 15

sreda, 23. april, MCJ Klub, Kejžarjeva 22
- ob 13.30 uri, do 15.45 ure - za kategorijo nad 15 let
- ob 16. uri, do 18. ure - za kategorijo od 12 do 15 let

Vse zainteresirane mlade vabimo, da se nam v sredo pridružite na turnirju v namiznem nogometu. Igrali bomo v parih na dve dobljeni zmagi. Najboljši prejmejo sladke in osvežilne nagrade.

POZOR! Sodnik turnirja bo Simon Zorman, državni prvak v namiznem nogometu, katerega boste lahko po turnirju izzvali na »dvoboj«!

Prijave zbiramo vsak delavnik v času uradnih ur na MCJ klubu in MCJ Mini klubu, oziroma na dan turnirja, 15 minut pred začetkom posameznih kategorij.

Pridi, igraj, zmagaj!

Socialno podjetniška posvetovalnica na Jesenicah

sreda, 23. april 2014, ob 10. uri, dvorana Kolpern, Jesenice

Občina Jesenica, Skupnost občin Slovenije, Forum socialnega podjetništva, Prizma in Zavod za zaposlovanje - OE Kranj vabijo na predstavitev SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA. Beseda bo tekla o zakonskih podlagah in priložnostih za razvoj socialnega podjetništva, predstavili pa bodo tudi primere dobre prakse v Sloveniji.
več informacij »

Vljudno vabljeni!

tematski sklop: Prehrana in gibanje - z roko v roki

četrtek, 24. april, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Ob naslovu ste verjetno pomislili: »Pa ne spet nekaj na to temo!« Brez skrbi, drugačno bo, saj ni namenjeno trženju kakršnekoli prehrane oz prehranskih dopolnil!

Na predavanju boste pridobili ali dopolnili vedenja glede sestave hrane in možnostih kombiniranja le te, spregovorili bomo tudi o tem, kako se znajti med veliko ponudbo izdelkov in izbrati zase najprimernejše.

V tematskem sklopu bomo po dogovoru izvedli tudi testiranje vzdržljivosti na terenu in merjenje sestave telesa.

Tematski sklop bo vodila sodelavka MCJ, Eva Pušnik, prof. športne vzgoje.

Udeležba je brezplačna. Vljudno vabljeni!

Spoznajmo duhovni svet /3

sobota, 19. april 2014, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22
v sodelovanju z Društvom Prvi korak

Pridružite se nam na tretjem spoznavanju meditacijskih pristopov in njihovega pomena za  razvoj družbe in posameznika in spoznajte ter sodelujte pri izvajanju zvočnih vibracijskih tehnik, ki vzpostavljajo notranji mir.

Vsi zainteresirani pa se lahko udeležite še zadnjega brezplačnega aprilskega druženja za vse generacije, ki bo v petek, 25. aprila. Več si lahko preberete www.prvikorak.si ali FB profilu: Društvo Prvi Korak

Otvoritev razstave likovnih del udeležencev slikarske šole Brina Torkar

petek, 18. april 2014, ob 18h, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Slikarska šola pod vodstvom akademske slikarke Brine Torkar, ki je več let uspešno potekala v našem centru, se je v marcu preselila pod okrilje Kulturne zadruga Štala, v prostore na Titovo 68. Kljub temu sodelujemo naprej in vas skupaj vabimo na otvoritev razstave slikarskih in risarskih del udeležencev sezone 2013/2014.

Umetnost slikanja bomo na otvoritvi ponovno povezali z glasbo.

Vljudno vabimo tudi vse morebitne sponzorje – donatorje, ki bi lahko podprli nadaljnje delo in razvoj mladih slikarskih talentov!

Nemški večer

petek 18. aprila, od 17. do 18.30 ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Bližajo se dopusti in ker bomo želeli svoje pridobljeno znanje nemščine pokazati v družbi nemško govorečih, bomo ta večer govorili samo nemško. Nekaj nemškega bo tudi za vaše brbončice :)

Vabljeni vsi, ki želite v sproščenem vzdušju osvežiti znanje nemščine in se pri tem zabavati!

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj: »O joku in trmi«

ponedeljek, 14. aprila 2014, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Jok in trma staršem pogosto povzročata velike težave. Veliko staršev se sprašuje kako naj se odzovejo. Morda veste, da je pomembno, da pri otroku prepoznamo jok. Pomembno je ali je to čustven jok ali jok, ki je posledica trme. V dobro otrok in nas staršev je pomembno, da se ob vsakem od njih odzovemo primerno.

Veselim se našega srečanja, Zinka Ručigaj

TA PRAV' ŽIV ŽAV, prireditev za otroke in starše

torek, 15. april, od 17. ure dalje, Trg na Stari Savi, Jesenice
(v primeru slabega vremena v dvorani Kolpern)
ZŠJ – Mladinski center Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice in Srednja šola Jesenice

Dragi otroci in starši!

V aprilu obeležujemo svetovni dan zdravja in tudi svetovni dan brez avtomobila. Prav zato bomo tokratni Živ žav preživeli na prostem in z veliko gibanja.

S prevoznimi sredstvi na »človeški« pogon, s poganjalčki, skiroji in kolesi, se boste otroci lahko preizkusili na poligonu različnih spretnostnih nalog, ki jih bo pripravil Aljoša Žnidar. Prevozna sredstva bodo tudi tema tokratne ustvarjalne delavnice. Ne glede na starost pa se boste lahko »razmigali« na različnih gibalnih poligonih in postajah ter ugotavljali, koliko ste (še) spretni.

Predstavili bomo tudi zanimive podatke o pomenu razvoja gibalnih spretnosti v otroštvu. Vabljeni!

Ročne delavnice: Slikanje na majice

nedelja, 13. aprila, ob 9. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Za nami so že tri nedeljska druženja, polna ustvarjanja - nekaj utrinkov najdeš tudi na Facebooku! To nedeljo te vabimo, da se nam pridružiš na delavnici slikanja na majice pod mentorstvom Eme Zupan. Majico prineseš s seboj. :)

Delavnice so brezplačne, prijave pa obvezne na kontaktih: tel. št. 040 652 482 ali mail: nucic.maja@gmail.com! Število prostih mest je omejeno, zato pohiti.

Okrogla miza: Inovativnost in podjetništvo

sobota, 12. april 2014, ob 17. uri, dvorana Kolpern, Jesenice

organizatorji: GZS Zbornica osrednjeslovenske regije, RAGOR - Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, Skupina EJGA in Mladinski svet Jesenice

Okrogla miza o inovativnosti in podjetništvu je namenjena vsem, ki imate zamisli, rešitve, invencije ali zgolj ideje, in bi le te s pomočjo razpisa radi predstavili tudi širši poslovni javnosti, uspešnim podjetnikom ter potencialnim investitorjem. Vabljeni vsi, ne glede na status (dijaki, študentje, iskalci zaposlitve, zaposleni).

Govorniki na dogodku bodo:
- g. Stevo Ščavničar (RAGOR),
- g. dr. Ahmed Pašić (Iniciativa EJGA),
- ga. Marta Turk (GZS ZOR),
- predstavnik podjetja, ki mu je uspelo s pomočjo lanskoletnega razpisa INATRI.

Sledila bo splošna razprava na temo inovativnih idej v podjetništvu ter priložnostih v domačem okolju. Predstavili bomo tudi razpis INATRI, ki mladim nudi možnost predstavitve in promocije ideje gospodarstvu, podjetnikom ter inovatorjem.

Prijave na dogodek sprejemamo na e-naslov:mojca.pavlic@gzs.si

Zbiramo odpadni papir!

KJŠ

do 12. aprila 2014, vsak petek in soboto med 17.00 in 19.00

Ves papir, ki ga boste pridno zbrali, lahko pripeljete v prostore KJŠ in MCJ (Ulica Viktorja Kejžarja 22) v času uradnih ur (vsak petek in soboto med 17.00 in 19.00).
Akcija zbiranja papirja traja do 12.4.2014. Denar od zbranega papirja bo šel v dobrodelne namene (za ZDPM Jesenice).

V kolikor papirja ne morete pripeljati, nas lahko kontaktirate preko e-maila: noc.tea@gmail.com in se dogovorite za odvoz papirja. Sedaj pa hitro vsi v akcijo, da zberemo ogromen kup papirja!

Hvala vsem, ki boste sodelovali.

Spoznajmo duhovni svet /2

sobota, 12. april 2014, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22
v sodelovanju z Društvom Prvi korak

Tudi to soboto bomo spoznavali meditacijske pristope in njihov pomen za  razvoj družbe in posameznika ter nadaljevali s praktično izvedbo zvočnih vibracijskih tehnik, ki vzpostavljajo notranji mir.

Vsi zainteresirani se lahko udeležite še preostalih dve aprilskih druženj za vse generacije, in sicer v soboto 19. aprila in v petek, 25. aprila. Delavnice so brezplačne! Več si lahko preberete www.prvikorak.si ali FB profilu: Društvo Prvi Korak

Služba v Avstriji!?!

petek 11. aprila, od 17. do 18.30 ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Iščete zaposlitev v nemško govorečem okolju in bi potrebovali malce pomoči pri pisanju prošnje? Se želite dobro pripraviti na razgovor, v nemškem jeziku, seveda?
Potem se pridružite skupini mladih, ki se ob petkih družimo in nadgrajujemo znanje nemškega jezika. Tudi tokrat bomo spoznavali ključne izraze pri pisanju prošenj, vsak pa se bo lahko preizkusil tudi v simuliranem zaposlitvenem intervju.

Pa brez strahu! Druženje bo potekalo v prijetnem, sproščenem vzdušju!

Delavnica je brezplačna. Se vidimo!

Dan za zdravje

torek, 8. april 2014, Info točka Srednja šola Jesenice
sreda, 9. april 2014, Info točka Gimnazija Jesenice

Teden, v katerem obeležujemo Svetovni dan zdravja, bomo posvetili zdravemu načinu življenja. Obiščite nas na info točkah, kjer boste dobili zanimive informacije glede zdrave in škodljive prehrane, kakšne so posledice sedečega načina življenja, lahko pa boste tudi izračunali indeks telesne mase.

Na Info točkah boste dobili tudi brezplačne kupone za zdrave napitke, ki jih bomo za vas "miksali" v Mladinskem centru Jesenice, v četrtek 10. aprila v času malice med 10 in 12 uro, ter po končanem pouku med 14 in 16 uro. Se vidimo!

novo v aprilu: Spoznajmo duhovni svet

sobota, 5. april 2014, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22
v sodelovanju z Društvom Prvi korak

Na našem prvem aprilskem druženju, ki bo namenjeno mladim do 30 let, se bomo najprej pogovarjali o duhovnosti, potem pa bomo spoznavali svet uma. Osredotočili se bomo na »trening uma«, kar je popolnoma enako kot »trening telesa«, če želimo doseči, da naš UM postane »naše orodje«. S takšnim treningom lahko občutno izboljšamo kvaliteto našega bivanja, delovanja, učenja in zdravja.

Vsi zainteresirani se lahko udeležite še preostalih treh aprilskih druženj za vse generacije (soboti 12. in 19. aprila ter petek, 25. aprila), ki bodo prav tako brezplačna! Predstavili bomo meditacijske pristope in njihov pomen za  razvoj družbe in posameznika in nadaljevali s praktično izvedbo zvočnih vibracijskih tehnik, ki vzpostavljajo notranji mir.

Več si lahko preberete www.prvikorak.si ali FB profilu: Društvo Prvi Korak

Ročne delavnice: Filcanje mila in Slikanje na majice

Ročne delavnice na pobudo mladih in v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov, marec 2014

2 x v nedeljo, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Tudi v aprilu nadaljujemo z ročnimi delavnicami. V nedeljo, 6. aprila 2014, z začetkom ob 10. uri, sledi filcanje mila pod vodstvom Mojce Rozman. S seboj obvezno prinesi trdo milo in plastično posodo, v kateri se lahko pere volna!

V nedeljo, 13. aprila 2014, ob 9. uri, pa bomo pod mentorstvom Eme Zupan slikali na majice. S seboj torej prineseš majico.

Delavnice so brezplačne, prijave pa obvezne za vsako delavnico posebej na kontaktih: tel. št. 040 652 482 ali mail: nucic.maja@gmail.com! Število prostih mest je omejeno, zato pohiti.

Nekaj utrinkov z dosedanjih ročnih delavnic najdeš na Facebooku

Služba v Avstriji!?!

petek 4. aprila, od 17. do 18.30 ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Iščete zaposlitev v nemško govorečem okolju in bi potrebovali malce pomoči pri pisanju prošnje? Se želite dobro pripraviti na razgovor, v nemškem jeziku, seveda?

Potem se pridružite skupini mladih, ki se ob petkih družimo in nadgrajujemo znanje nemškega jezika. Tokrat bomo torej spoznavali ključne izraze pri pisanju prošenj, vsak pa se bo lahko preizkusil tudi v simuliranem zaposlitvenem intervju.
Pa brez strahu! Vse bo tudi tokrat potekalo v prijetnem, sproščenem vzdušju!

Delavnica je brezplačna. Se vidimo!

Uporaba iger za otroke in mlade - igra kot metoda dela

sobota, 5. april, ob 9. uri, 8 pedagoških ur, prijave do srede, 2. aprila!

Z igro lahko zadovoljujemo naše potrebe po znanju, ustvarjalnosti in sodelovanju, hkrati pa se učimo in nadgrajujemo naše sposobnosti in znanja, razvijamo tekmovalnost in vztrajnost.… V končni fazi se soočamo z našimi čustvi, ki prihajajo na plan skozi doživljanje igre. Tekom usposabljanja udeleženci spoznajo teoretično ozadje uporabe iger in drugih dinamičnih metod, ter praktično preizkusijo veliko število iger, ki jim bodo v prihodnje prišle prav pri delu z različnimi skupinami.

Spoznajo različne igre, namen iger in kako lahko kar najbolje uporabimo igro za učinkovitejše učenje in usposabljanje. Namenjen je mladim, ki želite svoja druženja narediti bolj zabavna, animatorjem, mladinskim voditeljem… Okvirna vsebina: zgodovina in razvoj iger, klasifikacija iger, skupina in njeno 'valovanje', animacija v različnih skupinah, 'jaz kot voditelj', drobne modrosti vodenja.

Tečaj vodijo izkušeni trenerji Mladinske akademije Mladinskega ceha. Vsak udeleženec prejme gradivo in potrdilo, ter vpis v neformalni indeks Nefiks, dijakom pa se ure upoštevajo tudi za ure obveznih izbirnih vsebin (OIV). Udeležba je brezplačna za vse, ki boste v okviru dejavnosti oz. programov našega centra opravili enako število prostovoljnih ur.

Prijave do srede, 2. aprila 2014 oziroma do zasedbe prostih mest: pokliči na 5884 680/681, piši na mail mcj-info@siol.net ali pa se oglasi v MCJ!

Vodenje skupine in skupinska dinamika

Ljubljana, torek, 22. april 2014
Usposabljanje bo potekalo v torek, 22. 4. 2014, med 9. in 16. uro v prostorih Slovenske filantropije na Poljanski cesti 12 v Ljubljani. Prispevek za usposabljanje znaša 37,00 €. Usposabljanje je namenjeno prostovoljcem, ki vodijo skupine, izvajajo delavnice, tabore, treninge, letovanja, mednarodne izmenjave ali druge skupinske aktivnosti.

Prijavnico pošljite po pošti na Slovensko filantropijo, Poljanska cesta 12, 1000 Ljubljana, po faksu na 01 430 12 89 ali po elektronski pošti na usposabljanja@filantropija.org, do torka, 8. aprila 2014.
Kontaktna oseba za usposabljanje je Tjaša Arko. Po poteku roka prijave vas bomo obvestili, ali bomo usposabljanje izvedli (minimalno število udeležencev je 8). Več informacij in prijavnica »

Štipendije Ad Futura za študij v tujini za leto 2014

Javni sklad je objavil javni razpis štipendij za šolnino in življenjske stroške za študij v tujini. Rok prijave je do vključno 16. 4. 2014.
več informacij »

Potuj kot prostovoljec v Gambijo

Pridruži se programu Potuj Kot Prostovoljec in potuj v Gambijo! Odhod je vsak torek in četrtek od aprila 2014 naprej.
več informacij »

Dolgoročni in srednjeročni prostovoljski projekti v ZDA

Volunteers For Peace iz ZDA je objavila seznam srednjeročnih in dolgoročnih prostovoljskih projektov.
več informacij »

Prostovoljni delovni tabori

Poglejte, na katere prostovoljne delovne tabore se lahko odpravite v Vietnam.
več informacij »
Preberite seznam prostovoljnih delovnih taborov Zavoda Voluntariat in se odpravite v Mongolijo!
več informacij »
Preverite, na kakšne prostovoljne delovne tabore se lahko odpravite v Maroko!
več informacij »

Usposabljanje za trenerje in multiplikatorje procesov fasilitacije in strukturiranega dialoga

Namen usposabljanja je trenerjem omogočiti, da se spoznajo s strukturiranim dialogom in fasilitacijskimi metodami pri strukturiranem dialogu ter poglobijo trenerske kompetence na področju fasilitacije procesov. Okvir usposabljanja je fasilitacija, izpostavljeni primer iz prakse pa predstavljajo procesi strukturiranega dialoga.

Datum: 24. – 26. april 2014. Lokacija: M hotel Ljubljana. Več informacij in prijavnica »