Aktualno

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok – novosti v šol.letu 2017/2018

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzpodbudni vzgoji otrok potekajo pod okriljem Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice že od leta 2011.

Staršem nudimo srečanja na izbrano aktualno temo, hkrati pa lahko svoja aktualna vprašanja zastavite Zinki Ručigaj, ki ima s področja vzgoje predšolskih otrok dolgoletne izkušnje. Skozi praktične primere, kako lahko medsebojno vplivajo dejanja staršev na obnašanje in na odzive vašega otroka boste spoznali, da z nekaj spremembami lahko dosežete veliko prijetnejše odnose in spodbudno okolje, kar je ključno za odraščanje otrok v zdrave osebnosti.

Z novim šolskim letom uvajamo kar nekaj novosti:

  • klepeti bodo potekali v prijetnem prostoru MCJ na Kejžarjevi 22,
  • za otroke do 10. leta starosti, ki jih bosta starši pripeljali s seboj, bo potekalo varstvo oz animacija,
  • vsaka tema bo nazorno predstavljene tudi s slikovnim gradivom,
  • klepeti bodo potekali v obliki delavnic: reševali bomo probleme, ki se pojavljajo pri vaši vzgoji otrok, starši boste lahko podelili svoje izkušnje…,
  • če boste želeli, boste po srečanjih ostali v stiku s pomočjo FB skupine ali elektronske pošte.

Z obiskom srečanj preko celega leta boste lahko v vzgojo postopoma vnesli spremembe tam, kjer je to potrebno. Lahko pa se nam pridružite le takrat, ko bo tema za vas zanimiva.

Teme srečanj v šolskem letu 2017/18 bodo:
18. september: PRVIČ V VRTEC – uvajanje v vrtec ali drugo varstvo
16. oktober: KAKO VZPOSTAVITI DOBER ODNOS – vzpodbudna vzgoja
20. november: MOJ OTROK STALNO TRMARI IN IZSILJUJE – jok in trma
15. januar: V OTROKU POIŠČIMO VSE DOBRO - samopodoba
19. februar: KAJ NAJ OTROKU DOVOLIM – postavljanje meja
19. marec: OTROK MI STALNO NAGAJA - pozornost
16. april: KAJ MOJ OTROK ZMORE SAM – samostojnost in odgovornost
21. maj: MOJ OTROK JE ZADRŽAN – občutljivi ali hipersenzibilni otroci

Srečevali se bomo vsak tretji ponedeljek v mesecu, od septembra 2017 do maja 2018, v decembru srečanje odpade.

Vabljeni!

Vzpodbudna vzgoja

'Vzpodbudna vzgoja' sem poimenovala vzgojo, kjer otroku z vzpodbudo pomagamo k napredku, dejavnosti in samostojnosti. Pokažemo mu njegovo vrednost, ki se je zaveda kot otrok in kasneje kot odrasel človek. Pri sebi spoznava svoje dobre lastnosti.

Otrok, vzgojen z vzpodbudno vzgojo, odraste v človeka, ki ve, kaj dela dobro. Zna ceniti sebe in svoje dobre strani. Pomembne so mu vrednote, katere so mu privzgojili starši in jih spoštuje. Tudi takrat, ko mu ne teče vse gladko, je sposoben sam sebe opogumljati in tako iskati uspešne rešitve tudi v manj prijetnih situacijah. Na ta način se zaveda svojih sposobnosti, vidi dobre lastnosti drugih ljudi. Ljudi spoštuje, zato so tudi njegovi odnosi dobri. Sposoben je pravih odločitev, ki mu omogočajo zadovoljno življenje. Svoje dobre lastnosti je pripravljen prenašati na druge. Če so jih le-ti pripravljeni sprejeti, tudi njim omogoča zadovoljno življenje.